Menu górne

Orzechowo-Bananowa Granola z Daktylami i Rodzynkami


Lubicie śniadania na słodko, z dodatkiem płatów? Dziś przepis na zdrową, naturalną, pyszną i chrupiącą Granolę. Bazą są płatki owsiane do których dodałam banany, orzechy, migdały, rodzynki i daktyle. Słodziłam miodem ;) Przygotowanie jest błyskawiczne, czas suszenia / pieczenia odrobinę dłuższy, ale warto go poświęcić. Granola pasuje doskonale jako dodatek do jogurtu lub jako płatki na mleko - zimne lub gorące. Cudownie smakuje także jako zdrowa przekąska do pochrupania. Polecam! 

 
Składniki:
  • 650 g obranych bananów (bardzo dojrzałych)
  • 250 g płatków owsianych górskich
  • 20-30 g masła 
  • 1 łyżka miodu
  • 1 garść rodzynek
  • 1 garść daktyli suszonych
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów np. laskowe, migdały, włoskie
Banany rozgnieść widelcem na papkę. Dodać płatki owsiane i wymieszać. Dodać płynny miód, rodzynki, daktyle i orzechy. Połączyć składniki. Na koniec dodać płynne masło - zamieszać.
Masę przełożyć na brytfankę z papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* z termoobiegiem (gorące powietrze) i piec około 25 min, co jakiś czas mieszając. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100* i suszyć kolejną godzinę, co jakiś czas mieszając i sprawdzając czy z granola się nie przypieka. Można manewrować temperaturą przez kolejne 2 godziny, zwiększać (ale nie przekraczając 180*), zmniejszać, aż stanie się sucha. Ważne tylko, aby się nie spaliła - przy wyższej temperaturze koniecznie jej pilnujcie. U mnie gotowa była po około 3 godzinach takiej zabawy z piekarnikiem :) Wystudzoną przełożyłam do szczelnego pojemniczka. 


Podobne przepisy:


http://natomamochote.blogspot.com/2016/03/domowa-bananowa-gronola.html

Owsianka z Owocami


https://natomamochote.blogspot.com/2020/07/owsianka-z-owocami.html

Mleczna Zupka Ryżowa z Wanilią

https://natomamochote.blogspot.com/2020/03/mleczna-zupka-ryzowa-z-wanilia.html

Mleczna Zupa z Nutą Karmelową
http://natomamochote.blogspot.com/2016/03/mleczna-zupa-z-nuta-karmelowa.html
https://natomamochote.blogspot.com/2020/01/ciasteczka-owsiane-z-pestkami-dyni-i.html
https://natomamochote.blogspot.com/2020/01/ciasteczka-owsiane-z-rodzynkami.html











4 komentarze:

  1. Super przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Suszyłam długo, wstawiłam do 180 st, po chwili zmniejszyłam na 150, potem to raz w 100st raz w 130, bawiłam się termoobiegiem i wyszła super :) chrupiąca. Na mleku płatki pęcznieją, puszczają swój smak i aromat owoców. Pyszna i sama i z jogurtem i na mleku. Próbowałam w każdej wersji i nie wiem ktora najlepsza.

    OdpowiedzUsuń
  3. MOŻNA DODAĆ SUSZONE ŚLIWKI?

    OdpowiedzUsuń
  4. mi bardziej zasmakowała niz kupna. Polecam

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)