Bardzo zdrowy i smaczny Chleb Orkiszowy. Niedoceniany orkisz to cenne źródło białka, błonnika i witaminy E - co więcej pomaga uporać się ze zmęczeniem, dodaje siły i energii oraz wzmacnia odporność. Ważne jest, aby do wypieku chleba użyć dobrej mąki i równie zdrowych dodatków. Ja swój bochenek wzbogaciłam o nasiona siemienia lnianego i płatki owsiane. Chleb pięknie wyrósł, a zapach podczas pieczenia był jak z prawdziwej piekarni. Smakuje rewelacyjnie. Bardzo polecam!
- 6 szklanek mąki orkiszowej
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 2 szklanki ciepłej wody
- 20 g drożdży świeżych
- 2 łyżeczki soli
- 35 g masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka miodu
- 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
- 3 łyżki siemienia lnianego
Płatki owsiane opłukać na durszlaku pod bieżącą wodą. Następnie ugotować na wodzie (mogą być średnio ugotowane). Przepłukać i odcedzić. Drożdże pokruszyć do miski. Dodać cukier i 2 łyżki mąki orkiszowej. Zalać ciepłym mlekiem i dobrze wymieszać. Przykryć miskę talerzykiem i odstawić na 15 min. do wyrośnięcia. W międzyczasie przesiać mąkę i wymieszać z solą. Dodać miód, rozpuszczone masło, płynny miód, wodę i rozczyn drożdży. Za pomocą miksera z odpowiednimi końcówkami lub ręcznie wyrobić ciasto, aż stanie się elastyczne, lśniące i odchodzące od miski (nadal może być lekko klejące). Może to potrwać około 10-15 min. Po tym czasie dodać odcedzone płatki owsiane i siemię lniane. Dobrze połączyć składniki. Dwie keksówki wysmarować masłem i wyłożyć ciasto do połowy ich objetości. Odstawić na 1-1,5 godz. w ciepłe miejsce do podwojenia objetości. Po tym czasie posmarować bochenki ciepłym mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*. Piec około 45-50 min. do zbrązowienia. Wystudzić na kratce.
Piekłam kiedyś orkiszowy ale bez płatków. Z nimi jest o wiele lepszy. Wilgotny, smaczny. Aż się zdziwiłam jak smakował dzieciom. Będę pięc częściej. Pasuje do wszystkiego.
OdpowiedzUsuń