Zapraszam po przepis na wspaniały Ryż na Mleku ze świeżymi truskawkami.
Każde ziarenko otula aksamitny mleczny sos. W towarzystwie słodkich owoców smakuje bosko. Możecie go podawać na ciepło lub zimno. Pyszny.. Koniecznie spróbujcie!
Składniki na 4 porcje:
Głęboką ceramiczną patelnię lub garnuszek z nieprzywierającym dnem przepłukać wodą. Wsypać ryż i wlać 3 szklanki mleka. Zagotować na małym ogniu często mieszając. Zmniejszyć moc palnika do minimum. Dodać cukier i cukier waniliowy lub 1/2 laski wanilii. Gotować pod przykryciem co jakiś czas mieszając, aż ryż wypije większość mleka. Wtedy należy dolać kolejne 2 szklanki mleka. Jeśli będzie potrzeba - dodać kolejną szklankę. Patelnię zdejmujemy z ognia kiedy ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany! i wypije większość mleka.
Pozostawiamy pod przykryciem na 10 minut. Po tym czasie powinien wchłonąć nadmiar mleka, a pozostałe powinno dodatkowo zgęstnieć i utworzyć gęstawy sos.
Jeśli ryż jest zbyt gęsty - dolać do jeszcze ciepłego 1/2 szklanki mleka i wymieszać.
Jeśli zbyt gęsty - chwilę dłużej pogotować na dużej mocy palnika (często mieszając).
Opcjonalnie można dosłodzić do smaku.
Podawałam schłodzony ze świeżymi truskawkami pokrojonymi w ćwiartki.
Podobne przepisy:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)