Menu górne

Pancakes z Borówkami


 Proste i szybkie słodkie śniadanie, czyli "amerykańskie pankejki" z borówkami. Nie potrzebujecie nawet miksera, a ich przygotowanie to tylko chwila. Są puszyste i mięciutkie. Świetnie smakują z sosem toffi, bitą śmietaną, a nawet jeszcze gorące - z dodatkiem waniliowych lodów.

 

 

 

Składniki na około 10-12 sztuk:

  • 1 duże jajko
  • 40 g cukru
  • 180 ml mleka
  • 30 g masła 
  • 180 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do wypieków
  • borówki / jagody

 

Masło roztopić, przestudzić. Do miski wbić jajko, dodać cukier, mleko i płynne masło (uprzednio roztopione i lekko przestudzone). Wymieszać trzepaczką do połączenia. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodać borówki lub jagody. Na patelnie leciutko natłuścić masłem lub olejem. Wykładać po 1-2 duże łyżki ciasta, w odstępach. Smażyć na małej mocy palnika do zarumienienia z obu stron.

Podobne przepisy:

Miodowe Naleśniki z Białym Serem i Malinami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)