Menu górne

Sernik Śmietankowo-Dyniowy


Aksamitny, delikatny Sernik Śmietankowy z Dynią. Ciasto pieczone jest w kąpieli wodnej, dzięki której nie rośnie, a staje perfekcyjnie kremowe i unikatowe w smaku. 
Pyszne kruche ciasto i masa serowa o smaku mleka skondensowanego i dyni pasują do siebie idealnie. W sezonie na cudowne, niesłychanie zdrowe dynie - upieczcie koniecznie!



Składniki na Kruche Ciasto:
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 50 g masła
Mąkę zagnieść z masłem na sypki proszek. Wymieszać z cukrami, a następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Tortownicę wysmarować masłem, oprószyć lekko mąką i wylepić ciastem. Wyrównać. Schłodzić przez min. 1 godz. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika 180* - na 20-25 min. Upieczony, zezłocony spód wyjąć i przelać na niego masę serową.

Składniki na Masę Serową (Śmietankowo-dyniową):
  • 1 kg twarogu na sernik o neutralnym smaku 
  • 200 g śmietanki 36%
  • 1 puszka mleka skondensowanego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2/3 opakowania proszku budyniowego o smaku śmietankowym
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • cukier waniliowy (1/2 opakowania)
  • 1/2 szklanki puree
Do misy miksera przełożyć twaróg, wbić jajka, dodać cukier, śmietankę i budyń oraz sól. Krótko, ale dobrze połączyć składniki. Dodać 3/4 puszki mleka skondensowanego. Wymieszać. Odlać 1 szklankę masy serowej. Do reszty dodać pozostałe mleczko skondensowane - połączyć składniki. Do puree z dyni dodać szklankę masy serowej, cukier waniliowy i 1 łyżkę soku z cytryny - krótko zmiksować.
Masę śmietankową (białą) wylać na upieczony spód. Następnie wykładać na wierzchu, łyżka po łyżce masę dyniową - tworząc kleksy.
Pieczenie:
Piekarnik nagrzać do 150*. Na dole ułożyć blachę wypełnioną gorącą wodą, nad nią umieścić np. kratkę na której należy umieścić sernik. Jest on pieczony tzw. kąpieli wodnej / nad parą przez co nie urośnie, ale będzie bardzo kremowy, smarowny - doskonały. Piec 60-70 min. Wyjąć, przestudzić i odstawić na minimum 12 godzin w chłodne miejsce np. do lodówki (uprzednio owinąć folią spożywczą). Masa serowa musi się ściąć.
Wykończenie:
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny deserowej
  • 1 łyżka puree z dyni 
  • 2 łyżki cukru
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem. Pod koniec dodać żelatynę. Krótko zmiksować, a następnie delikatnie wmieszać łyżką puree z dyni. Masą wyłożyć boki ciasta i udekorować wierzchnie brzegi. Schłodzić przez min. 30 min.

Tuż przed podaniem, gotowy sernik można podać z łyżką bitej śmietany polanej syropem dyniowym (tutaj przepis). 
 http://natomamochote.blogspot.com/2016/11/syrop-dyniowy.html

7 komentarzy:

  1. Czy masę serowy mogę wylać na gorący spod czy wystudzic ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis :) takiego sernik szukałam. Bardzo jestem ciekawa jak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Długo czekałam aż przyjdzie ten dzień i zrobię sernik dyniowy. Warto było czekać. Jest wyjątkowy w smaku, dynia idealnie pasuje. Całość wydobywa ż niej to co najlepsze. Polecam i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój pierwszy sernik dyniowy ;) bardzo dobry, kremowy. Chyba muszę zrobić zapasy dyni

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)