Przepis na domowe Pikle czyli ogórki krojone w grube plasterki w nieco słodszej niż ogórki konserwowe, octowej zalewie. Wyraziste, idealne na kanapki i jako dodatek do obiadów np. mięsnych gulaszy. Świetnie przechowują się w spiżarni, ale zdecydowanie za szybko kończą :(
Bardzo polecam!
Składniki:
- 5 kg ogórków (najlepiej średnich)
- 5-6 litrów wody
- 3-4 łyżki soli
- 10-12 łyżek cukru
- 1 butelka octu (lub mniej)
- 1 przyprawa do ogórków
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek pieprzu
- 3 cebule
- marchewki
- korzeń chrzanu
- ząbki czosnku
- papryczki chilli (ewentualnie)
- ziarna pieprzu
Wyparzyć słoiki. Osuszyć.
Chrzan, czosnek i marchewkę pokroić w plasterki o średniej grubości.
Ogórki
dobrze umyć. Osuszyć na durszlaku. Pokroić w plasterki (o jakiej grubości lubicie). Następnie układać w wyparzonych
słoiczkach. Do każdego słoiczka włożyć plasterki marchewki, trochę chrzanu, 2-3 plasterki czosnku, można dodać także 2 ziarenka
pieprzu lub pokrojone w paski chilli.
W
dużym garnku zagotować wodę. Dodać przyprawy do ogórków, pokrojone w
ćwiartki cebule, pieprz, liście laurowe. Gotować około
20 min. Po tym czasie dodać ocet. Zagotować pod przykryciem. Dodać
cukier i sól. Wymieszać.
Najlepiej spróbować zalewy i ewentualnie dosłodzić i dosolić zalewę.
Za
pomocą cedzakowej łyżki wyjąć z garnka cebulę, liście i pozostałe
ziarna / przyprawy. Podokładać do słoiczków. Gorącą zalewą zalać ogórki.
Lekko zakręcić słoiki.
Wekowanie:
W
dużym garnku zagotować wodę. Na dno włożyć lnianą ściereczkę. Następnie
włożyć słoiki. Woda powinna sięgać do 3/4 ich wysokości. Gotować na
małym ogniu przez 15-20 min. Ostrożnie wyjąć i mocno dokręcić zakrętki.
Odwrócić słoiki do góry dnem i pozostawić tak do całkowitego
wystygnięcia. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu np. spiżarni -
do wyczerpania zapasów ;)
Dobra bulka zima z dobra szynka i takim ogorkiem i nic wiecej nie trzeba :)
OdpowiedzUsuń