Menu górne

Tort Czekoladowo-Śmietankowy

Pyszny, delikatny, czekoladowy tort ze śnieżnobiałym wnętrzem, obłożony czekoladowymi płatkami. Puszyste i wilgotne - mocno nasączone czekoladową polewą - biszkoptowe ciasto. Przełożone śmietankowym kremem wprost rozpływa się w ustach. Wysłałam ten przepis na konkurs Wedla pod nazwą "Tort Czekowedlowy" - trzymajcie kciuki :)  Jednak jedno jest pewne, z taką porcją czekolady i niebiańskiej śmietanki - każdy rodzinny wieczór przy choince stanie się niezapomnianą świąteczną przyjemnością. Polecam!



Składniki na Czekoladowy Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2  szklanki prawdziwego kakao

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie, nie przerywając ubijania - łyżka po łyżce dodawać cukier. Kiedy kryształki cukru całkowicie się rozpuszczą, dodawać po jednym żółtku. Ubić do połączenia się składników.
Mąkę pszenną przesiać z kakao. Dodać do masy jajecznej i wymieszać delikatnie łyżką tylko do połączenia.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). Przełożyć delikatnie czekoladową masę i piec w temperaturze 170* przez 30-35 min. Wyjąć biszkopt z piekarnika i upuścić z wysokości 0,5 m. na podłogę (aby był równy). Wystudzić i przekroić ostrym nożem na 3 równe części.

 Składniki na Polewę do nasączenia:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
Czekoladę Mleczną, kakao i mleko umieścić w garnuszku - podgrzewać mieszając, aż do połączenia się składników. Zagotować, zdjąć z ognia. Odstawić na bok do lekkiego przestudzenia i przygotować krem śmietankowy.


Składniki na Krem Śmietankowy:

  •  1000 ml śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny deserowej
Dobrze schłodzoną śmietankę 30%  umieścić w misie miksera i ubić na gęsty, puszysty krem - pod koniec dodając łyżka po łyżce 1/2 szklanki cukru i cukier waniliowy. Dosypać żelatynę i zmiksować do połączenia.

Wykonanie: 

 Spód tortu nasączyć 1/3 przestudzonej polewy. Wyłożyć 1/4 część kremu, wyrównać i przykryć drugim płatem ciasta. Ponownie nasączyć i wyłożyć krem - przykryć ostatnim płatem ciasta. Nasączyć i wyłożyć resztę kremu na wierzch tortu oraz boki. Wyrównać. Ozdobić czekoladowymi płatkami, ewentualnie kremem przy pomocy rękawa cukierniczego. Schłodzić przez min. 3 godz.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz