Jedne Święta Wielkanocne to za mało, żeby spróbować wszystkiego. Dlatego teraz, nadal w temacie wiosennym - proponuję przepis na delikatną, aromatyczną, piaskową babkę cytrynową. Oblana esencjonalną pomadą cukierniczą staje się jeszcze smaczniejsza. I chociaż to nie moje smaki - wielbiciele cytrusowych wypieków powinni być zachwyceni. Polecam!
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 150 g masła
- 3/4 szklanki cukru (lub więcej)
- sok z 1 cytryny
W misie miksera umieścić miękkie masło i 1/2 szklanki cukru. Ubić na białą, puszystą masę. Następnie, nie przerywając pracy dodawać po 1 żółtku. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sok z cytryny. Na najmniejszych obrotach miksera zmiksować tylko do połączenia się składników.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać 1/3 szklanki cukru i zmiksować, aż kryształki cukru przestaną być wyczuwalne. Wmieszać do masy cytrynowej. Formę na babkę wysmarować olejem i oprószyć mąką pszenną (najlepiej forma sylikonowa). Przełożyć masę do formy i wstawić do piekarka na 50 min. - temperatura 170*. Piec do zarumienienia "spodu" i suchego patyczka. Wyjąć i odstawić na 15 min.
W tym czasie przygotować pomadę cukierniczą.
Pomada Cukiernicza:
- 80 ml wody
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka octu
- sok z 1/2 cytryny
Wodę, cukier i ocet umieścić w garnuszku.
Podgrzewać na dużej mocy palnika. Od momentu zagotowania nie mieszać.
Gotować około 1 minuty. Zdjąć z ognia. Odstawić na 10 minut. Przelać do
misy miksera, dodać sok z cytryny i ubijać do uzyskania śnieżnobiałej odpowiedniej
konsystencji. Gdyby była za gęsta - dolać odrobinę wrzątku, gdy za
rzadka - ubijać dalej.
Pomadą posmarować ciepłą babkę.
Zostawić do wystudzenia.
Kocham cytrynowe smaki. Będzie na majówkę :D
OdpowiedzUsuń