Kruche, chrupiące z wierzchu i miękkie w środku brzoskwiniowe ciasteczka polecają się
do porannej czy popołudniowej herbaty.
Są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Pięknie pachną brzoskwiniami, a smakują na prawdę wspaniale.
W tym roku moje drzewko brzoskwiniowe zaskoczyło nas na prawdę ogromną ilością owoców. Przygotowałam z nich marmoladę, którą wypełniłam ciasto.
Nadzienie jest słodkie z lekką nutką kwaskowatości
przez co brzoskwiniowe strudelki są ciekawsze w smaku. Bardzo polecam!
Składniki na 2 duże blaszki:do porannej czy popołudniowej herbaty.
Są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Pięknie pachną brzoskwiniami, a smakują na prawdę wspaniale.
W tym roku moje drzewko brzoskwiniowe zaskoczyło nas na prawdę ogromną ilością owoców. Przygotowałam z nich marmoladę, którą wypełniłam ciasto.
Nadzienie jest słodkie z lekką nutką kwaskowatości
przez co brzoskwiniowe strudelki są ciekawsze w smaku. Bardzo polecam!
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 40 g budyniu waniliowego bez cukru
- 1 cukier waniliowy
- 200 g masła
- 6 łyżek cukru pudru
- szczypta soli
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duże jajko
- 2 żółtka
- 1 duży słoiczek marmolady brzoskwiniowej / nektarynkowej (użyłam domowej)
W misce umieścić przesiane mąki z budyniem, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać zimne masło i zagnieść całość do wstępnego połączenia się składników tzw. sypki proszek. Dodać jajko i żółtka. Krótko, ale dobrze zagnieść ciasto. Uformować kulę i schłodzić przez min. 1 godzinę w lodówce.
Po tym czasie masę podzielić na 4 części. Lekko podsypując mąką krupczatką - każdą rozwałkować na długi prostokąt o szerokości 6 cm i grubości 3 mm. Wzdłuż dłuższego boku prostokąta, po całej lewej stronie rozsmarować część marmolady brzoskwiniowej. Złożyć prostokąt na pół (strona z nadzieniem do strony bez nadzienia). Boki złożonego prostokąta wygładzić bokiem szerokiego noża, wierzch można lekko spłaszczyć. Pokroić na mniejsze prostokąty (nasze ciasteczka). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując niewielkie odstępy. Tak samo postąpić z pozostałym ciastem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* i piec około 30 min. do zarumienienia wierzchu. Jeśli lubicie przypieczone ciasteczka można wydłużyć czas ich pobytu w piekarniku.Wyjąć i wystudzić na kratce. Smacznego :)
Podobne przepisy:
Ciasteczka z Jagodami
Chorwackie Ciasteczka z Figami
Budyniowe Ciastka z Czekoladą
Śmietankowe Ciasteczka z Marmoladą
Cookies Choco
Ciastka mini Szarlotki
Po tym czasie masę podzielić na 4 części. Lekko podsypując mąką krupczatką - każdą rozwałkować na długi prostokąt o szerokości 6 cm i grubości 3 mm. Wzdłuż dłuższego boku prostokąta, po całej lewej stronie rozsmarować część marmolady brzoskwiniowej. Złożyć prostokąt na pół (strona z nadzieniem do strony bez nadzienia). Boki złożonego prostokąta wygładzić bokiem szerokiego noża, wierzch można lekko spłaszczyć. Pokroić na mniejsze prostokąty (nasze ciasteczka). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując niewielkie odstępy. Tak samo postąpić z pozostałym ciastem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* i piec około 30 min. do zarumienienia wierzchu. Jeśli lubicie przypieczone ciasteczka można wydłużyć czas ich pobytu w piekarniku.Wyjąć i wystudzić na kratce. Smacznego :)
Podobne przepisy:
Ciasteczka z Jagodami
Chorwackie Ciasteczka z Figami
Budyniowe Ciastka z Czekoladą
Śmietankowe Ciasteczka z Marmoladą
Cookies Choco
Ciastka mini Szarlotki
Ciasteczka idealne jako przekąska do pracy!
OdpowiedzUsuńWow jakie dorodne brzoskwinie Pani wychodowała ! Piękne drzewko ! Nic dziwnego, że ciasteczka wyglądają tak smacznie jak robiła je tak zdolna osoba :)
OdpowiedzUsuń