Orzechowiec i Miodownik w jednym wspaniałym wypieku. Ciasto jest rewelacyjne, bardzo aromatyczne, pięknie pachnące miodem, orzechami, masłem i
karmelem. Smakuje bosko. Jest słodkie, idealne do długiego delektowania
się w jesienne i zimowe wieczory.
Przełożyłam je kremem budyniowym, który idealnie odnajduje się w tej kompozycji i ułatwia ciastu miodowemu mięknięcie i nabieranie wilgoci. Wykonanie jest łatwe, chociaż nie należy do najtańszych. Nie mniej warto, warto, warto :) Bardzo, bardzo polecam!
- 1/2 kg mąki pszennej
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 120 g masła
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Miód, cukier i masło rozpuścić na ceramicznej patelni podgrzewając na małym ogniu. Od zawrzenia gotować około 1 min. Zdjąć z ognia, przestudzić. Mąkę przesiać. Sodę rozpuścić w mleku. Do mąki dodać jajka, sodę mlekiem i lekko ciepłą masę miodowo-maślaną. Zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na placek o wielkości dużej foremki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć pierwszy płat ciasta i piec przez 25-30 min. w temperaturze 180*. Wyjąć. Lekko przestudzić. W drugiej formie wyłożonej papierem do pieczenia umieścić drugi płat ciasta, posmarować go równomiernie Masą Miodowo-Karmelową z Orzechami.
Składniki na Masę Miodowo-Karmelową z Orzeszkami:
- 1 szklanka orzechów włoskich (lub więcej)
- 80 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
W garnuszku z nieprzywierającym dnem umieścić masło, cukier i miód. Podgrzewać na minimalnej mocy palnika do rozpuszczenia się masła i połączenia składników - cukier musi się całkowicie rozpuścić. Kiedy tak się stanie - doprowadzić masę do wrzenia. Na najmniejszej mocy palnika chwilkę pogotować. Zdjąć z ognia i dodać grubo posiekane orzechy włoskie. Masę lekko przestudzić i wyłożyć równomiernie na drugi, nieupieczony jeszcze płat ciasta miodowego. Wstawić natychmiast do piekarnika na 15-20 min (temp. 180*). Należy uważać, aby masa orzechowa się nie przypaliła - stanie się wtedy bardzo twarda i gorzka.
Składniki na Krem Budyniowy:
- 2 i 1/2 szklanki mleka 2%
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 proszek budyniowy śmietankowy
- 4 duże, czubate łyżki Bitej Śmietany
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny + 4 łyżki mleka
Mleko
zagotować na głębokiej ceramicznej patelni. Dodać śmietankę 30% i
ponownie zagotować często mieszając. Odstawić. Żółtka ubić z cukrem na
bardzo gęstą, puszystą masę. Dodać mąkę, budyń - dobrze połączyć.
Następnie - cały czas miksując - powoli dolewać gorące mleko ze
śmietanką. Następnie nasz przyszły krem należy przełożyć na ceramiczną
patelnię i energicznie mieszając zagotować na małym ogniu. Potrzymać
jeszcze 1-2 min. Masę budyniową przełożyć do szklanej miseczki, przykryć
z wierzchu folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Żelatynę zalać mlekiem. Odstawić na 10 min. do napęcznienia. Do 4 łyżek ubitej śmietanki dodawać łyżka po łyżce masę budyniową (nie
martwcie się pojawieniem się grudek po dodaniu 2 pierwszych łyżek).
Miksować na najwyższych obrotach do uzyskania gęstej, jednolitej masy.
Rozpuszczoną w mikrofali żelatynę (powinna być ciepła, nie gorąca -
wystarczy 5-7 sek.) zmieszać z łyżką Kremu Budyniowego, po czym dodać do
reszty - dobrze ubić.
Bardzo bardzo dobre ciasto warstwowe. Szczerze polecam
OdpowiedzUsuńPani Paulino mam nie typowe pytanie czy ten krem budyniowy radę przełożyć metrowca bardzo mi smakuje ale budyń w pani wykonaniu
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak :) Opcjonalnie, można dodać ciut więcej żelatyny :)
Usuń