Menu górne

Krucho-drożdżowe Rogaliki z Jabłkami

Dziś przepis na Krucho-drożdżowe rogaliki, o które tak prosiliście ;) Tak jak w poprzednich przepisach - ciasto zagniatamy dzień wcześniej, najlepiej wieczorem. Wstawiamy do lodówki, a rano zabieramy się do formowania rogalików i pieczenia. Tym razem wersja z domowymi prażonymi i lekko karmelizowanymi jabłkami, które także znacie z bloga :) Nie muszę pisać, że rogaliki smakują przepysznie, to już wiecie ;) Jeśli chcecie możecie posypać je cukrem pudrem z cynamonem, albo dodać trochę cynamonu do jabłuszek :)

Składniki na 40 rogalików:

Dodatkowo: 
  • cukier puder do posypania rogalików
  • mąka do podsypywania ciasta (tylko tyle ile trzeba, im mniej tym zawsze lepiej)
  • 1/4 szklanki mleka, 1 żółtko, 1 łyżeczka masła  - mieszanka do posmarowania

 Drożdże pokruszyć do miski, dodać 1/4 szklanki śmietany i 2 łyżki cukru pudru - wymieszać do połączenia się składników i rozpuszczenia drożdży. Przykryć miskę talerzykiem i odstawić na 15 min. W międzyczasie przesiać mąkę do misy miksera. Dodać sol i pozostałe cukry oraz pokrojone zimne masło. Zagnieść tworząc sypką masę. Dodać resztę śmietany i żółtko oraz rozczyn z drożdży. Wyrabiać ciasto mikserem z końcówkami do drożdżowego około 5-7 minut, aż stanie się bielsze, pulchne, dobrze napowietrzone i lekkie. Następnie wyrabiać przez chwilkę ręcznie. Miskę z ciastem szczelnie owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 10-13 godzin - najlepiej na całą noc.

Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść. Przełożyć na stolnice lekko podsypaną mąką. Uformować gruby wałek i podzielić go na 5 części.
 Każdą kolejno rozwałkować tak aby otrzymać kształt koła o wielkości dużego talerza. Podzielić na 8 trójkątów. U podstawy każdego z nich wyłożyć łyżeczkę prażonych jabłek. Zawinąć ściśle w stronę wierzchołka. Rogaliki przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - w odstępach, lekko urosną. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 40 min. do ponownego podrośnięcia.

 Po tym czasie w garnuszku rozpuścić masło. Dodać zimne mleko, wymieszać. Do letniej mieszaniny dodać żółtko. Wymieszać do połączenia i smarować rogaliki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190* i piec 20-25 min. do zezłocenia. Wyjąć i jeszcze gorące - na blaszce - posypać cukrem pudrem. Po kilku minutach można je przekładać (wcześniej byłoby to trudne - gorącesą na prawdę bardzo delikatne :)

 

 Podobne przepisy:

 Rogaliki Krucho-Drożdżowe z Marmoladą

https://natomamochote.blogspot.com/2019/11/rogaliki-krucho-drozdzowe-z-marmolada.html

Krucho-drożdżowe Rogaliki z Domowym Budyniem

https://natomamochote.blogspot.com/2020/01/krucho-drozdzowe-rogaliki-z-domowym.html

 Croissanty - Tradycyjne Francuskie Rogale Maślane 

Drożdżówki z Jabłkami i Cynamonową Kruszonką

http://natomamochote.blogspot.com/2017/10/drozdzowki-z-jabkami-i-cynamonowa.html

Drożdżowe Rogaliki z Czekoladą i Orzechową Kruszonką

http://natomamochote.blogspot.com/2018/09/drozdzowe-rogaliki-z-czekolada-i.html

Rogaliki Krucho-drożdżowe z Serem

https://natomamochote.blogspot.com/2020/01/rogaliki-krucho-drozdzowe-z-serem.html

 Ciastka mini Szarlotki

http://natomamochote.blogspot.com/2017/09/ciasteczka-mini-szarlotki.html

Jabłkowe Poduszeczki z Cukrem Pudrem

https://natomamochote.blogspot.com/2019/08/jabkowe-poduszeczki-z-cukrem-pudrem.html

1 komentarz:

  1. Mam pytanie. W niektórych Twoich przepisach na rogaliki jest smalec a w innych nie ma.. Nie chciałbym coś źle zrobić:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)