Menu górne

Chlebek Pita z Wieprzowiną i Warzywami


Dziś przepis na rewelacyjne, domowe chlebki Pita wypełnione Waszym ulubionym mięsem shoarma z kolorowymi dodatkami. Bułki idealnie nadają się do faszerowania. Oprócz perfekcyjnie przypieczonego, rozpływającego się w ustach mięsa - znalazło się i miejsce na mnóstwo warzyw, sera i klasyczne sosy. Mięso zamarynowałam w tradycyjnych, kupionych w Grecji przyprawach. Zapach w domu był obłędny, więc jeśli kiedyś odwiedzicie tamte strony  - warto zrobić mały zapas :)
Swoje Pity przygotowałam w dwóch wersjach, a różniły się dodatkiem oliwek, rodzajem sera (feta vs żółty) oraz sosami (czosnkowy, tysiąca wysp vs mango-curry i ostry). 
Pokombinujcie po swojemu, polecam!


Składniki na około 6 dużych chlebków Pita:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1 łyżka cukru
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1 łyżeczka soli
Z drożdży, cukru, łyżki mąki i ciepłego mleka zrobić rozczyn - składniki połączyć w większej miseczce, przykryć talerzykiem i odstawić na 15-20 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać podrośnięte drożdże i wodę. 
Zagniatać ciasto ręcznie lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego - około 10-15 min. Po tym czasie ciasto powinno być bielsze niż na początku, elastyczne, napowietrzone i samo odchodzące od rąk. Kulę ciasta odstawić w naczyniu pod przykryciem na 1 godz. do podwojenia objętości.
 Po tym czasie na blacie lekko obsypanym mąką uformować z ciasta długi, gruby wałek - niczym strucla. Ciasto kroimy ostrym nożem na 6 części. Każdą z nich należy lekko rozwałkować na placek grubości około 2 cm. Przykryć ciasto lnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym i zostawić w cieple na 40 min. Piekarnik wraz z blachą rozgrzać do 225*. Ostrożnie wyjąć gorącą blachę, szybko wyłożyć na nią papier do pieczenia i łopatką przekładać bułki (zachowując odstępy - bułki Pita urosną). Natychmiast wstawić rozgrzaną blachę z powrotem do piekarnika. Piec bułeczki około 15 min. Wyjąć. 
Składniki na Mięso Wieprzowe:
 
  • 1,5 kg mięsa wieprzowego od szynki (może być także Karkówka)
  • 1 i 1/2 opakowania przyprawy Kebab
  • 1 łyżeczka przyprawy do Gyrosa (użyłam oryginalnej, kupionej w Grecji)
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • oliwa - użyłam o smaku czosnku i bazylii
Mięso umyć, osuszyć. Podzielić na 4 duże i grube kawałki. Mięso zamarynować w przyprawach rozmieszanych uprzednio z 2 łyżkami oliwy. Całość zawinąć w folię aluminiową. Odstawić na 1-2 godziny. Następnie mięso w foli umieścić w brytfance i wstawić do piekarnika nagrzanego do 225* i piec około 2 godz. Piekarnik wyłączyć, a mięso pozostawić w nim na całą noc. Następnego dnia usunąć folię (powstały sos przelać do szklanki i odstawić na bok). Mięso przełożyć na deskę i pokroić na nieduże kawałki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i podsmażyć mięso. Na koniec wlać mięsny sos, zamieszać i chwilkę podsmażyć. 

Dodatki:
  • sałata lodowa
  • tarty ser żółty / grecka feta / mozzarella
  • papryczki jalapeno
  • ogórek kiszony
  • pomidor
  • cebula
  • oliwki
  • ulubione sosy (ja użyłam domowych z poniższych przepisów i sosu mango-curry)
Przygotowanie:
Pitę włożyć na kilka sekund do mikrofali, aby się napuszyła. Rozciąć nożem lub nożyczkami tworząc kieszonkę. Naładować ulubione dodatki, gorące mięso, sosy, ser żółty.  Przed podaniem pitę umieścić w opiekaczu na kilka minut, aby była ciepła i chrupiąca z wierzchu.



POLECAM PONIŻSZE SOSY:


https://natomamochote.blogspot.com/2020/02/dip-serowy-z-jalapenio.html
https://natomamochote.blogspot.com/2019/06/sos-tatarski.html
http://natomamochote.blogspot.com/2017/01/sos-serowy-dip-serowy.html

http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/sos-czosnkowy.html
http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/sos-tysiaca-wysp-agodny.html

http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/sos-pomidorowy-meksykanski.html


2 komentarze:

  1. Wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ zgłodniałam, jak zobaczyłam taką bułę. Po co kupować burgery, jak można zrobić go samemu :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)