Menu górne

Pasztet Wieprzowy ze Śliwkami

  
Bardzo smaczny, wilgotny, smarowny, wyrazisty, z nutą słodyczy, po prostu idealny na kanapki pasztet.
 Pyszna mięsna kompozycja, dodatek warzyw i słodkie śliwki... Bardzo polecam!


Składniki dwie średnie keksówki:
  •  Śliwki suszone - dwie duże garście (albo i jeszcze większe :)
  • 800 g chudej wieprzowiny 
  • 400 g wątróbki drobiowej 
  • 300 g podgardla
  • 1 duża cebula
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • włoszczyzna
  • 1-2 łyżki jarzynki
  • 1 litr wody
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • odrobina oleju 
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek, ewentualnie ostra papryka
  • masło do wysmarowania foremek
Śliwki umieścić w miseczce, zalać do połowy ich objętości przegotowaną ciepłą wodą. Odstawić i zacząć przygotowywać mięso - w tym czasie dwa czy trzy razy śliwki można delikatnie zamieszać, aby wszystkie chłonęły wodę. 
Do garnka wlać wodę, dodać obraną włoszczyznę, liście laurowe, ziele, pieprz, jarzynkę. Ustawić na ogniu. Całe mięso (oprócz wątróbki) pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i dużej mocy palnika do zamknięcia się porów i zezłocenia. Mięso (bez oleju / tłuszczu z patelni) dodać do garnka z warzywami. Gotować do miękkości mięsa i warzyw (około 30 min.). Usunąć pora, pietruszkę i seler. Odcedzić. Pozostawić wywar, mięso, 2 marchewki.
Wątróbkę podsmażyć na dużej mocy palnika na pozostawionym tłuszczu z wieprzowiny i podgardla. Zdjąć z z patelni. Cebulkę pokroić w kostkę, podsmażyć na minimalnej ilości oleju do zezłocenia (nie spalić! będzie gorzka). 
Całe mięso, podsmażoną cebulkę, marchewkę zmielić w blenderze podlewając stopniowo 1 szklanką wywaru (pasztet będzie smaczniejszy i  łatwiej będzie zmielić mięso) lub przepuścić 2 razy przez maszynkę do mielenia - wtedy bez dodawania wywaru ( w tym przypadku dopiero dodać później do zmielonego mięsa). 
Następnie do tak przygotowanego mięsa dodać bułkę tartą, przyprawy (sól, pieprz, gałka, majeranek), żółtka. Dobrze wymieszać. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z mięsem. Dwie keksówki wysmarować dobrze masłem, oprószyć bułką tartą zmieszaną z 1 łyżką majeranku i przełożyć pasztetową masę do 1/2 wysokości. Odlać wodę ze śliwek i powkładać je w pasztet, przykryć resztą masy do wysokości 3/4 keksówki. Posypać majerankiem, ewentualnie odrobiną papryki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* i piec 45 min. Pasztet powinien lekko odstawać od brzegów foremek. Wystudzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz