Chrupiąca, zdrowa i mocno wciągająca przekąska. Te orzeszki wręcz uzależniają, są aż tak dobre. Świetnie sprawdzają się także jako dodatek np. do kawy, deserów czy ciast.
Przepis dwuskładnikowy, a czas przygotowania to parę minut..... tak niewiele trzeba, by aż tak wiele mieć.. :) Polecam!
Składniki:
- 1 szklanka orzeszków ziemnych
- 5 łyżek cukru trzcinowego (lub więcej, jeśli mają być otoczone dużą ilością skarmelizowanego cukru)
- 6 łyżek wody
Orzeszki uprażyć na suchej patelni, mieszając, aby się nie
przypaliły. Gdy się lekko przyrumienią dodać 3 łyżki cukru, szybko zamieszać, a gdy tylko cukier się rozpuści dodać wodę i dalej energicznie mieszać- uwaga! zacznie mocno i gwałtownie wrzeć. Gdy woda wyparuje, dodać resztę cukru, mieszać do jego rozpuszczenia się i skarmelizowania orzeszków. Natychmiast zdjąć i przełożyć orzeszki z rozgrzanej patelni do innego naczynia. Całkowicie ostudzić. Przechowywać w pojemniczku (o ile nie zjecie od razu).
Orzeszki z karmelem czy solą to standard, ale orzeszki z cukrem to jeszcze nie słyszałem.
OdpowiedzUsuńPrzecież karmel to rozpuszczony I przyrumieniony cukier 😏
OdpowiedzUsuń