Menu górne

Pikle


Przepis na domowe Pikle czyli ogórki krojone w grube plasterki w nieco słodszej niż ogórki konserwowe, octowej zalewie. Wyraziste, idealne na kanapki i jako dodatek do obiadów np. mięsnych gulaszy. Świetnie przechowują się w spiżarni, ale zdecydowanie za szybko kończą :( 
Bardzo polecam!

Składniki:
  • 5 kg ogórków (najlepiej średnich)
  • 5-6 litrów wody 
  • 3-4 łyżki soli
  • 10-12 łyżek cukru
  • 1 butelka octu (lub mniej)
  • 1 przyprawa do ogórków
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 3 cebule
 Dodatkowo do włożenia do słoików:
  • marchewki
  • korzeń chrzanu
  • ząbki czosnku
  • papryczki chilli (ewentualnie)
  • ziarna pieprzu
Wyparzyć słoiki. Osuszyć. 
Chrzan, czosnek i marchewkę pokroić w plasterki o średniej grubości.
Ogórki dobrze umyć. Osuszyć na durszlaku. Pokroić w plasterki (o jakiej grubości lubicie). Następnie układać w wyparzonych słoiczkach. Do każdego słoiczka włożyć plasterki marchewki, trochę chrzanu, 2-3 plasterki czosnku, można dodać także 2 ziarenka pieprzu lub pokrojone w paski chilli. 

W dużym garnku zagotować wodę. Dodać przyprawy do ogórków, pokrojone w ćwiartki cebule, pieprz, liście laurowe. Gotować około 20 min. Po tym czasie dodać ocet. Zagotować pod przykryciem. Dodać cukier i sól. Wymieszać. 
Najlepiej spróbować zalewy i ewentualnie dosłodzić i dosolić zalewę.
Za pomocą cedzakowej łyżki wyjąć z garnka cebulę, liście i pozostałe ziarna / przyprawy. Podokładać do słoiczków. Gorącą zalewą zalać ogórki. Lekko zakręcić słoiki. 

Wekowanie:
W dużym garnku zagotować wodę. Na dno włożyć lnianą ściereczkę. Następnie włożyć słoiki. Woda powinna sięgać do 3/4 ich wysokości. Gotować na małym ogniu przez 15-20 min. Ostrożnie wyjąć i mocno dokręcić zakrętki. Odwrócić słoiki do góry dnem i pozostawić tak do całkowitego wystygnięcia. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu np. spiżarni - do wyczerpania zapasów ;)

1 komentarz:

  1. Dobra bulka zima z dobra szynka i takim ogorkiem i nic wiecej nie trzeba :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)