Sernik na owsianym, kruchym spodzie, z kremową masą serową, kajmakiem, czekoladą i orzechami. Połączenie tych smaków jest wspaniałe i idealnie wpasowuje się w jesienną aurę za oknem. Kruche ciasto z dodatkiem płatków owsianych smakuje orzechowo i jest przepyszne. Masę serową już znacie z innych przepisów - tak samo doskonała, kremowa, aksamitna i rozpływająca się w ustach. Kajmak, polewa czekoladowa i prażone włoskie orzechy dodają tu kontrastu i eleganckiego charakteru. Bardzo polecam!
Składniki na kruche ciasto owsiane:
- 150 g masła (użyłam gostyńskiego)
- 300 g mąki pszennej
- 80 g płatków owsianych górskich
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do wypieków
- 3 duże żółtka (białka można zamrozić)
Płatki owsiane zblendować - nie trzeba idealnie na "piasek". Wsypać do miski, dodać przesianą mąkę z proszkiem do wypieków i sól - zagnieść na sypką, "wilgotną" masę. Dodać cukier, wymieszać. Dodać żółtka, po czym szybko zagnieść ciasto. Schłodzić przez min. 1 godz. Przygotować tortownicę (26 cm) z odpinanymi bokami. Dno wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto rozwałkować na wymiar dna formy. Przełożyć do tortownicy. Ponakłuwać widelcem w kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220* z termoobiegiem. Po 10 min. zmniejszyć temperaturę do 180* i piec kruche ciasto do zezłocenia z wierzchu - około dodatkowych 10 min. Wyjąć. Chwilkę przestudzić, po czym przelać na ciasto masę serową.
Składniki na Masę Serową z Mlekiem Skondensowanym:
- 580 g mleka skondensowanego słodzonego (najlepsze gostyńskie)
- 1 kg twarogu z wiaderka, tłustego (dobrej jakości)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 16 g cukru waniliowego
- 4 duże jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
Wszystkie składniki umieścić w misce - wymieszać mikserem tylko do połączenia. Odstawić na min. 10 min., aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Przed wyłożeniem masy na lekko ciepły spód - przemieszać łyżką. Piec około 60 min., w 160* na funkcji góra-dół, w kąpieli wodnej.
*Kąpiel wodna - Na dnie piekarnika umieścić blaszkę z gorącą wodą. Nad nią umieścić kratkę, na której będzie pieczony sernik.
- 250 g masy kajmakowej o smaku korówkowym (użyłam gostyńskiej)
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 70 g czekolady mlecznej
- 80 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka kakao
Dodatkowo, opcjonalnie - połówki orzechów do obłożenia ciasta wokół.
Orzechy posiekać na średniej wielkości kawałki. Podprażyć na suchej patelni. Wystudzić.
Zimną masę kajmakową (schłodzoną w lodówce przez min. kilka godzin) przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić brzegi sernika. Użyłam do tego tylki M1.
Śmietankę zagotować, można w mikrofali. Dodać połamaną czekoladę, kakao. Odstawić na 1 minutę, wymieszać. Ponownie doprowadzić do zawrzenia. Przestudzić do uzyskania konsystencji gęstego sosu. Ozdobić środek sernika czekoladą i posypać orzechami. Schłodzić przez min. 30 min.
*Do boków sernika można dodatkowo poprzyklejać na odrobinę przygotowanej polewy czekoladowej lub masę kajmakową - połówki orzechów.
Podobne przepisy:
Sernik w Czekoladowym Cieście z Wiśniami i Truskawkami
Sernik z Brzoskwiniami
Kruche Ciasto z Serem i Truskawkami pod Waniliową Kruszonką
Ciasto 3 Bit
Truskawkowa Zebra
Chatka Puchatka (z Bitą Śmietaną, Kajmakiem i Jabłkami w Karmelu)
Tęczowy Sernik na Zimno z Porzeczkami i Bezą
Sernik Waniliowo-Jagodowy
Sernik Śmietankowy z Truskawkami na Ucieranym Cieście
Kokosowo-Budyniowy Sernik na Zimno z Brzoskwiniowym Musem
Sernik Rodzynka w Czekoladzie
Waniliowy Sernik Gotowany na Mandarynkowym Cieście Ucieranym
Sernik White Snickers
Sernik Marmurkowy
Sernikolotka (Szarlotko-Sernik)
Serowe Ciasto z Porzeczkami i Kokosową Bezą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)