Menu górne

Cynamonowe Ciasto Drożdżowe do Odrywania (a'la Małpi Chlebek)


Kolejny przepis na ciastro drożdżowe i kolejna wariancja na temat Małpiego Chlebka.
 W mojej wersji nie ocieka słodkim klejącym syropem, ale jest równie pyszne. Ciasto ułożyłam w keksówce w formie obtoczonych w cuksze i cynamonie kuleczek. Jest bardzo aromatyczne, wilgotne, pięknie pachnie cynamonem i masłem. Posypałam je orzechową kruszonką. Można je kroić nożem lub odrywać od siebie kawałki rączkami :) Na długo zachowuje świeżość, bardzo polecam! 

 
 
 



Składniki na długą keksówkę: 
  • 22 g drożdży świeżych
  •  3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy 
  • 1 jajko (duże jajko)
  • 1 żółtko
  • 40 g masła
  • 15 g smalcu
  • 3 łyżki oleju 
  • szczypta soli
  • 1 łyżka milky roux (tutaj przepis) 
Dodatkowo: 
  •  50 g masła
  • 1 opakowanie cynamonu
  • 3 łyżki cukru pudru
Składniki na Kruszonkę Orzechowo-Cynamonową:
  • 50 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki lekko przemielonych orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki cukru
Drożdże pokruszyć do miski, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki mąki i połowę ciepłego mleka. Wymieszać. Przykryć talerzykiem i odstawić na 15 min. W tym czasie, do dużej miski przesiać resztę mąki pszennej. W oddzielnym naczyniu ubić jajka z cukrami i solą. Masło i smalec roztopić w mikrofali, dodać olej i wymieszać. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Do mąki dodać ubite na kogel mogel jajka, podrośnięty rozczyn z drożdży i resztę ciepłego mleka oraz przestudzone water roux. Wyrabiać ciasto przy użyciu miksera z końcówkami do drożdżowego. Kiedy składniki się wstępnie połączą - dodawać powoli wymieszane tłuszcze. Wyrabiać ciasto około 10 min., aż stanie się lśniące i pulchne. Następnie wyrabiać ręcznie około 5 min. Ciasto pozostawić w dużej misce pod przykryciem (może być duży talerz) i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, aż podwoi lub potroi objętość.
W miseczce rozpuścić około 50g masła. Przestudzić, wystarczy jak będzie lekko ciepłe. 
W innym naczyniu wymieszać cynamon z cukrem pudrem.  Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść. Rwać niewielkie kawałki (wielkości mandarynki), obtaczać w masełku, a następnie w słodkim cynamonie. Układać blisko siebie w wysokiej keksówce o wymiarach około 12x36 cm - uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
Owinąć formę folią aluminiową i dostawić na 40 min., do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie posypać ciasto kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*. Piec około 45 min., do wyrośnięcia i tzw. suchego patyczka. Wyjąć i pozostawić ciasto w formie przykrytej z wierzchu czystą, wilgotną lnianą ściereczką.

 Po 20 min. można ją zdjąć. Ciasto wyjąć z formy - najłatwiej to zrobić łapiąc za papier. Wystudzić na kratce lub próbować jeszcze ciepłego :)


Podobne przepisy:

https://natomamochote.blogspot.com/2019/11/mapi-chlebek-z-kremem-serkowym.html


https://natomamochote.blogspot.com/2019/11/drozdzowy-jabecznik-z-cynamonowa.html


http://natomamochote.blogspot.com/2017/01/babcine-ciasto-drozdzowe-z-rodzynkami-i.html
https://natomamochote.blogspot.com/2019/10/drozdzowy-warkocz-z-biaym-serem-i.html
http://natomamochote.blogspot.com/2017/11/drozdzowa-strucla-z-jabkami-i.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)