Lubicie śniadania na słodko, z dodatkiem płatów? Dziś przepis na zdrową, naturalną, pyszną i chrupiącą Granolę. Bazą są płatki owsiane do których dodałam banany, orzechy, migdały, rodzynki i daktyle. Słodziłam miodem ;) Przygotowanie jest błyskawiczne, czas suszenia / pieczenia odrobinę dłuższy, ale warto go poświęcić. Granola pasuje doskonale jako dodatek do jogurtu lub jako płatki na mleko - zimne lub gorące. Cudownie smakuje także jako zdrowa przekąska do pochrupania. Polecam!
- 650 g obranych bananów (bardzo dojrzałych)
- 250 g płatków owsianych górskich
- 20-30 g masła
- 1 łyżka miodu
- 1 garść rodzynek
- 1 garść daktyli suszonych
- 3/4 szklanki posiekanych orzechów np. laskowe, migdały, włoskie
Banany rozgnieść widelcem na papkę. Dodać płatki owsiane i wymieszać. Dodać płynny miód, rodzynki, daktyle i orzechy. Połączyć składniki. Na koniec dodać płynne masło - zamieszać.
Masę przełożyć na brytfankę z papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* z termoobiegiem (gorące powietrze) i piec około 25 min, co jakiś czas mieszając. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100* i suszyć kolejną godzinę, co jakiś czas mieszając i sprawdzając czy z granola się nie przypieka. Można manewrować temperaturą przez kolejne 2 godziny, zwiększać (ale nie przekraczając 180*), zmniejszać, aż stanie się sucha. Ważne tylko, aby się nie spaliła - przy wyższej temperaturze koniecznie jej pilnujcie. U mnie gotowa była po około 3 godzinach takiej zabawy z piekarnikiem :) Wystudzoną przełożyłam do szczelnego pojemniczka.
Podobne przepisy:
Super przepis :-)
OdpowiedzUsuńSuszyłam długo, wstawiłam do 180 st, po chwili zmniejszyłam na 150, potem to raz w 100st raz w 130, bawiłam się termoobiegiem i wyszła super :) chrupiąca. Na mleku płatki pęcznieją, puszczają swój smak i aromat owoców. Pyszna i sama i z jogurtem i na mleku. Próbowałam w każdej wersji i nie wiem ktora najlepsza.
OdpowiedzUsuńMOŻNA DODAĆ SUSZONE ŚLIWKI?
OdpowiedzUsuńmi bardziej zasmakowała niz kupna. Polecam
OdpowiedzUsuń