Prze-py-szne! Kruchy, delikatny Schab duszony i podpiekany z Cebulką, a do tego podsmażane na niewielkiej ilości domowego smalcu kopytka. Uwielbiaaam <3 Schab najlepiej smakuje mi właśnie w takiej postaci, jeśli chodzi o mięsa panierowane - zdecydowanie wolę Piersi z Kurczaka. Jednak tak przygotowany świeży, chudy kawałek Schabu jest niezrównanie doskonały. Taki obiad gwarantuje miło i długo spędzony rodzinny czas przy stole. Bardzo, bardzo polecam!
Dzień wcześniej można przygotować kopytka
(a już na pewno ugotować i utłuc ziemniaki)
Składniki na Domowe Kopytka:
- 8 ugotowanych i utuczonych ziemniaków*
- 0,5-0,8 kg mąki pszennej
- 2 jajka
- duża szczypta soli
- 1-2 łyżeczki domowego smalcu (może zawierać skwarki - będzie smaczniej)
*Ziemniaki ugotować w osolonej
wodzie, odcedzić, dobrze utłuc i odstawić (bez przykrywania) do całkowitego
ostygnięcie - najlepiej na całą noc w zimne miejsce. W przypadku kopytek i tego
typu klusek, dużo zależy od rodzajów ziemniaków i czasu ich gotowania - nie
powinny być "zbyt mokre", przegotowane i za długo
"ugniatane".
Do zimnych ziemniaków wbić jajka, dodać sól, krótko
zagnieść. Dosypać pół kilograma mąki pszennej i zagnieść, dosypując dalej mąki
(w razie potrzeby). Ciasto na kopytka powinno być elastyczne, nie lepić się (za
mało mąki) i nie rozwarstwiać (za dużo mąki). Zbyt długie ugniatanie również
powoduje że masa stanie się bardziej lepka. Gotowe ciasto podzielić na trzy
części. Z każdej kolejno uformować wałek (można podsypywać mąką, o ile jest
taka konieczność, w moim przypadku udało się całkowicie bez mąki). Kroić wałek
na "kopytka" wedle upodobania (mniejsze będą bardziej stabilne).
Wrzucić do gotującej się wody (najlepiej partiami - na dwa/trzy razy),
delikatnie zamieszać, aby nie przywarły do dna garnka i poczekać aż same
wypłyną na powierzchnię. Wtedy pogotować jeszcze około 2 minuty, po czym wyjąć
łyżką cedzakową i przełożyć do garnka z zimną wodą. Poczekać, aż chwilę tam
przestygną, przelać kilka razy zimną wodą i odcedzić z jej nadmiaru. Dzięki
temu kopytka nie będą się do siebie kleiły.
Na patelni rozgrzać smalec i podsmażyć kopytka, aż staną się mocno rumiane.
Składniki na Próżony Schab z Cebulką:
- 8 plastrów schabu (grubości około 1,5 cm)
- 5 cebuli
- sól
- szczypta cukru
- 2 łyżki domowego smalcu (tutaj przepis) lub masła osełkowego (lub mniej)
- 1-2 szklanki wody
Najlepsze Buraczki do obiadu:
- 7 buraków
- 2 łyżki cukru
- 1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- sok z 1/2 cytryny
Pychota👏 bardzo dziękuję za ten przepis!
OdpowiedzUsuń