Menu górne

Żurek Tradycyjny


Tradycyjny, pyszny, wyrazisty, aromatyczny polski żurek z białą kiełbasą i jajkiem. Nic więcej chyba pisać nie trzeba. Z tego przepisu korzystam od lat. 
Smak na długo pozostaje w pamięci.  
Bardzo polecam!


Składniki:
  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 1 seler
  • 1 por
  • 2 łyżki jarzynki
  • 2 kiełbasy podwawelskie
  • 2 białe kiełbasy (użyłam kiełbasy firmy grot - z majerankiem)
  • 2 cebule
  • 300-400 g pieczarek
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarenka pieprzu
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 duże łyżki majeranku
  • 1 butelka zakwasu na żurek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 duża śmietana 18%
  • gotowane na twardo jajka
Obrać marchew, pietruszkę, selera i pora, umyć i umieścić w dużym garnku. Zalać wodą do 3/4 objętości. Zagotować. Dodać jarzynkę, liście laurowe, ziele i pieprz. Gotować do miękkości warzyw. 
Na patelni mocno zesmażyć kiełbasę podwawelską pokrojoną w pół-plasterki (najpier wytopić tłuszcz na małym ogniu, później zrómienić na wyższej mocy palnika). Pod koniec smażenia odlać tłuszcz i dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć wszystko razem. Odłożyć na bok. Białą kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni. Odłożyć. Pokrojone w cienkie plasterki pieczarki umieścić na suchej patelni i smazyć do odparowania wody. Następnie dodać odrobinę masła. Zrumienić i odłożyć na bok.
Z wywaru warzywnego usunać pora. Dwie pietruszki, marchewkę i połowę dużego selera zetrzeć na tarce na średnich oczkach, a następnie podsmażyć na niewielkiej ilości masła. Dodać podsmazone warzywa, pieczarki, mięso i cebulę oraz czosnek do wywaru. Wlać zakwas. Wymieszać i zagotować. Śmietanę wlać do miseczki, dodać 2 łyżki wazowe zupy i płaską łyżeczkę cukru, wymieszać i dodać do garnka. Zamieszać. Zagotować na małym ogniu. Doprawić majerankiem.
Podawać z jajkiem na twardo i opcjonalnie - dodatkowo - białą kiełbasą.

11 komentarzy:

  1. Tradycyjny, wyrazisty. Zawsze robiłam na boczku, tym razem bez i smakiem się nie różni. Ten jest lepszy. No i lżejszy. Polecam. Pozdrawiam i wesołych życzę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie co to jest Jerzy ka przyprawa hehe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem co to "Jerzy ka", w przepisie jest jarzynka - proszę wpisać sobie w google :)

      Usuń
  3. Tak chodziło o jerzynke słownik mi coś świruje wpisałam już wiem to przyprawa jest

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "jarzynkę" :) Cieszę się, że wątpliwości rozwiane :) Pozdrawiam serdecznie !

      Usuń
  4. U nas mówi się warzywo na to a jarzynka to są takie mrożone warzywa i nie była pewna dlatego zapytałam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mówię vegeta albo bardziej pospolicie jarzynka :) Ale ok :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. Nie wiem czy to kwestia tych smażonych warzyw ale coś mi w tych smakach przeszkadza i czegoś brakuje jest zjadliwe ale chyba oczekiwałam czegoś innego lub po prostu nie moje klimaty

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy ma inny gust ;) Ale może przyczyna tkwi w zakwasie na żurek. Dużo zależy od jego jakości i ilości mąki w nim. Niektóre potrafią popsuć cały żur.

      Usuń
  6. Wsztyo możliwe albo ja coś pokrecilam i dodałam wrzystkie warzywa i teraz zastanawiam się czy por pietruszka i seler bylo trzeba dodawac hehe

    OdpowiedzUsuń
  7. "....Z wywaru warzywnego usunĄć pora. Dwie pietruszki, marchewkę i połowę dużego selera zetrzeć na tarce na średnich oczkach, a następnie podsmażyć na niewielkiej ilości masła. Dodać podsmazone warzywa, pieczarki, mięso i cebulę oraz czosnek do wywaru. Wlać zakwas. Wymieszać i zagotować."

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)