Obłędne Czekoladowe Ciasto z Kremem, Jagodami i Kruchymi Bezami. To jedno z tych połączeń smaków, które po prostu nie mogą nie smakować. Ciasto Czekoladowe z tego przepisu to chyba mój nowy nr 1 - jeśli chodzi o czekoladowe wypieki pod kremy, zwłaszcza że w trakcie studzenia, po upieczeniu staje się równiutkie! Rozpływa się w buzi, jest mega czekoladowe, wilgotne, jakby "musowe". Coś jak "lekkie brownie" - a paradoksalnie bez czekolady. Dodatek słodkiego kremu śmietankowego, świeżych borówek lub jagód i chrupiących bez... po prostu ideał na letnie dni.
Bardzo polecam!
Składniki na Ciasto Czekoladowe:
- 155 g miękkiego masła
- 190 g cukru
- 110 ml oleju
- 2 duże jajka (użyłam dwużółtkowych)
- 100 g śmietany 18%
- 70 ml maślanki
- 50 g ciemnego kakao
- 200 g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!
Do miski przesiać mąkę, proszek, sodę i kakao. Dodać sól, wymieszać łyżką - odstawić.
Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę (około 7 minut). Pod koniec dolać strużką olej. Nie przerywając miksowania dodawać jajka - partiami, jedno po drugim. Zmniejszyć moc miksera i dodawać na przemian: suche składniki z śmietaną i kefirem. Delikatnie zmiksować tylko do połączenia. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie 23x28 cm). Wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175* i piec około 30-40 min. Wyjąć, wystudzić na kratce (górka w trakcie stygnięcia powinna opaść, tak aby ciasto było równiutkie - idealne pod krem).
Składniki na Czekoladowy Ganache:
- 125 ml śmietanki 30%
- 125 ml mleka
- 100 g czekolady mlecznej
- 2 łyżeczki ciemnego kakao (czubate)
- 1 łyżeczka żelatyny spożywczej
- 2 łyżki wody / mleka
Żelatynę zalać 2 łyżkami wody lub mleka. Odstawić do napęcznienia na 10 min.
Mleko i śmietankę podgrzać do zagotowania. Dodać połamaną czekoladę, po 2 minutach wymieszać. Dosypać kakao - wymieszać. Mieszankę ponownie krótko zagotować - zblendować, jeśli pojawiły się jakieś grudki kakao. Do jeszcze gorącej dodać żelatynę - wymieszać. Przestudzoną polewą pokryć ciasto. Ja zrobiłam to w dwóch turach - kiedy pierwsza warstwa zastygła (można wstawić ciasto do lodówki) - wyłożyłam pozostałą część.
Składniki na Krem Śmietankowy z Jagodami / Borówkami:
- 500 ml śmietanki 30%
- 4 łyżki śmietany 18%
- 4 łyżki cukru pudru
- 8 g cukru waniliowego
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej + woda / mleko do zalania
- 350-400 g borówek / jagód
Dodatkowo:
- borówki / jagody do dekoracji
- płat bezowy (tutaj przepisy) lub kupne mini bezy
Żelatynę zalać mlekiem lub wodą tylko do przykrycia, wymieszać. Odstawić na 10 min.
Śmietankę ubijać z cukrami. Kiedy będzie już prawie sztywna - dodać 3 łyżki śmietany 18%, krótko ubić. W międzyczasie żelatynę podgrzać w mikrofali tylko do rozpuszczenia się (5 sekund). Dodać do niej 1 łyżkę śmietany 18% - wymieszać łyżką. Prawdopodobnie zrobią się na tym etapie "grudki". Miseczkę z usztywniającą mieszanką ponownie podgrzać w mikrofali (5sekund), tylko do uzyskania lekko ciepłej, płynnej, jednolitej konsystencji. Dodać do kremu i natychmiast zmiksować. Krem podzielić na dwie części: pierwszą przełożyć do rękawa cukierniczego (można odłożyć do lodówki), do drugiej części dodać jagody lub borówki. Wymieszać łyżką - przełożyć na ciasto z polewą. Delikatnie wyrównać. Schłodzić przez 20 min. w lodówce. Następnie wyłożyć krem z rękawa cukierniczego (u mnie tylka M1). Udekorować jagodami i bezami (u mnie pokrojony w paski płat bezowy, którego nie wykorzystałam kiedyś do tortu i zamroziłam). Schłodzić przez 2 godziny w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)