Ciasto na pierogi zawsze konsultuję z moją mamą.
To ona wyrosła w domu, w którym co niedzielę mój dziadek siedząc przy kuchennym blacie kroił placki cienko rozwałkowanego ciasta na makaron do niedzielnego rosołu.
A że pierogi robi się na podobnych zasadach - jest w tej dziedzinie specjalistką.
Ciasto jest delikatne, miękkie, ale i idealnie trzyma farsz.
Ponieważ były już na blogu pierogi z truskawkami (tutaj przepis), pierogi z grzybami (tutaj przepis) - czas na pierwszy przepis na pierogi z mięsem - tym razem wołowym :) Polecam! Gorące wyłożone prosto na talerz z dodatkiem podsmażonej cebuli - pyszneee. Na drugi dzień zwykle je podsmażamy i podajemy z np. pieczarkami.
Składniki na około 70 Pierogów z Mięsem:
- 1,5 kg mąki poznańskiej
- 3-4 szklanki bardzo gorącej wody
- 2 łyżki masła
- 1 płaska łyżeczka soli
Mąkę przesiać, dodać sól. Masło i wodę podgrzać do połączenia się
składników. Do mąki wlewać powoli bardzo gorącą wodę z masłem i
energicznie zagniatać ciasto. Wyrabiać ciasto około 5 min. Powinno być
lśniące, elastyczne i nie lepić się do rąk. Ewentualnie można dodać
odrobinę wody lub mąki. Rozwałkować ciasto na stolnicy podsypując lekko
mąką. Z placka o grubości około 1-2 mm. (nie za cienkie!) wycinać dużą
szklanką koła. Na środek nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać brzegi
nadając im kształt pieroga.
W bardzo dużym garnku zagotować wodę z łyżką soli. Kiedy zacznie wrzeć
zmniejszyć płomień i wrzucać partiami pierogi. Delikatnie zamieszać
łopatką. Od momentu wypłynięcia pierogów pogotować je jeszcze koło 1-2
min. Po czym przełożyć do drugiego garnka z bardzo zimną wodą. Po 2-3
minutach przełożyć pierogi na durszlak. Kiedy ociekną z wody skropić je
bardzo lekko oliwą i przełożyć do innego naczynia. W ten sposób pierogi
się nie skleją.
Składniki na farsz:
- duży kawałek (lub większy :D) wołowiny ugotowanej w rosole + kilka łyżek wywaru
- 1 mała marchewka (niekoniecznie)
- sól
- pieprz
- 3 cebule
- 1 jajko
- 1 łyżeczka masła
W razie trudności można dodać kilka łyżeczek / łyżek wywaru. (Nie mielcie mięsa na "papkę", niech jego kawałeczki będą wyczuwalne. Jednak konsystencja powinna być bardzo gesta, zwarta).
Cebulę pokroić w małą kostkę i podsmażyć - najpierw na patelni z 2/3 szklanki wody - kiedy wyparuje, dodać masło i zrumienić. Wymieszać z mięsem. Wystudzony farsz dosolić i popieprzyć do smaku spróbować i ocenić czy dobry :) Wbić jajko i wymieszać. Gotowym farszem wypełniać pierogi.
Ugotowane pierogi można podsmażyć i podać z osobno podsmażoną cebulą z pieczarkami.
Spróbujcie także:
Dziś zrobiłam na obiad. Są pyszne !
OdpowiedzUsuń