Dziś przepis na rewelacyjne, domowe chlebki Pita wypełnione Waszym ulubionym mięsem shoarma z kolorowymi dodatkami. Bułki idealnie nadają się do faszerowania. Oprócz perfekcyjnie przypieczonego, rozpływającego się w ustach mięsa - znalazło się i miejsce na mnóstwo warzyw, sera i klasyczne sosy. Mięso zamarynowałam w tradycyjnych, kupionych w Grecji przyprawach. Zapach w domu był obłędny, więc jeśli kiedyś odwiedzicie tamte strony - warto zrobić mały zapas :)
Swoje Pity przygotowałam w dwóch wersjach, a różniły się dodatkiem oliwek, rodzajem sera (feta vs żółty) oraz sosami (czosnkowy, tysiąca wysp vs mango-curry i ostry).
Pokombinujcie po swojemu, polecam!
Składniki na około 6 dużych chlebków Pita:
- 20 g świeżych drożdży
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 czubata łyżka mąki
- 1 łyżeczka soli
Z drożdży, cukru, łyżki mąki i ciepłego mleka zrobić rozczyn - składniki
połączyć w większej miseczce, przykryć talerzykiem i odstawić na 15-20
min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do dużej miski,
dodać podrośnięte drożdże i wodę.
Zagniatać ciasto ręcznie lub mikserem z
końcówkami do ciasta drożdżowego - około 10-15 min. Po tym czasie
ciasto powinno być bielsze niż na początku, elastyczne, napowietrzone i
samo odchodzące od rąk. Kulę ciasta odstawić w naczyniu pod przykryciem
na 1 godz. do podwojenia objętości.
Po tym czasie na blacie lekko
obsypanym mąką uformować z ciasta długi, gruby wałek - niczym strucla.
Ciasto kroimy ostrym nożem na 6 części. Każdą z nich należy lekko
rozwałkować na placek grubości około 2 cm. Przykryć ciasto lnianą
ściereczką lub ręcznikiem papierowym i zostawić w cieple na 40 min.
Piekarnik wraz z blachą rozgrzać do 225*. Ostrożnie wyjąć gorącą blachę,
szybko wyłożyć na nią papier do pieczenia i łopatką przekładać bułki
(zachowując odstępy - bułki Pita urosną). Natychmiast wstawić rozgrzaną
blachę z powrotem do piekarnika. Piec bułeczki około 15 min. Wyjąć.
Składniki na Mięso Wieprzowe:
- 1,5 kg mięsa wieprzowego od szynki (może być także Karkówka)
- 1 i 1/2 opakowania przyprawy Kebab
- 1 łyżeczka przyprawy do Gyrosa (użyłam oryginalnej, kupionej w Grecji)
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- oliwa - użyłam o smaku czosnku i bazylii
Mięso umyć, osuszyć. Podzielić na 4 duże i grube kawałki. Mięso
zamarynować w przyprawach rozmieszanych uprzednio z 2 łyżkami oliwy.
Całość zawinąć w folię aluminiową. Odstawić na 1-2 godziny. Następnie
mięso w foli umieścić w brytfance i wstawić do piekarnika nagrzanego do
225* i piec około 2 godz. Piekarnik wyłączyć, a mięso pozostawić w nim
na całą noc. Następnego dnia usunąć folię (powstały sos przelać do szklanki i odstawić na bok). Mięso przełożyć na deskę i
pokroić na nieduże kawałki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i podsmażyć mięso. Na koniec wlać mięsny sos, zamieszać i chwilkę podsmażyć.
- sałata lodowa
- tarty ser żółty / grecka feta / mozzarella
- papryczki jalapeno
- ogórek kiszony
- pomidor
- cebula
- oliwki
- ulubione sosy (ja użyłam domowych z poniższych przepisów i sosu mango-curry)
Pitę włożyć na kilka sekund do mikrofali, aby się napuszyła. Rozciąć nożem lub nożyczkami tworząc kieszonkę. Naładować ulubione dodatki, gorące mięso, sosy, ser żółty. Przed podaniem pitę umieścić w opiekaczu na kilka minut, aby była ciepła i chrupiąca z wierzchu.
POLECAM PONIŻSZE SOSY:
Wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńAleż zgłodniałam, jak zobaczyłam taką bułę. Po co kupować burgery, jak można zrobić go samemu :)
OdpowiedzUsuń