- kruche,
- soczyste,
- miękkie
- bardzo dobrze przypieczone.
Z tego przepisu przygotujecie dokładnie taką karkówkę, mięso od szynki czy łopatkę.
Bez znaczenia co wrzucicie na ruszt.
Sekret tkwi w odpowiednim doprawieniu i przygotowaniu mięsa.
Nie potrzebne są żadne soki z ananasa, cola czy sól zmiękczająca - próbowałam i nic z tego. Osiągnięcie takiego efektu jest prostsze niż myślicie. W pełni naturalne.
Bardzo, bardzo polecam!
*tym razem grillowałam szynkę wieprzową
W skrócie:
- Łopatka i Szynka Wieprzowa - najlepiej jak najchudsze i grube kawałki, które łatwo wyporcjować na steki. Tłuszcz - ile się da - należy usunąć, będzie się palił na grillu.
- Karczek - najlepszy będzie poprzerastany cieniutkimi paskami tłuszczu, który podczas grillowania sprawi, że mięso będzie jeszcze bardziej soczyste, kruche i delikatne. Jeśli wybieramy karczek w kawałku powinien być miękki i giętki, nie sztywny.
2. Przygotowanie:
W każdym przypadku mięso trzeba podzielić na porcje - steki, o grubości około 2 cm. Nastepnie mięso należy utłuc tłuczkiem z każdej strony. Ja staram się, aby każdy stek miał około 1 cm grubości. Na końcu dodatkowo ponakłuwać widelcem każdy kawałek.
*Na grillu sprawdzi się również mrożone mięso wieprzowe - szczególnie karczek. Będzie jeszcze bardziej kruchy.
3. Marynowanie:
Co najmniej 1 dzień wcześniej.
4. Grillowanie:
Mięso układamy na kratce na najwyższym poziomie, kiedy węgiel będzie już szary. Często obracamy z jednej strony na drugą - szczególnie na początku grillowania, kiedy temperatura jest najwyższa.
- duży kawałek wieprzowiny (karczek, szynka wieprzowa, łopatka)
- 3 łyżki oleju / oliwy
- 1 duża łyżka musztardy (sarepska, bawarska, czeska)
- 1 przyprawa do karkówki (dobrej jakości!)
Mięso umyć pod bieżącą wodą. Usunąć tłuszcz - jeśli je oplata. Podzielić na porcje. Każdy kawałek utłuc młotkiem na stek o grubości około, a następnie ponakłuwać widelcem z obu stron. Składniki na marynatę połączyć. Każdy kawałek mięsa posmarować marynatą i układać w misce - jeden na drugim. Przykryć naczynie folią / talerzem i wstawić do lodówki na minimum całą noc.
Przed wyłożeniem na grilla - delikatnie przemieszać.
Grillować często obracając z jednej strony na drugą. Trudno określić czas - zależy od wielu czynników.
Tym razem podałam z pieczonymi ziemniakami, sosem czosnkowym, tysiąca wysp oraz surówką marchewka z chrzanem.
Sos Czosnkowy
Pieczone Ziemniaki z Piekarnika
Podobne przepisy:
Nigdy nie rozbijałam a teraz lekko je potraktowałam tłuczkiem. Mieso rewelacja. Kruche i soczyste jak pani pisze. Super
OdpowiedzUsuńA z racji zimy - można zrobić na kratce w piekarniku ?
OdpowiedzUsuńMożna :) Pozdrawiam !
UsuńPodbijam pytanie, można w piekarniku? Robiłam według Pani porad z grilla w pierwszy raz w życiu karczek był delikatny, mocno przypieczony i soczysty A nie jak skwarka.
OdpowiedzUsuńMożna :)
UsuńMoi rodzice tak samo robią wieprzowe mięso, dodają tylko jeszcze ketchup. Pychotka
OdpowiedzUsuńDobre to wyszło, dzięki
OdpowiedzUsuńFajny blog, przepisy łatwo opisane może uda mi się coś z tego zrobić
OdpowiedzUsuń