Dziś przepis na kociołek myśliwski. Kiedy kończy się sezon grillowy zaczyna się u mnie w domu kociołkowanie :) Taki patent na obiad / kolację poznałam jeszcze kiedy byłam dzieckiem, podczas wakacji w Karwieńskich Błotach. Na kwaterze gospodyni przygotowywała kociołek dla gości na rozpoczęcie sezonu. Później kociołek wędrował od drzwi do drzwi i każdy wykonywał swój zapraszając innych wczasowiczów. To co w było w tym najfajniejsze to wspólny czas spędzony przy ognisku i to oczekiwanie :) Pomysłów na jego przygotowanie było wiele, ale baza ta sama :) Tak nam się ta zabawa spodobała, że pojechaliśmy do Krokowej i tam kupiliśmy swój. Od tego czasu robimy go często jesienią, czasem latem, a nawet i zimą :)
Poniżej klasyczny przepis, który możecie zmodyfikować według własnego upodobania :)
Polecam!!!
Poniżej filmik :)
Poniżej filmik :)
- 400 g boczku wędzonego, parzonego
- 1 mała główka młodej kapusty
- 1 laska dobrej kiełbasy
- 2 cebule
- 3 marchewki
- 1 mały kalafior
- 3 pomidory malinowe (lub pomidory z puszki)
- 5 ziemniaków
- woda
- 1 łyżka soli
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- papryka słodka i/lub ostra, w proszku
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grubsze plastry. Umieścić w misce z dodatkiem 1 łyżki soli i zalać zimną wodą, tak aby całe były przykryte (uwaga! Ta woda będzie potrzebna). Odstawić na 1-2 godziny. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, pod koniec dodać 1 pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć do zeszklenia. Odstawić na bok.
Kiełbasę pokroić w półplasterki i podsmażyć do zarumienienia, pod koniec dodać pokrojoną w kostkę cebulę - zeszklić.
Zawartość dwóch patelni połączyć, wymieszać. Marchewkę pokroić w plasterki, pomidory w ćwiartki, kalafiora podzielić na małe różyczki. Kapustę grubo poszatkować.
Kiełbasę pokroić w półplasterki i podsmażyć do zarumienienia, pod koniec dodać pokrojoną w kostkę cebulę - zeszklić.
Zawartość dwóch patelni połączyć, wymieszać. Marchewkę pokroić w plasterki, pomidory w ćwiartki, kalafiora podzielić na małe różyczki. Kapustę grubo poszatkować.
Kociołek dobrze umyć i osuszyć. Na dnie umieścić skórę z boczku, tłustą częścią do góry.
Na zmianę wkładać młodą kapustę, ziemniaki, podsmażone mięso, pomidory, marchewkę, kalafiora, znów kapusta, ziemniaki, mięso, pomidory, kalafiora itd.. - tak aby powstały 2-3 warstwy. Miejscami powkładać liście laurowe i ziele. Na koniec całość zalać wodą, w której leżały ziemniaki. Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości produktów w garnku - jeśli jest jej mniej, dolewamy 1-2 szklanki zwykłej zimnej wody. Wierzch można posypać 1 łyżką papryki w proszku. Do kociołka dokręcamy pokrywkę i stawiamy na ognisku - z małym ogniem :) Chcemy, aby podgrzewał się od spodu, a nie utopił w płomieniach :D
Po około 1 godzinie, kiedy słychać bulgotanie i czuć już ładny zapach wydobywający się z wewnątrz garnka - ostrożnie, grubymi rękawicami zdjąć kociołek z ognia i odkręcić pokrywkę. Całość przemieszać. Jeśli wody jest za mało i zawartość jest zbyt gęsta - dolać 1 szklankę, gdy za dużo nie zakładać już pokrywki i umieścić kociołek na ognisku - nadmiar płynu się zredukuje. Tak, czy tak kociołek z pokrywką, czy bez trafia ponownie na ognisko i gotuje się jeszcze około 30-40 min. Pod koniec trzeba spróbować i opcjonalnie dosolić.
Po około 1 godzinie, kiedy słychać bulgotanie i czuć już ładny zapach wydobywający się z wewnątrz garnka - ostrożnie, grubymi rękawicami zdjąć kociołek z ognia i odkręcić pokrywkę. Całość przemieszać. Jeśli wody jest za mało i zawartość jest zbyt gęsta - dolać 1 szklankę, gdy za dużo nie zakładać już pokrywki i umieścić kociołek na ognisku - nadmiar płynu się zredukuje. Tak, czy tak kociołek z pokrywką, czy bez trafia ponownie na ognisko i gotuje się jeszcze około 30-40 min. Pod koniec trzeba spróbować i opcjonalnie dosolić.
Nie potrzeba tu żadnych dodatków, to danie samo w sobie :)
Podobne przepisy:
Grillowana Wieprzowina
Słodko-Ostre Szaszłyki z Kurczaka
Drobiowe Szaszłyki z Ryżem i Warzywami
Podobne przepisy:
Grillowana Wieprzowina
Słodko-Ostre Szaszłyki z Kurczaka
Drobiowe Szaszłyki z Ryżem i Warzywami
O jaaaaaa 😍
OdpowiedzUsuńUwielbiam dania jednogarnkowe, musi być pyszne patrząc na składniki, tylko kociołek kupować :-)
OdpowiedzUsuńLista spisana, jutro zakupy a w sb kociolek
OdpowiedzUsuńGdzie w okolicach Torunia można kupić kociołek, wie ktoś?
OdpowiedzUsuńIle kosztował taki kociołek? Potrawa musi być pyszna, już ślinka leci :-)
OdpowiedzUsuńNowy przepis :D cudownie! Takie jedzonko musi być pyszne. Na pewno zrobię, mam taki garnek i za rzadko używam
OdpowiedzUsuńGarnek już umyty, po zawartości śladu nie ma :D dodaliśmy jeszcze fasolkę szparagową. Mąż uwielbia dania jednogarnkowe, był zachwycony. Goście miło zaskoczeni bo spodziewali się rutynowej kiełbachy z kijka :) super przepis
OdpowiedzUsuńPolecam przepis
OdpowiedzUsuńJednogarnkowe i łatwe :) super przepis na mile spędzoną sobotę przy ognisku :)
OdpowiedzUsuń