Menu górne

Cantuccini z Ananasem i Pistacjami

 
 
 

Jeśli zdążyliście już pokochać Cantuccini, mam dla Was kolejny przepis na te pyszne, włoskie ciasteczka. Tym razem dodałam do nich suszonego ananasa, mnóstwo pistacji i orzechów włoskich Mega chrupiące, twarde, a każdy kęs to inna kombinacja wyjątkowych smaków. Nijak się mają do tych, które można kupić w Polsce. Przygotowanie jest bardzo łatwe, a ciasteczka zdrowe i na długo zachowujące świeżość. 
 
 
Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 180 g cukru
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki cukru migdałowego
  • 1 szklanka pistacji (mogą być solone)
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 szklanka kandyzowanego/suszonego ananasa
Jajka krótko ubić z cukrami i solą. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia - zmiksować do połączenia. Do masy wmieszać orzechy, pistacje i ananasa.
Z ciasta uformować 2 raczej wąskie, długie i grube bochenki (można odrobinę podsypać mąką). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępie kilku cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* i piec przez 30 min. Wyjąć, wystudzić na kratce.


Następnie ostrym nożem, po skosie, pokroić każdy chlebek na 2 cm małe kromki (jak na zdjęciach). Kromeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* (z termoobiegiem) i piec przez około 10 min. Następnie odwrócić kromki na drugą stronę i piec kolejne 5 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150*. Dosuszyć ciastka przez 15-30 min, aż lekko się zarumienią. 
 Im dłuższe suszenie, tym twardsze ciastka. Sami musicie zdecydować jakie preferujecie. Ja suszę dłużej :)




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Bardzo dziękuję za komentarz :)