Delikatny, aksamitny deser z jagodami. Gęsty, kremowy, rozpływający się w ustach mus o smaku białej czekolady z dodatkiem aromatycznych i pachnących latem jagód.... czyste niebo :) Całości towarzystwa dotrzymują kruche biszkopty - przyznam, że zostały mi z innego wypieku, a tu zwieńczyły swój los ;) Jeśli wolicie możecie wykończyć swoje pucharki sezonowymi owocami.
Podawajcie koniecznie schłodzony ;)
Składniki na 4-5 dużych pucharków:- 150 ml śmietanki 30%
- 100 g białej czekolady
- 2 duże jajka - białka i żółtka oddzielnie
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- jagody
- biszkopty (mogą być kupne)
- do dekoracji świetnie sprawdzą się także inne owoce sezonowe
Śmietankę umieścić w garnuszku, podgrzewać prawie do zawrzenia. Zdjąć z ognia. Dodać połamaną białą czekoladę. Po 2-3 minutach wymieszać do połączenia się składników. Kiedy masa lekko przestygnie, ale nadal będzie ciepła dodać żółtka i wymieszać trzepaczką do połączenia. Wystudzić.
W międzyczasie przygotować pucharki, umyć i osuszyć jagody.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawać cukier, powoli, łyżka po łyżce. Ubijać, aż kryształki całkowicie się rozpuszczą. Tak przygotowane białka delikatnie wymieszać szpatułką z masą z białą czekoladą. Wypełniać pucharki :) Ja wypełniłam każdy prawie do połowy jagodami i zalałam musem a'la ptasie mleczko. Udekorowałam biszkoptami (akurat zostały mi z innego wypieku, ale wy możecie użyć np. owoców. Schłodzić przez minimum 2 godziny. Mus stanie się gęsty i niesamowicie kremowy :)
Podobne przepisy:
Eton Mess
Waniliowy Ryż na Mleku z Truskawkami
Cranachan - Tradycyjny Szkocki Deser
Kefirjada z Truskawkami i Ananasem
Truskawkowy Chaos z Gronolą i Bitą Śmietanką
Waniliowa Panna Cotta z Płynnym Toffee w Środku
Ryż z Truskawkami i Jogurtem
Pęczak i Śliwki w Miodzie z Jogurtem
Waniliowy Ryż na Mleku z Kisielem Truskawkowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)