Menu górne

Waniliowy Ryż na Mleku z Truskawkami

 
 

Zapraszam po przepis na wspaniały Ryż na Mleku ze świeżymi truskawkami. 
Każde ziarenko otula aksamitny mleczny sos. W towarzystwie słodkich owoców smakuje bosko. Możecie go podawać na ciepło lub zimno. Pyszny.. Koniecznie spróbujcie! 

 
 

Składniki na 4 porcje:
  • 200 g ryżu (2 torebki)
  • 1,5 l mleka 2%
  • 1 cukier waniliowy lub 1/2 laski wanilii
  • 3-4 łyżki cukru
Głęboką ceramiczną patelnię lub garnuszek z nieprzywierającym dnem przepłukać wodą. Wsypać ryż i wlać 3 szklanki mleka. Zagotować na małym ogniu często mieszając. Zmniejszyć moc palnika do minimum. Dodać cukier i cukier waniliowy lub 1/2 laski wanilii. Gotować pod przykryciem co jakiś czas mieszając, aż ryż wypije większość mleka. Wtedy należy dolać kolejne 2 szklanki mleka. Jeśli będzie potrzeba - dodać kolejną szklankę. Patelnię zdejmujemy z ognia kiedy ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany! i wypije większość mleka.

 Pozostawiamy pod przykryciem na 10 minut. Po tym czasie powinien wchłonąć nadmiar mleka, a pozostałe powinno dodatkowo zgęstnieć i utworzyć gęstawy sos.

Jeśli ryż jest zbyt gęsty - dolać do jeszcze ciepłego 1/2 szklanki mleka i wymieszać.
 Jeśli zbyt gęsty - chwilę dłużej pogotować na dużej mocy palnika (często mieszając). 


Opcjonalnie można dosłodzić do smaku.
Podawałam schłodzony ze świeżymi truskawkami pokrojonymi w ćwiartki. 

 
 
 

Podobne przepisy:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)