Zupka idealna na śniadanie jak i na kolacje.
Lekka, delikatna, zdrowa i szybka w przygotowaniu zupka mleczna z lanymi kluseczkami i kawalkami Toffee Cinder!
Składniki na 2 porcje:
- 2 i 1/2 szklanki mleka 2% (lub pół na pół z wodą)
- 2 szczypty soli
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżka wody
- kilka kawałków Toffee Cinder z tego przepisu
Do miski wbić jajka, dodać jedną szczyptę soli, wodę, cukier waniliowy i przesianą mąkę. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę. W garnuszku zagotować mleko z małą szczyptą soli. Wlewać powoli przerywanym strumieniem masę jajeczną lub dodawać łyżeczka po łyżeczce tworząc niewielkie kluseczki. Delikatnie co jakiś czas zamieszać podczas wlewania ciasta. Doprowadzić do wrzenia, gotować około 1 minuty. Przelać do miseczek. Na wierzch pokruszyć Toffee Cinder.
W jakiej ilości wody lub mleka można rozpuścić dane składniki
OdpowiedzUsuńJest podane w przepisie (chodzi o lane kluski?) - dodaje się łyżkę wody.
UsuńA no tak zeczywiscie przeprasza nie zauważyłam tej łyżki wody myślałam że trzeba poprac z tych składników co są w nawiasie że pół na pół można z wodą
OdpowiedzUsuńNic nie szkodzi :)
UsuńNie wiem dlaczego nie może mi otowrzyn tego przepisu z linku na tofi cinder
OdpowiedzUsuńJuż powinno działać, ale wstawiam link i tutaj
Usuńhttps://natomamochote.blogspot.com/2016/02/toffee-cinder.html