



Uwielbiam różnego rodzaju kostki, więc na blogu nie mogło zabraknąć i wersji z jabłkami.
Taka finezyjna szarlotka jest łatwa w przygotowaniu, bardzo elegancka, wielowarstwowa,
a nie wymaga wiele pracy.
Delikatne i lekkie ciasto z waniliowym nadzieniem jabłkowym na bazie słodko-kwaśnych, soczystych jabłek i waniliowego budyniu.
Do tego chrupiące bezy, słodka bita śmietana
i cała blaszka przepysznego, domowego ciasta tylko dla Was ;)



Dzień wcześniej można upiec bezy
- 1/2 szklanki białek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka budyniu waniliowego (proszek, bez cukru)
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie nie przerywając
miksowania dodawać cukier (łyżka po łyżce). Miksować, aż
kryształki cukru całkowicie się rozpuszczą. Następnie dodać
budyń waniliowy. Zmiksować. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem
do pieczenia. Łyżką / łyżeczką lub przy pomocy rękawa cukierniczego
wykładać bezy (w odstępach). Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do
180* z termoobiegiem.
Natychmiast zmniejszyć temperaturę do 140* i suszyć bezy przez 30 min.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 130* i suszyć dalej przez 1 godz.
Następnie dosuszać w 110* przez 30 min. Wyjąć. Dobrze wysuszone bezy
mogą lekko popękać z wierzchu, ale to tylko nadaje im uroku (Każdy musi
wyczuć swój piekarnik. Być może czas suszenia waszych bez będzie krótszy
/ dłuższy). Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Składniki na Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 4 białka
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 90 ml oleju
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki do nasączenia:
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
Składniki na Nadzienie Jabłkowe i Bitą Śmietanę:
- 2 budynie waniliowe w proszku bez cukru
- 3/4 szklanki cukru
- 10 dużych jabłek (gloster, kortland, najlepiej słodko-kwaśne)
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżeczki żelatyny + odrobina wody
- 1 szklanka wody
- 400 ml śmietanki 30%
- 2-3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny deserowej
Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w kostkę, przełożyć do garnka z nieprzywierającym dnem i zasypać 3/4 szklanki cukru. Dolać sok z cytryny i wymieszać. Odstawić na 1 godzinę. Następnie dolać pół szklanki wody. Całość zagotować na małym ogniu. W międzyczasie żelatynę zalać
wodą tylko do przykrycia - odstawić na 5 min.
Kiedy jabłka lekko zmiękną dolać rozprowadzone w 1/2 szklanki wody budynie waniliowe. Energicznie wymieszać. Spróbować i ewentualnie dosłodzić do smaku. Zestawić z ognia i dodać rozpuszczoną w mikrofali napęczniałą żelatynę
(rozpuszczamy 4-5 s., aby się nie zagotowała). Dobrze wymieszać masę. Odłożyć dwie łyżki masy do oddzielnego naczynia, przykryć folią spożywczą i odstawić do przestudzenia, a następnie schłodzić - posłuży do dekoracji. Większość jeszcze gorącego nadzienia przełożyć na spód ciasta w formie. Wyrównać. Przykryć
drugim płatem ciasta. Lekko docisnąć i wyłożyć resztę masy - wyrównać. Pozostawić do wystudzenia w temperaturze
pokojowej, a następnie owinąć formę folią spożywczą i schłodzić przez min. 6 godzin.
Po
tym czasie, śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier. Kiedy
cukier się rozpuści dodać żelatynę deserową - połączyć. Połowę bitej śmietany
wyłożyć na ciasto. Powciskać w nią beziki, przykryć pozostałą śmietanką - można wyrównać lub pozostawić w postaci uroczych
kleksów. Udekorować schłodzonym i odłożonym wcześniej nadzieniem jabłkowym, można posypać pokruszonym ciastem. Ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Przechowywać w chłodzie.


Podobne przepisy:
Agrestowa Kostka


Podobne przepisy:
Agrestowa Kostka
Boskie ! Uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńBajeczna :-) była pyszna, teraz śni mi się po nocach ;-) będę musiała zrobić znowu 😂
OdpowiedzUsuńJabłka to moje smaki.. aż ślinka cieknie tak to pysznie wygląda !
OdpowiedzUsuńczy można upiec samo ciasto dzień wcześniej, chce podzielic pracę na 2 dni? Drugie pytanie, czy masę śmietanową można zrobić z mascarpone czy jednak tutaj lepsza jest sama kremówka. Z góry dziękuję za odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Można upiec wcześniej :) Jeśli woli Pani mascarpone - nic nie stoi na przeszkodzie :) Tylko ważne, aby krem był troszeczkę usztywniony
UsuńMogę użyć jabłek że słoika? Są z Pani przepisu, w kostce, gęste.
OdpowiedzUsuńMyślę, że można :) Gotujemy z dodatkiem wody (można w tym przypadku dodać odrobinę więcej) i później budynie ;) Powinno wyjść dobrze, chociaż osobiście nie próbowałam w ten sposób
UsuńFajne ciasto :) inne niż wszystkie szarlotki. Nadzienie pyszne. Będę robić częściej
OdpowiedzUsuń