Menu górne

Zupa Grzybowa ze Świeżych Grzybów

Jedna z moich ulubionych zup (hmm, albo i ulubiona ;) zupa grzybowa ze świeżych, leśnych grzybów. Delikatna, ale i intensywna w smaku. Niezwykle aromatyczna. Pachnie podgrzybkami, borowikami, masłem, śmietanką i natką pietruszki. Zawsze przywołuje miłe wspomnienia... może to przez święta ;) Nie wyobrażam sobie jej bez dodatku domowego makaronu jajecznego, tym razem znowu sięgnęłam po przepis dziadka. Bardzo polecam!


 

 Składniki:

  • 1/2 kg grzybów - średnie i małe (u mnie głównie podgrzybki i kilka borowików)
  • 1/2 dużego selera
  • 3 pietruszki
  • 1/2 pora
  • 3 marchewki
  • 1 łyżka jarzynki
  • 4 ziela angielskie
  • 3 ziarenka pieprzu
  • 300 g śmietany 18%
  • 1 duża łyżka masła 
  • duży pęczek natki pietruszki
  • sól
  • woda

W garnku umieścić obrane i umyte pietruszki,  marchew, selera i pora oraz połowę natki pietruszki. Zalać 4 litrami wody. Dodać jarzynkę, ziele i pieprz. Gotować na małym ogniu około 45 minut, do miękkości warzyw. Zupę przecedzić. Wywar ponownie pownien znależć się w garnku. Jedną marchewkę pokroić w plasterki, pietruszkę w drobną kostkę. Reszta warzyw niepotrzebna. 

 

Grzyby dobrze umyć!, oczyścić, ponownie umyć. Małe grzybki odłożyć na bok - będą w całości (są najlepsze i najładniej wyglądają na talerzu). Jeśli chodzi o te większe/średnie - ogonki pokroić w plasterki, kapelusze w większą kostkę. Połowę pokrojonych grzybów dodać do garnka z wywarem - gotować 15 min. na małej mocy palnika. Resztę - wraz z odłożonymi wcześniej małymi okazami - usmażyć na rozgrzanym maśle. Pod koniec posolić do smaku i dodać trochę posiekanej natki pietruszki.

Zawartość patelni dodać do garnka. Gotować 15 min. na małej mocy palnika. Śmietanę umieścić w miseczce, dolać powoli - cały czas mieszając - 1-2 łyżki wazowe goracego wywaru. Wmieszać do śmietany z wywarem -trzepaczką - 1-2 łyżeczki mąki pszennej. Dodać do zupy. Zagotować. Doprawić posiekaną, świeżą natką pietruszki.

 

Koniecznie z domowym makaronem! :) Tutaj akurat makaron wg przepisu mojego dziadka, ale pokroiłam go w grubsze paseczki. 

PRZEPIS PONIŻEJ 

(KLIK)

Podobne przepisy:

Rosół z Koguta i Wołowiny (Bez Ulepszaczy)
 

Esencjonalny Rosół - jak u Babci (Bez Ulepszaczy)
 
Zupa Pomidorowa
 
Zupa Krem z Pieczonych Pomidorów
 
 
 

Jak ususzyć grzyby?


Devolay z Serem i Kurkami
http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/devolay-z-serem-i-kurkami.html

Panierowane Filety z Kurczaka z Grzybami Smażonymi na Maśle 


Górka Wołowa w Mięsnym Sosie Grzybowym z Kopytkami i Buraczkami z Żurawiną

http://natomamochote.blogspot.com/2017/09/gorka-woowa-w-miesnym-sosie-grzybowym-z.html

Kurczak w Sosie Grzybowym

http://natomamochote.blogspot.com/2017/03/kurczak-w-sosie-grzybowym.html

Kanie - Soczyste i Chrupiące

http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/kanie-soczyste-i-chrupiace.html


Udka w Sosie Śmietankowo-Pieczarkowym

https://natomamochote.blogspot.com/2018/09/udka-w-sosie-smietankowo-pieczarkowym.html

Gulasz z Podrobami


http://natomamochote.blogspot.com/2018/10/gulasz-z-podrobami.html

 
Zupa Kalafiorowa, najlepsza

https://natomamochote.blogspot.com/2016/10/zupa-kalafiorowa-najlepsza.html

Zupa Szczawiowa

https://natomamochote.blogspot.com/2020/06/zupa-szczawiowa.html

Zupa Rybna 
https://natomamochote.blogspot.com/2020/05/zupa-rybna.html

Fasolka po Bretońsku

http://natomamochote.blogspot.com/2017/11/fasolka-po-bretonsku.html

Tradycyjny Kapuśniak
https://natomamochote.blogspot.com/2019/11/tradycyjny-kapusniak.html

Zupa Flaki (Wołowo-Cielęce), Tradycyjne, Domowe 


Grochówka Wojskowa

http://natomamochote.blogspot.com/2017/05/grochowka-wojskowa.html

Domowy Barszcz Czerwony - Najlepszy

https://natomamochote.blogspot.com/2017/01/domowy-barszcz-czerwony-najlepszy.html



1 komentarz:

  1. Kocham Pani bloga !!! Pozdrawiam cieplutko, a jutro u mnie na obiad będzie grzybowa. Nie usnę dziś przez te zdjęcia :-) narobiła mi Pani ochoty

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)