Menu górne

Mleczna Zupka Ryżowa z Wanilią


Pyszna, zdrowa i lekka zupka mleczna z ryżem. Pięknie pachnie wanilią i ma delikatną, kremową konsystencję, która powstaje przez długie gotowanie ryżu w mleku. Zasmakuje nie tylko dzieciom :) Możecie do niej dodać ulubione owoce lub cynamon. Ja najczęściej dodaje truskawki lub banany. Świetna na śniadanie lub kolację. 

 
 


Składniki na 4 porcje:
  •  1,5-2 litry mleka 1,5%-2%
  • 150 g ryżu białego
  • 1 laska wanilii
  • 1 cukier waniliowy
  • cukier trzcinowy, biały lub miód do dodatkowego osłodzenia
  • szczypta soli
Do garnka z nieprzywierającym dnem wlać 1,5 litra mleka. Dodać ryż, sól, cukier waniliowy i naciętą wzdłuż laskę wanilii. Gotować na małym ogniu około 25 minut - pod przykryciem - co jakiś czas mieszając. Jeśli potrzeba - dodać więcej mleka. Laskę wanilii usunąć. Kiedy ryż będzie prawie miękki, a konsystencja zupy rzadka ale i delikatnie kremowa - zdjąć z ognia. Pozostawić pod przykryciem na 5 min - dodatkowo lekko zgęstnieje. 

Osłodzić wedle upodobania. 


Ważne, aby gotowanie nie było zbyt gwałtowne. Mleko odparuje, a ryż się rozgotuje, a "papki" nie chcemy ;) Najlepiej poświęcić na przygotowanie dłuższą chwilę i na wyczucie opcjonalnie uzupełniać mleko i sprawdzać twardość ryżu.

Podobne przepisy:

Mleczna Zupa z Nutą Karmelową
http://natomamochote.blogspot.com/2016/03/mleczna-zupa-z-nuta-karmelowa.html
http://natomamochote.blogspot.com/2016/06/ryz-z-truskawkami-i-jogurtem.html
Waniliowy Ryż na Mleku z Truskawkami

http://natomamochote.blogspot.com/2017/08/waniliowy-ryz-na-mleku-z-truskawkami.html

  Domowa Bananowa Gronola

http://natomamochote.blogspot.com/2016/03/domowa-bananowa-gronola.html

1 komentarz:

Bardzo dziękuję za komentarz :)