Menu górne

Miodowy Orzechowiec z Budyniem




Orzechowiec i Miodownik w jednym wspaniałym wypieku. Ciasto jest rewelacyjne, bardzo aromatyczne, pięknie pachnące miodem, orzechami, masłem i karmelem. Smakuje bosko. Jest słodkie, idealne do długiego delektowania się w jesienne i zimowe wieczory.
Przełożyłam je kremem budyniowym, który idealnie odnajduje się w tej kompozycji i ułatwia ciastu miodowemu mięknięcie i nabieranie wilgoci. Wykonanie jest łatwe, chociaż nie należy do najtańszych. Nie mniej warto, warto, warto :) Bardzo, bardzo polecam!

Składniki na Ciasto Miodowe:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 120 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Miód, cukier i masło rozpuścić na ceramicznej patelni podgrzewając na małym ogniu. Od zawrzenia gotować około 1 min. Zdjąć z ognia, przestudzić. Mąkę przesiać. Sodę rozpuścić w mleku. Do mąki dodać jajka, sodę mlekiem i lekko ciepłą masę miodowo-maślaną. Zagnieść ciasto.  Podzielić ciasto na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na placek o wielkości dużej foremki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć pierwszy płat ciasta i piec przez 25-30 min. w temperaturze 180*. Wyjąć. Lekko przestudzić. W drugiej formie wyłożonej papierem do pieczenia umieścić drugi płat ciasta, posmarować go równomiernie Masą Miodowo-Karmelową z Orzechami.

Składniki na Masę Miodowo-Karmelową z Orzeszkami:
  • 1 szklanka orzechów włoskich (lub więcej)
  • 80 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
W garnuszku z nieprzywierającym dnem umieścić masło, cukier i miód. Podgrzewać na minimalnej mocy palnika do rozpuszczenia się masła i połączenia składników - cukier musi się całkowicie rozpuścić. Kiedy tak się stanie - doprowadzić masę do wrzenia. Na najmniejszej mocy palnika chwilkę pogotować. Zdjąć z ognia i dodać grubo posiekane orzechy włoskie. Masę lekko przestudzić i wyłożyć równomiernie na drugi, nieupieczony jeszcze płat ciasta miodowego. Wstawić natychmiast do piekarnika na 15-20 min (temp. 180*). Należy uważać, aby masa orzechowa się nie przypaliła - stanie się wtedy bardzo twarda i gorzka.

Składniki na Krem Budyniowy:
  • 2 i 1/2 szklanki mleka 2%
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 proszek budyniowy śmietankowy 
  • 4 duże, czubate łyżki Bitej Śmietany
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny + 4 łyżki mleka
Mleko zagotować na głębokiej ceramicznej patelni. Dodać śmietankę 30% i ponownie zagotować często mieszając. Odstawić. Żółtka ubić z cukrem na bardzo gęstą, puszystą masę. Dodać mąkę, budyń - dobrze połączyć. Następnie - cały czas miksując - powoli dolewać gorące mleko ze śmietanką. Następnie nasz przyszły krem należy przełożyć na ceramiczną patelnię i energicznie mieszając zagotować na małym ogniu. Potrzymać jeszcze 1-2 min. Masę budyniową przełożyć do szklanej miseczki, przykryć z wierzchu folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia. 
Żelatynę zalać mlekiem. Odstawić na 10 min. do napęcznienia. Do 4 łyżek ubitej śmietanki dodawać łyżka po łyżce masę budyniową (nie martwcie się pojawieniem się grudek po dodaniu 2 pierwszych łyżek). Miksować na najwyższych obrotach do uzyskania gęstej, jednolitej masy. Rozpuszczoną w mikrofali żelatynę (powinna być ciepła, nie gorąca - wystarczy 5-7 sek.) zmieszać z łyżką Kremu Budyniowego, po czym dodać do reszty - dobrze ubić.
Budyniowym, gęstym kremem przełożyć wystudzone płaty ciasta. Płat z zapieczoną masą Miodowo-Karmelową z Orzechami - oczywiście - powinien stanowić górną część.




3 komentarze:

  1. Bardzo bardzo dobre ciasto warstwowe. Szczerze polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pani Paulino mam nie typowe pytanie czy ten krem budyniowy radę przełożyć metrowca bardzo mi smakuje ale budyń w pani wykonaniu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak :) Opcjonalnie, można dodać ciut więcej żelatyny :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)