Naleśniki doskonałe zarówno na słodko
jak i na słono. Smakują obłędnie w każdej wersji. Podczas smażenia
pomiędzy warstwami ciasta tworzą się pęcherzyki
powietrza (poniżej zdjęcia), co sprawia, że po zdjęciu z patelni
naleśniki są delikatne, puszyste, mięciutkie. Co więcej ciasto jest
elastyczne więc doskonale sprawdza się przy wykonywaniu naleśników z
nadzieniem w środku. Z tego przepisu korzystam najczęściej. Mój
naleśnikowy numer 1 ;)
Polecam!
- 350 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać tylko do połączenia się składników. Ciasto powinno być jednolite, gładkie. Odstawić pod przykryciem na 40 min. Po tym czasie smażyć naleśniki na odrobinę rozgrzanego oleju (1/2 łyżeczki) - średnia moc palnika, smażenie z każdej strony po około 40 sekund, do zarumienienia. Podczas smażenia tych naleśników pomiędzy warstwami ciasta powinny się tworzyć pęcherzyki powietrza.
To mnie bardzo zainteresowało, nie wiedziałam że tak się robi.
OdpowiedzUsuń