Menu górne

Mleczna Zupa z Nutą Karmelową


Zupka idealna na śniadanie jak i na kolacje.
 Lekka, delikatna, zdrowa i szybka w przygotowaniu zupka mleczna z lanymi kluseczkami i kawalkami Toffee Cinder



Składniki na 2 porcje:
  •  2 i 1/2 szklanki mleka 2% (lub pół na pół z wodą)
  • 2 szczypty soli
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka wody 
  • kilka kawałków Toffee Cinder z tego przepisu
Do miski wbić jajka, dodać jedną szczyptę soli, wodę, cukier waniliowy i przesianą mąkę. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę. W garnuszku zagotować mleko z małą szczyptą soli. Wlewać powoli przerywanym strumieniem masę jajeczną lub dodawać łyżeczka po łyżeczce tworząc niewielkie kluseczki. Delikatnie co jakiś czas zamieszać podczas wlewania ciasta. Doprowadzić do wrzenia, gotować około 1 minuty. Przelać do miseczek. Na wierzch pokruszyć Toffee Cinder. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz