Menu górne

Dyniowe Racuchy z Jabłkami i Żurawiną



Wspaniałe drożdżowe racuszki z jabłkami. Lekkie, puszyste i wilgotne od owoców - nie chłoną tłuszczu! W sam raz na jesienne  śniadanie :)

 Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 15 dag drożdży świeżych
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 jajko (użyłam dwużółtkowego)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki puree z dyni
  • 1-2 jabłka 
  • suszona żurawina
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Następnie pokroić w niedużą kostkę. Drożdże pokruszyć do miski, dodać 1 łyżkę cukru i połowę ciepłego mleka i 1 łyżkę mąki. Wymieszać i przykryć talerzykiem. Odstawić na 15 min.  Jajko ubić z pozostałymi cukrami i solą na gęstą masę. Do miski pszesiać pozostałą mąkę, dodać masę jajeczną, resztę mleka, puree z dyni i rozczyn z drożdży. Dobrze połączyć składniki. Odstawić przykrytą miskę z ciastem na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie wmieszać do ciasta jabłka. Smażyć racuchy na mocno rozgrzanym oleju, do zezłocenia i wyrośnięcia z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku. Gorące posypać cukrem pudrem i żurawiną, od razu podawać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)