Bardzo mięsny, aromatyczny, przepyszny pasztet. Dodatek śliwek i rodzynek podkreśla jego wyjątkowy smak. Jest miękki, ale zwarty, do krojenia w plasterki. Dobry na kanapki, a nawet sam, jedzony z ciastem na wierzchu. Sekret tkwi w podsmażaniu każdego rodzaju mięsa. Bardzo polecam!
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 300 g podgardla
- 7 kawałków wątróbki drobiowej
- 1 nóżka z kurczaka
- 2 marchewki
- 1/2 pora
- 1 duża pietruszka
- 1/2 selera
- 1 duża cebula
- 1 łyżka jarzynki
- 2 łyżeczki pieprzu (lub więcej/mniej)
- 2 białka (lub 2 całe jajka)
- 5 łyżek bułki tartej
- sól do smaku
- 1-2 łyżki majeranku
- rodzynki
- suszone śliwki
Podgardle pokroić w kostkę i zesmażyć na małym ogniu do wytopienia się tłuszczu i zezłocenia mięsa. W garnku umieścić obraną pietruszkę, marchewki, selera i pora oraz nóżkę z kurczaka. Dodać jarzynkę, ziele angielskie i liście laurowe. Zalać wodą tylko do przykrycia (około 3 szklanek). Zagotować, a po 20 min. dodać podsmażone podgardle (samo mięso, wytopiony tłuszcz zostawić). Gotować do miękkości warzyw. Na łyżce tłuszczu z podgardla zesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć wątróbkę do mocnego zarumienienia (duża moc palnika, pod przykryciem). Na suchej patelni podsmażyć mięso mielone zmieszane z pieprzem.
Z wywaru usunąć pora i selera. Mięso kurczaka oddzielić od kości i umieścić w misie blendera z mięsem mielonym, wątróbką, podsmażona cebulą, gotowanym podgardlem, pietruszką i 1/2 marchewki. Podlać przecedzonym wywarem - około 1 szklanki (lub więcej). Zblendować. Do masy wmieszać bułkę tartą i białka.
Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Wmieszać rodzynki. (Zwykle dzielę masę na pół, do jednej części dodaje około 2 garści rodzynek, a z reszty piekę drugi pasztet bez dodatków). Formę wysmarować masłem i obsypać bułka tartą. Wyłożyć połowę masy z rodzynkami. Po środku umieścić śliwki. Przykryć pozostałą masą z rodzynkami. Na wierzchu pasztetu ułożyć rozwałkowane ciasto. Posmarować ciasto odrobiną roztopionego masła, ponacinać nożem, lub ponakłuwać widelcem. Piec w 180* przez 45-50 min.
Składniki na ciasto:
- 2/3 szklanki mąki
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 30 g masła
- 1 łyżeczka majeranku
- duża szczypta soli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)