Kolejny przepis na ciastro drożdżowe i kolejna wariancja na temat Małpiego Chlebka.
W mojej wersji nie ocieka słodkim klejącym syropem, ale jest równie pyszne. Ciasto ułożyłam w keksówce w formie obtoczonych w cuksze i cynamonie kuleczek. Jest bardzo aromatyczne, wilgotne, pięknie pachnie cynamonem i masłem. Posypałam je orzechową kruszonką. Można je kroić nożem lub odrywać od siebie kawałki rączkami :) Na długo zachowuje świeżość, bardzo polecam!
Składniki na długą keksówkę:
- 22 g drożdży świeżych
- 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 jajko (duże jajko)
- 1 żółtko
- 40 g masła
- 15 g smalcu
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
- 1 łyżka milky roux (tutaj przepis)
Dodatkowo:
- 50 g masła
- 1 opakowanie cynamonu
- 3 łyżki cukru pudru
- 50 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 szklanki lekko przemielonych orzechów włoskich
- 1/3 szklanki cukru
Drożdże pokruszyć do miski, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki mąki i
połowę ciepłego mleka. Wymieszać. Przykryć talerzykiem i odstawić na 15
min. W tym czasie, do dużej miski przesiać resztę mąki pszennej. W
oddzielnym naczyniu ubić jajka z
cukrami i solą. Masło i smalec roztopić w mikrofali, dodać olej i
wymieszać.
Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Do mąki dodać ubite na kogel mogel jajka, podrośnięty rozczyn z drożdży i
resztę ciepłego mleka oraz przestudzone water roux. Wyrabiać ciasto
przy użyciu miksera z końcówkami do drożdżowego. Kiedy składniki się
wstępnie połączą - dodawać powoli wymieszane tłuszcze. Wyrabiać ciasto
około 10 min., aż stanie się lśniące i pulchne. Następnie wyrabiać
ręcznie około 5 min. Ciasto pozostawić w dużej misce pod przykryciem
(może być duży talerz) i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny,
aż podwoi lub potroi objętość.
W miseczce rozpuścić około 50g masła. Przestudzić, wystarczy jak będzie lekko ciepłe.
W
innym naczyniu wymieszać cynamon z cukrem pudrem. Wyrośnięte ciasto
krótko zagnieść. Rwać niewielkie kawałki (wielkości mandarynki),
obtaczać w masełku, a następnie w słodkim cynamonie. Układać blisko
siebie w wysokiej keksówce o wymiarach około 12x36 cm - uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
Owinąć formę folią aluminiową i dostawić na 40 min., do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie posypać ciasto kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*. Piec około 45 min., do wyrośnięcia i tzw. suchego patyczka. Wyjąć i pozostawić ciasto w formie przykrytej z wierzchu czystą, wilgotną lnianą ściereczką.
Po 20 min. można ją zdjąć. Ciasto wyjąć z formy - najłatwiej to zrobić łapiąc za papier. Wystudzić na kratce lub próbować jeszcze ciepłego :)
Podobne przepisy:
Owinąć formę folią aluminiową i dostawić na 40 min., do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie posypać ciasto kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*. Piec około 45 min., do wyrośnięcia i tzw. suchego patyczka. Wyjąć i pozostawić ciasto w formie przykrytej z wierzchu czystą, wilgotną lnianą ściereczką.
Po 20 min. można ją zdjąć. Ciasto wyjąć z formy - najłatwiej to zrobić łapiąc za papier. Wystudzić na kratce lub próbować jeszcze ciepłego :)
Podobne przepisy:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)