Pyszna, zdrowa i lekka zupka mleczna z ryżem. Pięknie pachnie wanilią i ma delikatną, kremową konsystencję, która powstaje przez długie gotowanie ryżu w mleku. Zasmakuje nie tylko dzieciom :) Możecie do niej dodać ulubione owoce lub cynamon. Ja najczęściej dodaje truskawki lub banany. Świetna na śniadanie lub kolację.
- 1,5-2 litry mleka 1,5%-2%
- 150 g ryżu białego
- 1 laska wanilii
- 1 cukier waniliowy
- cukier trzcinowy, biały lub miód do dodatkowego osłodzenia
- szczypta soli
Do garnka z nieprzywierającym dnem wlać 1,5 litra mleka. Dodać ryż, sól, cukier waniliowy i naciętą wzdłuż laskę wanilii. Gotować na małym ogniu około 25 minut - pod przykryciem - co jakiś czas mieszając. Jeśli potrzeba - dodać więcej mleka. Laskę wanilii usunąć. Kiedy ryż będzie prawie miękki, a konsystencja zupy rzadka ale i delikatnie kremowa - zdjąć z ognia. Pozostawić pod przykryciem na 5 min - dodatkowo lekko zgęstnieje.
Osłodzić wedle upodobania.
Ważne, aby gotowanie nie było zbyt gwałtowne. Mleko odparuje, a ryż się rozgotuje, a "papki" nie chcemy ;) Najlepiej poświęcić na przygotowanie dłuższą chwilę i na wyczucie opcjonalnie uzupełniać mleko i sprawdzać twardość ryżu.
Podobne przepisy:
Smak dzieciństwa
OdpowiedzUsuń