Menu górne

Pasztet Wieprzowo-Drobiowy z Rodzynkami i Śliwkami

 
Bardzo mięsny, aromatyczny, przepyszny pasztet idealny. Dodatek śliwek i rodzynek podkreśla jego wyjątkowy smak. Jest idealny na kanapki, a nawet sam, jedzony z ciastem na wierzchu. Sekret tkwi w podsmażaniu każdego rodzaju mięsa. To mój ulubiony pasztet. Bardzo polecam!

Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 300 g podgardla
  • 7 kawałków wątróbki drobiowej
  • 1 nóżka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1/2 pora
  • 1 duża pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka jarzynki
  • 2 łyżeczki pieprzu (lub więcej/mniej)
  • 2 białka (lub 2 całe jajka)
  • 5 łyżek bułki tartej
  • sól do smaku
  • 1-2 łyżki majeranku
  • rodzynki
  • suszone śliwki 
Podgardle pokroić w kostkę i zesmażyć na małym ogniu do wytopienia się tłuszczu i zezłocenia mięsa. W garnku umieścić obraną pietruszkę, marchewki, selera i pora oraz nóżkę z kurczaka. Dodać jarzynkę, ziele angielskie i liście laurowe. Zalać wodą tylko do przykrycia (około 3 szklanek). Zagotować, a po 20 min. dodać podsmażone podgardle (samo mięso, wytopiony tłuszcz zostawić). Gotować do miękkości warzyw. Na łyżce tłuszczu z podgardla zesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć wątróbkę do mocnego zarumienienia (duża moc palnika, pod przykryciem). Na suchej patelni podsmażyć mięso mielone zmieszane z pieprzem. 
Z wywaru usunąć pora i selera. Mięso kurczaka oddzielić od kości i umieścić w misie blendera z mięsem mielonym, wątróbką, podsmażona cebulą, gotowanym podgardlem, pietruszką i 1/2 marchewki. Podlać przecedzonym wywarem - około 1 szklanki (lub więcej). Zblendować. Do masy wmieszać bułkę tartą i białka.
Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. 
Wmieszać rodzynki. (Zwykle dzielę masę na pół, do jednej części dodaje około 2 garści rodzynek, a z reszty piekę drugi pasztet bez dodatków). Formę wysmarować masłem i obsypać bułka tartą. Wyłożyć połowę masy z rodzynkami. Po środku umieścić śliwki. Przykryć pozostałą masą z rodzynkami. Na wierzchu pasztetu ułożyć rozwałkowane ciasto. Posmarować ciasto odrobiną roztopionego masła, ponacinać nożem, lub ponakłuwać widelcem. Piec w 180* przez 45-50 min.

Składniki na ciasto:
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 30 g masła
  • 1 łyżeczka majeranku
  • duża szczypta soli
Masło zagnieść z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać jogurt. Uformować kulę, rozwałkować i umieścić na masie pasztetowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz