Wspaniałe drożdżowe racuszki z jabłkami. Lekkie, puszyste i wilgotne od owoców - nie chłoną tłuszczu! W sam raz na jesienne śniadanie :)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 15 dag drożdży świeżych
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 1 jajko (użyłam dwużółtkowego)
- szczypta soli
- 2 łyżki puree z dyni
- 1-2 jabłka
- suszona żurawina
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Następnie pokroić w niedużą kostkę. Drożdże pokruszyć do miski, dodać 1 łyżkę cukru i połowę ciepłego mleka i 1 łyżkę mąki. Wymieszać i przykryć talerzykiem. Odstawić na 15 min. Jajko ubić z pozostałymi cukrami i solą na gęstą masę. Do miski pszesiać pozostałą mąkę, dodać masę jajeczną, resztę mleka, puree z dyni i rozczyn z drożdży. Dobrze połączyć składniki. Odstawić przykrytą miskę z ciastem na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie wmieszać do ciasta jabłka. Smażyć racuchy na mocno rozgrzanym oleju, do zezłocenia i wyrośnięcia z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku. Gorące posypać cukrem pudrem i żurawiną, od razu podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)