Moje ulubione pankejki z białym serem. Smakują obłędnie. Są puszyste, mięciutki i bardzo wilgotne.Właściwie nie wymagają żadnych dodatów, ale jeśli się o nie pokusicie moim zdaniem najbardziej pasować będą te z dodatkiem truskawek lub zwykły cukier puder. Bardzo, bardzo polecam!
Składniki na około 10-12 sztuk:
- 1 duże jajko
- 40 g cukru
- 10 g cukru waniliowego
- 180 ml mleka
- 30 g masła
- 180 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do wypieków
- 200 g białego sera półtłustego + 1 łyżka cukru
Masło roztopić, przestudzić. Do miski wbić jajko, dodać cukier, mleko i płynne masło (uprzednio roztopione i lekko przestudzone). Wymieszać trzepaczką do połączenia. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Ser biały pokruszyć do miski lub poszatkować nożem, wymieszać łyżką z cukrem (nie ugniatać). Wmieszać do ciasta na pankejki (chodzi o to, aby kawałki sera były widoczne w cieście i placuszkach po usmażeniu, a nie o to aby powstało "serowe, jednolite ciasto"). Na patelnie leciutko natłuścić masłem lub olejem. Wykładać po 1-2 duże łyżki ciasta, w odstępach. Smażyć na małej mocy palnika do zarumienienia z obu stron.
Podobne przepisy:
Miodowe Naleśniki z Białym Serem i Malinami
Lekkie Bananowe Placuszki Owsiane
Naleśniki na Maślance
Pancakes - Amerykańskie Naleśniki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)