Ciasto, które jest alternatywą dla tradycyjnych ptysiów z kremem ptysiowym (przepis tutaj). Jak zawsze niezawodne ciasto parzone, przełożone słodziutkim, prawdziwym kremem ptysiowym - zupełnie jak z najlepszej cukierni, a na wierzchu mus ze świeżych truskawek.
Składniki na Ciasto Parzone:
- 1 szklanka maki
- 1 szklanka wody
- 4 jajka
- 80 g masła / margaryny
W rondelku zagotować wodę z masłem. Zmniejszyć moc palnika do minimum.
Dodać mąkę i energicznie mieszać – masa zacznie błyskawicznie gęstnieć.
Nie ściągać z palnika przez 2 minuty. Mieszać, aż składniki połączą się
tworząc gładką kulkę (albo „kluchę”;) Można dla pewności na końcu krotko
zmiksować mikserem. Odłożyć do wystudzenia. Do chłodnej masy dodawać
jajka, jedno po drugim i po każdym dodaniu dobrze zmiksować. Ciasto na
ptysie powinno być jednolite. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy, wyrównać. Piec w
nagrzanym piekarniku do 200* przez 25-30 min. Wystudzić na kratce. Przygotować krem ptysiowy.
(jak z najlepszej cukierni)
- 5 białek
- 1 1/3 szklanki cukru
- ¾ szklanki wody (niepełne)
- 2 łyżki soku z cytryny / odrobina kwasku cytrynowego
Z wody i cukru ugotować gesty syrop, do tzw. nitki Kiedy zanurzymy w nim
łyżeczkę lub trzepaczkę po skapnięciu kilku pierwszych kropli, kolejna
powinna ściekać powoli tworząc „nitkę”). W międzyczasie ubić białka na
sztywną pianę. Miskę z białkami umieścić nad garnkiem z gotująca się na
małym ogniu wodą i dalej ubijać na parze. Powoli dolewać gesty, gorący
syrop. Na końcu dodać 1-2 łyżki soku z cytryny lub kwasek (wedle
uznania, chodzi o to, aby krem nie był zbyt mdły, ale także nie kwaśny).
Następnie ubijać na parze białka przez około 20 minut. Masa z każdą
minutą będzie bardziej gładka, gęstsza, bardziej zwarta, a jednocześnie
puszysta. Jeszcze ciepły krem wyłożyć na ciasto parzone, wyrównać. Schłodzić.
Składniki na mus truskawkowy:
- 2 galaretki truskawkowe w proszku
- 600 g truskawek
Spróbuj także:
Tradycyjne Ptysie z Kremem Ptysiowym
fajne ciacho
OdpowiedzUsuń