Często pytacie co zrobić z cukinii. Proponuję Wam kolorową i pyszną sałatkę na zimę. W słodko-kwaśnej zalewie, z dodatkiem papryki, marchewki i cebuli. Smakuje bardzo dobrze. Warzywa są delikatnie chrupiące, zachowują swój smak. Polecam !
Składniki na 6 słoiczków:
- 2 kg cukinii
- 3 papryki czerwone
- 2 papryki żółte
- 1 papryka zielone
- 2 duże cebule
- 2 marchewki
- 6 łyżek oliwy
- 3 łyżki soli
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki octu 10%
- 1/2 szklanki wody
- 4 liście laurowe
- 6 ziarenek pieprzu
- 1/3 łyżeczki gorczycy
- 2 ziela angielskie
Cukinie umyć i zetrzeć na tarce o średnich oczkach (razem ze skórką). Umieścić w dużej misce. Dodać pokrojoną w piórka cebulę. Wymieszać z solą i odstawić na 4 godziny. Po tym czasie odcisnąć warzywa. Słone soki nie będą potrzebne - wylać. Do odciśniętych warzyw dodać pokrojoną w cienkie paski paprykę, startą na małych oczkach marchew i oliwę. Wymieszać.
W rondelku zagotować wodę z octem, cukrem, liśćmi laurowymi, pieprzem, zielami i gorczycą. Gotować około 5 minut. Gorącą mieszanką zalać warzywa. Wymieszać. Odstawić na 3 godziny. Ponownie wymieszać. Przełożyć do słoiczków uzupełniając zalewą. Dokładnie wytrzeć słoiczki i zakrętki (najlepiej spirytusem). Dobrze zakręcić. W dużym garnku umieścić ściereczkę, włożyć słoiki, uzupełnić zimną wodą, tak aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Gotować na minimalnej mocy palnika około 30 minut od zagotowania, pod przykrywką (pasteryzacja). Ostrożnie wyjąć słoiki, sprawdzić czy są dobrze dokręcone pokrywki i odwrócić do góry dnem. Po 1 godzinie można ponownie odwrócić. Zawekowane słoiczki przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu do około 1 roku.
Podobne przepisy:
Ogórki Małosolne - twarde i chrupiące (z liśćmi wiśni)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)