Menu górne

Flaki Wołowe - Domowe, Tradycyjne


Jedna z moich ulubionych zup. 
W dzieciństwie jadłam ją bardzo często kiedy byłam u taty w pracy. Jeździliśmy do malutkiej Restauracji u Dominika, gdzie przyrządzał Flaki kucharz, który pracował kiedyś na statku - ktoś taki, po prostu nie może źle gotować ;)  Dla mnie Flaki to zupa nad zupami. 
Jedna z najsmaczniejszych, a co więcej dietetyczna, przygotowana z najlepszych składników w dużym garnku u mnie w domu starcza na 3 dni .. a i tak odczuwamy niedosyt ;) 
Doskonała na jesień i zimę. Polecam!




 

Składniki na duży garnek:
  • 1 kurczak
  • 1/2 kg serc z indyka lub kurczaka
  • 1/2 kg żołądków z kurczaka
  • 800 g wołowiny z kością
  • 1,5 kg flaków wołowych
  • 5 marchewek
  • 4 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 por
  • 4 przyprawy do flaków
  • 7 ziarenek ziela angielskiego
  • słodka papryka, pieprz, chilli, gałka muszkatołowa do smaku
  •  4 liście laurowe
  • majeranek
  • woda
 Kurczaka, żołądki, serca i wołowinę obgotować. Odcedzić. Wołowinę zalać wodą (troszkę ponad jej objętość) i gotować w osobnym garnku około 1-1,5 godz. - do miękkości. 
W drugim, dużym garnku umieścić pozostałe mięso i obrane warzywa, ziele, liście laurowe. Zalać wodą i zagotować. Dodać 3-4 łyżki jarzynki. Gotować przez około 1 godz. 

Po tym czasie zdjąć rosół z ognia i odcedzić - wywar zostawić! 
Pora i selera wyrzucić. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Mięso pokroić w dużą kostkę. Dodać składniki do wywaru z rosołu. Dolać także wywar w którym gotowała się wołowina, a samo miękkie mięso po pokrojeniu na niewielkie kawałki także dodać do garnka. 

Flaki dobrze opłukać, umieścić w garnku z wodą i zagotować. Odcedzić. Czynność powtórzyć. Po tym czasie odcedzone flaki dodać do dużego garnka z mięsami i warzywami. Dosypać przyprawy do flaków, startą gałkę muszkatołową (około 1 łyżeczki), 2 łyżki papryki słodkiej lub ostrej, lub odrobinę chilli oraz 2 garście majeranku. Gotować przez 40 min. aż flaki zmiękną. Po tym czasie zaprawić flaki mąką. Mąkę podsmażyć na suchej patelni do zezłocenia. Zdjąć z ognia, a kiedy wystygnie rozprowadzić w zimnej wodzie i dodać do flaków. Zamieszać. Zagotować. Jeść z bagietką / bułką / angielką z dodatkiem papryki ostrej lub bulionu. Smacznegooo !!! 

1 komentarz: