Mój
numer 1 każdej jesieni! Cudowne, pięknie wyrośnięte, puszyste,
delikatne, wilgotne Ciasto Drożdżowe z dodatkiem dyni. Piekłam je już
miliony razy, jak tylko o nim pomyślę mam ochotę biec po dynię, drożdże i
rodzynki ;) Dynia nie jest wyczuwalna, ale dzięki niej ciasto ma piękny
pomarańczowy kolor i jest bardziej wilgotne - także na dłużej zachowa
świeżość. Dodatek rodzynek i najlepszej na świecie waniliowej kruszonki
sprawia, że nie sposób oprzeć się przed kolejnym kawałkiem i planowaniem
"już" kolejnego wypieku. Sezonie na dynie - trwaj!
Składniki:
- 80 g świeżych drożdży
- 1,5 szklanki mleka
- 6,5 szklanki mąki pszennej
- 1 - 1,5 szklanki puree z dyni
- 1 szklanka cukru
- 2 cukry waniliowe
- szczypta soli
- 2 żółtka
- 3 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- 500 g rodzynek
- 1 łyżeczka miodu
- sok z 1/2 cytryny
- 1/4 szklanki wrzącej wody
- 70 g masła
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru (lub troszkę mniej)
- 2 cukry waniliowe
Uwaga! Dzień wcześniej - rodzynki umieścić w durszlaku i przepłukać wrzącą wodą. Umieścić rodzynki w miseczce i dodać sok z cytryny, miód i 1/4 szklanki wody. Wymieszać i przykryć miseczkę talerzem. Odstawić na całą noc. Rodzynki powinny wchłonąć cały płyn, gdyby tak się nie stało należny je odcedzić na durszlaku.
Zrobić
rozczyn. Świeże drożdże pokruszyć do większej miski, wsypać 2 łyżki
cukru, 2 łyżki przesianej mąki, wlać 1 szklankę ciepłego mleka (nie
gorącego, "zabijemy" drożdże) - wymieszać łyżką do połączenia, przykryć
talerzem i odstawić na 15-20 min. do wyrośnięcia.
W
tym czasie przesiać pozostałą mąkę do dużej miski (pamiętaj - ciasto
podwoi objętość). Z 3 jajek i 2 żółtek, reszty cukrów ubić gęsty i
puszysty kogel-mogel. Do przesianej mąki dodać podrośnięte drożdże,
ubite jajka z cukrami, pozostałe ciepłe mleko i szczyptę soli -
rozpocząć wyrabianie, ręcznie lub mikserem z odpowiednimi końcówkami
przeznaczonymi do tego typu ciast. Po około 5 minutach, kiedy składniki
się połączą, kontynuując pracę dodawać powoli strużką oleju. Po
wykorzystaniu całego tłuszczu wyrabiać ciasto jeszcze około 8 minut.
Powinno być pulchne, elastyczne, sprężyste, napowietrzone, gładkie. Dodać puree z dyni w trzech turach, za każdym razem kontynuując wyrabianie ciasta.
Przykryć miskę czystą ściereczką lub talerzem i odstawić do podwojenia objętości (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 1 godz.
Dużą
prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia*. Można przykleić go za
pomocą rozsmarowanej odrobiny masła - gdyby się zsuwał.
Wyrośnięte Ciasto Drożdżowe z Dynią dobrze, ale krótko zagneść. Dodać rodzynki - połączyć skłądniki. Ciasto przełożyć do blaszki. Wyrównać - można pomóc sobie zwilżonymi wodą dłońmi.
Odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 40 min. Po 30 minutach posmarować wierzch ciasta ciepłym mlekiem.
Przygotować
kruszonkę. Mąkę zagnieść z masłem na sypki proszek. Dodać cukry,
zagnieść opuszkami palców tworząc kruszonkę. Posypać wyrośnięte ciasto.
Do
nagrzanego piekarnika - 175* - wstawić ciasto drożdżowe. Piec około
55-60 min.Wyjąć i natychmiast przykryć całe
ciasto wilgotną lnianą ściereczką. Zdjąć po 15 - 20 minutach.
* Forma w której pieczemy ciasta może wpłynąć na zakalec. Nie powinna być zbyt błyszcząca.
Kocham jesien dzięki temu ciastu
OdpowiedzUsuńNajlepsze drozdzowe jakie można zrobić :D
OdpowiedzUsuńPyszne. Mieciuchne i wilgotne jak trzeba. Piękny dyniowy kolor.
OdpowiedzUsuńWalczę z odciskaniem dyni :D boje się zakalca ale to ciasto wygląda tak pięknie ze podejmę ryzyko :D jak trochę tej wody czy soku będzie to wyjdzie ?
OdpowiedzUsuńProszę dobrze odciskać :) Na wszelki wypadek można podgrzać przez chwilę mus z dyni na suchej patelni, aby woda dodatkowo odparowała. Dodać do ciasta wystudzone.
UsuńUdało się i jest pycha
OdpowiedzUsuńPierwsze ciasto z dynia. Teraz już wiem że nie ostatnie. Drożdżowe zyskało na delikatności i wilgotności. Przepyszne
OdpowiedzUsuńW całej kuchni pachnie pięknym dyniowym ciastem :) można jeść ciepłe? Bo nie wiem czy wytrzymam przyklejani twarzami do piekarnika
OdpowiedzUsuńPolrcam bardzo
OdpowiedzUsuńMożna użyć mrożona dynię? Robiłam że świeża i było super a trochę boję się że z mrożona się nie powiedzie
OdpowiedzUsuńMożna, rozmrozić i dobrze odcisnąć z nadmiaru wody.
UsuńNietypowe ciasto drożdżowe, ale jakże pyszne. Puszyste i miękkie. Wilgotne od dyni tak jak pani pisała. Pachnie pięknie. U mnie bez rodzynek było, ale następnym razem się o nie pokuszę.
OdpowiedzUsuńPurre z dyni jak przygotować ? Wystarczy ugotować w wodzie i użyć blendera ?
OdpowiedzUsuńNIE ! NIE W WODZIE ! :) Z dyni trzeba się pozbyć soków poprzez odparowywanie. Ja robię tak, że kroję dynię w kostkę, a później wkładam do mikrofali w szklanej misce - tyle ile potrzeba (resztę dyni np. mrożę). Przykrywam talerzem i wstawiam na 3-5 min. Po tym czasie powinna trochę zmięknąć. Odlewam sok, przemieszam i dalej wstawiam na kilka minut. Taką prawie miękką lub miękką - zostawiam do przestudzenia na sitku. Później odciskam na gazie. Blenduje i używam do ciasta :)
UsuńMożna też odparowywać na suchej patelni. Sposoby są różne ;) Tylko proszę jej nie gotować, smak ucieknie.
Ciasto wyszło przepyszne,mąż mówi że za dobre.Ponieważ wnuki nie przepadają za rodzynkami,to z połowy zrobiłam struclę serową.Pychotka.W naszym domu uwielbiamy dynię.zamroziłam pięć paczuszek po 25dag ,a na balkonie mam 3 piżmowe.Zachęcam wszystkich do wypieku,dziękuję za przepis.alina
OdpowiedzUsuńTo blog specjalnie dla mnie, te przepisy przydadzą mi się w pracy.
OdpowiedzUsuń