Menu górne

Grillowana Wieprzowina

 


Dla mnie mięso wieprzowe przygotowywane na grillu musi być:

- kruche, 
- soczyste, 
- miękkie 
- bardzo dobrze przypieczone.

 Z tego przepisu przygotujecie dokładnie taką karkówkę, mięso od szynki czy łopatkę. 
Bez znaczenia co wrzucicie na ruszt. 
Sekret tkwi w odpowiednim doprawieniu i przygotowaniu mięsa. 
Nie potrzebne są żadne soki z ananasa, cola czy sól zmiękczająca - próbowałam i nic z tego. Osiągnięcie takiego efektu jest prostsze niż myślicie. W pełni naturalne.
 Bardzo, bardzo polecam!

*tym razem grillowałam szynkę wieprzową


 W skrócie:

1. Wybór mięsa:
- Łopatka i Szynka Wieprzowa - najlepiej jak najchudsze i grube kawałki, które łatwo wyporcjować na steki. Tłuszcz - ile się da - należy usunąć, będzie się palił na grillu.
- Karczek - najlepszy będzie poprzerastany cieniutkimi paskami tłuszczu, który podczas grillowania sprawi, że mięso będzie jeszcze bardziej soczyste, kruche i delikatne. Jeśli wybieramy karczek w kawałku powinien być miękki i giętki, nie sztywny.
2. Przygotowanie:
W każdym przypadku mięso trzeba podzielić na porcje - steki, o grubości około 2 cm. Nastepnie mięso należy utłuc tłuczkiem z każdej strony. Ja staram się, aby każdy stek miał około 1 cm grubości. Na końcu dodatkowo ponakłuwać widelcem każdy kawałek.
*Na grillu sprawdzi się również mrożone mięso wieprzowe - szczególnie karczek. Będzie jeszcze bardziej kruchy.
3. Marynowanie:
Co najmniej 1 dzień wcześniej.
4. Grillowanie:
Mięso układamy na kratce na najwyższym poziomie, kiedy węgiel będzie już szary. Często obracamy z jednej strony na drugą - szczególnie na początku grillowania, kiedy temperatura jest najwyższa.


Grillowane Mięso od Szynki (chude), ze zdjęć: 

Składniki:
  • duży kawałek wieprzowiny (karczek, szynka wieprzowa, łopatka)
  • 3 łyżki oleju / oliwy
  • 1 duża łyżka musztardy (sarepska, bawarska, czeska)
  • 1 przyprawa do karkówki (dobrej jakości!)

Mięso umyć pod bieżącą wodą. Usunąć tłuszcz - jeśli je oplata. Podzielić na porcje. Każdy kawałek utłuc młotkiem na stek o grubości około, a następnie ponakłuwać widelcem z obu stron. Składniki na marynatę połączyć. Każdy kawałek mięsa posmarować marynatą i układać w misce - jeden na drugim. Przykryć naczynie folią / talerzem i wstawić do lodówki na minimum całą noc.
Przed wyłożeniem na grilla - delikatnie przemieszać.
Grillować często obracając z jednej strony na drugą. Trudno określić czas - zależy od wielu czynników.

Tym razem podałam z pieczonymi ziemniakami, sosem czosnkowym, tysiąca wysp oraz surówką marchewka z chrzanem.

Sos Tysiąca Wysp, Łagodny


http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/sos-tysiaca-wysp-agodny.html

Sos Czosnkowy


http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/sos-czosnkowy.html


Pieczone Ziemniaki z Piekarnika


http://natomamochote.blogspot.com/2017/06/pieczone-ziemniaki-z-piekarnika.html

https://natomamochote.blogspot.com/2019/05/marchewka-z-chrzanem.html

Podobne przepisy:
http://natomamochote.blogspot.com/2017/09/sodko-ostre-szaszyki-z-kurczaka.html
http://natomamochote.blogspot.com/2017/07/grillowany-kurczak-z-pieczonymi.html


8 komentarzy:

  1. Nigdy nie rozbijałam a teraz lekko je potraktowałam tłuczkiem. Mieso rewelacja. Kruche i soczyste jak pani pisze. Super

    OdpowiedzUsuń
  2. A z racji zimy - można zrobić na kratce w piekarniku ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Podbijam pytanie, można w piekarniku? Robiłam według Pani porad z grilla w pierwszy raz w życiu karczek był delikatny, mocno przypieczony i soczysty A nie jak skwarka.

    OdpowiedzUsuń
  4. Moi rodzice tak samo robią wieprzowe mięso, dodają tylko jeszcze ketchup. Pychotka

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobre to wyszło, dzięki

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny blog, przepisy łatwo opisane może uda mi się coś z tego zrobić

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)