Uwielbiam Cantuccini! Zwłaszcza mocno chrupiące, twarde i
napakowane różnymi dodatkami. Zupełnie takie jak te. Biscotti skąpane w słońcu, czyli z
suszonymi morelami i migdałami. Pięknie wyglądają, są zdrowe i potrafią
skutecznie dodać energii, niczym promienie słońca. Włosi maczają takie
ciasteczka w kawie, ja wolę zjeść je do niej :) Można je przechowywać
długo w szczelnie zamkniętym pojemniczku. Bardzo polecam!
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 180 g cukru
- szczypta soli
- 10-12 suszonych moreli
- 1 szklanka migdałów
- 1 szklanka orzechów laskowych i włoskich (mix)
Jajka
krótko ubić z cukrami i solą. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do
pieczenia - zmiksować do połączenia. Do masy wmieszać orzechy i
rodzynki.
Z ciasta uformować 2 raczej wąskie, długie i grube bochenki (można
odrobinę podsypać mąką). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia w odstępie kilku cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* i
piec przez 30 min. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Następnie
ostrym nożem, po skosie, pokroić każdy chlebek na 2 cm małe kromki (jak
na zdjęciach). Kromeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* (z termoobiegiem) i piec przez około 10 min. Następnie odwrócić kromki na drugą stronę i piec kolejne 5 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150*. Dosuszyć ciastka przez 15-30 min, aż lekko się zarumienią.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* (z termoobiegiem) i piec przez około 10 min. Następnie odwrócić kromki na drugą stronę i piec kolejne 5 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150*. Dosuszyć ciastka przez 15-30 min, aż lekko się zarumienią.
Im dłuższe suszenie, tym twardsze ciastka. Sami musicie zdecydować jakie preferujecie. Ja suszę dłużej :)
Podobne przepisy:
Cantuccini (Biscotti) z Orzechami i Rodzynkami
Ciasteczka z Orzechami Laskowymi i Czekoladą
(Ciasteczkowa Nutella)
Podobne przepisy:
Cantuccini (Biscotti) z Orzechami i Rodzynkami
Ciasteczka z Orzechami Laskowymi i Czekoladą
(Ciasteczkowa Nutella)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)