Proste i szybkie słodkie śniadanie, czyli "amerykańskie pankejki" z borówkami. Nie potrzebujecie nawet miksera, a ich przygotowanie to tylko chwila. Są puszyste i mięciutkie. Świetnie smakują z sosem toffi, bitą śmietaną, a nawet jeszcze gorące - z dodatkiem waniliowych lodów.
Składniki na około 10-12 sztuk:
- 1 duże jajko
- 40 g cukru
- 180 ml mleka
- 30 g masła
- 180 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do wypieków
- borówki / jagody
Masło roztopić, przestudzić. Do miski wbić jajko, dodać cukier, mleko i płynne masło (uprzednio roztopione i lekko przestudzone). Wymieszać trzepaczką do połączenia. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodać borówki lub jagody. Na patelnie leciutko natłuścić masłem lub olejem. Wykładać po 1-2 duże łyżki ciasta, w odstępach. Smażyć na małej mocy palnika do zarumienienia z obu stron.
Podobne przepisy:
Miodowe Naleśniki z Białym Serem i Malinami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)