Menu górne

Czekoladowe Ciasto z Kremem, Jagodami i Chrupiącymi Bezami

Obłędne Czekoladowe Ciasto z Kremem, Jagodami i Kruchymi Bezami. To jedno z tych połączeń smaków, które po prostu nie mogą nie smakować. Ciasto Czekoladowe z tego przepisu to chyba mój nowy nr 1 - jeśli chodzi o czekoladowe wypieki pod kremy, zwłaszcza że w trakcie studzenia, po upieczeniu staje się równiutkie! Rozpływa się w buzi, jest mega czekoladowe, wilgotne, jakby "musowe". Coś jak "lekkie brownie" - a paradoksalnie bez czekolady. Dodatek słodkiego kremu śmietankowego, świeżych borówek lub jagód i chrupiących bez... po prostu ideał na letnie dni.

Bardzo polecam!

  Składniki na Ciasto Czekoladowe:

  • 155 g miękkiego masła
  • 190 g cukru
  • 110 ml oleju
  • 2 duże jajka (użyłam dwużółtkowych)
  • 100 g śmietany 18%
  • 70 ml maślanki
  • 50 g ciemnego kakao
  • 200 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli  

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!

Do miski przesiać mąkę, proszek, sodę i kakao. Dodać sól, wymieszać łyżką - odstawić.

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę (około 7 minut). Pod koniec dolać strużką olej. Nie przerywając miksowania dodawać jajka - partiami, jedno po drugim.  Zmniejszyć moc miksera i dodawać na przemian: suche składniki z śmietaną i kefirem. Delikatnie zmiksować tylko do połączenia. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie 23x28 cm). Wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175* i piec około 30-40 min. Wyjąć, wystudzić na kratce (górka w trakcie stygnięcia powinna opaść, tak aby ciasto było równiutkie - idealne pod krem).

Składniki na Czekoladowy Ganache:

  • 125 ml śmietanki 30%
  • 125 ml mleka
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao (czubate)
  • 1 łyżeczka żelatyny spożywczej
  • 2 łyżki wody / mleka

Żelatynę zalać 2 łyżkami wody lub mleka. Odstawić do napęcznienia na 10 min. 

Mleko i śmietankę podgrzać do zagotowania. Dodać połamaną czekoladę, po 2 minutach wymieszać. Dosypać kakao - wymieszać. Mieszankę ponownie krótko zagotować - zblendować, jeśli pojawiły się jakieś grudki kakao. Do jeszcze gorącej dodać żelatynę - wymieszać. Przestudzoną polewą pokryć ciasto. Ja zrobiłam to w dwóch turach - kiedy pierwsza warstwa zastygła (można wstawić ciasto do lodówki) - wyłożyłam pozostałą część.  

 

Składniki na Krem Śmietankowy z Jagodami / Borówkami:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej + woda / mleko do zalania
  • 350-400 g borówek / jagód 

Dodatkowo:

 

Żelatynę zalać mlekiem lub wodą tylko do przykrycia, wymieszać. Odstawić na 10 min.

Śmietankę ubijać z cukrami. Kiedy będzie już prawie sztywna - dodać 3 łyżki śmietany 18%, krótko ubić. W międzyczasie żelatynę podgrzać w mikrofali tylko do rozpuszczenia się (5 sekund). Dodać do niej 1 łyżkę śmietany 18% - wymieszać łyżką. Prawdopodobnie zrobią się na tym etapie "grudki". Miseczkę z usztywniającą mieszanką ponownie podgrzać w mikrofali (5sekund), tylko do uzyskania lekko ciepłej, płynnej, jednolitej konsystencji. Dodać do kremu i natychmiast zmiksować. Krem podzielić na dwie części: pierwszą przełożyć do rękawa cukierniczego (można odłożyć do lodówki), do drugiej części dodać jagody lub borówki. Wymieszać łyżką - przełożyć na ciasto z polewą. Delikatnie wyrównać. Schłodzić przez 20 min. w lodówce. Następnie wyłożyć krem z rękawa cukierniczego (u mnie tylka M1). Udekorować jagodami i bezami (u mnie pokrojony w paski płat bezowy, którego nie wykorzystałam kiedyś do tortu i zamroziłam). Schłodzić przez 2 godziny w lodówce.

 Podobne przepisy:

 

 Kokosowe Ciasto z Jagodami pod Kruszonką
 

 Drożdżówki z Serem i Borówkami

http://natomamochote.blogspot.com/2018/07/drozdzowki-z-serem-i-borowkami.html

Drożdżówki z Truskawkami i Czekoladą

http://natomamochote.blogspot.com/2018/07/drozdzowki-z-truskawkami-i-czekolada.html


Drożdżówki z Serem i Truskawkami pod Kruszonką

http://natomamochote.blogspot.com/2018/07/drozdzowki-z-serem-i-truskawkami-pod.html

 Mleczne Drożdżówki z Jagodami i Serem 

https://natomamochote.blogspot.com/2020/07/mleczne-drozdzowki-z-jagodami-i-serem.html

Jagodzianki - Bułki z Jagodami (przepis II)

https://natomamochote.blogspot.com/2020/07/jagodzianki-buki-z-jagodami-przepis-ii.html

Ciasto na Maślance z Truskawkami pod Kruszonką
 

 Waniliowa Szarlotka z Bitą Śmietaną i Bezą

Ciasto ze Śliwkami i Budyniem
 
 
 Malinowa Chmurka

  Tort Mango z Lustrzaną Glazurą

https://natomamochote.blogspot.com/2020/03/tort-mango-z-lustrzana-glazura.html

 
 Migdałowy Jabłecznik z Konfitura Różaną i Bitą Śmietaną
https://natomamochote.blogspot.com/2019/11/migdaowy-jabecznik-z-konfitura-rozana-i.html
  
Torcik Pina Colada
 
Greckie Ciasto z Figami i Jogurtowym Kremem

http://natomamochote.blogspot.com/2018/08/greckie-ciasto-z-figami-i-jogurtowym.html

 
Tort Topniejące Lody - Kremowo-Owocowa Letnia Fantazja 

https://natomamochote.blogspot.com/2020/07/tort-topniejace-lody-kremowo-owocowa.html
 
 
Ciasto z Musem Czekoladowym i Ptysiami z Kremem Śmietankowym
 

Bezowy Tort Baileys z Musem Czekoladowym i Bitą Śmietaną

 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)