Znane jako kluski na parze, parowańce, buchty, a nawet lekkie pączki na parze - delikatne jak piórko, puszyste, pięknie pachnące i cudownie
wyrośnięte, a do tego mięciutkie - przepyszne domowe pampuchy oblane waniliowym jogurtem lub z bitą śmietaną, koniecznie w otoczeniu słodkich owoców.. dziś padło na jagody. Lekki i pyszny obiad, deser, śniadanie czy kolacja. Są i będą dobre o każdej porze. Polecam!
Ps.: Z ciastem drożdżowym na pampuchy
pracuje się świetnie, a etapu "parowania" nie ma się czego obawiać.
Składniki na pampuchy:
(wyszły mi 24 sztuki)
- 4,5 szklanki mąki pszennej
- 35 g drożdży
- 3 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/4 szklanki oleju
- 1 i 1/3 szklanki mleka
- 2 jajka
- żółtko
Zrobić
rozczyn. Świeże drożdże pokruszyć do większej miski, wsypać 1 łyżkę
cukru, 2 łyżki przesianej mąki, wlać połowę ciepłego mleka (nie
gorącego, "zabijemy" drożdże) - wymieszać łyżką do połączenia, przykryć
talerzem i odstawić na 15-20 min. do wyrośnięcia.
W
tym czasie przesiać pozostałą mąkę do dużej miski (pamiętaj - ciasto
podwoi objętość). Jajka i żółtko ubić z pozostałym cukrem na
kogel-mogel. Do przesianej mąki dodać podrośnięte drożdże,
ubite jajka, pozostałe ciepłe mleko i szczyptę soli -
rozpocząć wyrabianie, ręcznie lub mikserem z odpowiednimi końcówkami
przeznaczonymi do tego typu ciast. Po około 5 minutach, kiedy składniki
się połączą, kontynuując pracę dodawać powoli strużką oleju. Po
wykorzystaniu całego tłuszczu wyrabiać ciasto jeszcze około 5 min.
Powinno być pulchne, elastyczne, sprężyste, napowietrzone, gładkie.
Przykryć miskę czystą ściereczką lub talerzem i odstawić do podwojenia
objętości (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 1 godz.
Po
tym czasie dobrze zagnieść ciasto. Przygotować stolnicę, lekko obsypać
ją mąką i rozwałkować ciasto na grubość 2 cm. Wycinać za pomocą niedużej
szklanki kółka. Przykryć lnianą ściereczką i pozostawić je na około
15-20 min. do podrośnięcia.
W
dużym garnku zagotować wodę. Na wierzchu ułożyć gazę (można ją obwiązać
bandażem do garnka). Gaza nie może dotykać wody. Na gazie ułożyć w
odstępach wyrośnięte ciasto na pampuchy. Na garnku ułożyć głęboką miskę
(o średnicy garnka). Parować kluski około 5-10 min. Gdy podwoją lub
potroją objętość ostrożnie zdjąć miskę (uwaga! para jest bardzo gorąca!)
i przełożyć pampuchy na papier do pieczenia. Na gazie ułożyć kolejną
porcję. Pampuchy przechowywać przykryte folią spożywczą. Przed podgrzaniem np. w mikrofali (30 s.) wystarczy je lekko zwilżyć wodą.
Dodatkowo:
- 400 ml jogurtu naturalnego / 300 ml śmietanki kremówki
- 4-5 łyżek cukru
- 1 cukier waniliowy
- jagody mrożone lub świeże
Jogurt wymieszać z 2-3 łyżami cukru i cukrem waniliowym lub ubić na sztywno śmietankę pod koniec dodając cukier. Jagody wymieszać z pozostałym cukrem (mrożone jagody najpierw opłukać pod wodą, odcedzić i wstawić do mikrofali na 1 min.). Gorące pampuchy podawać z jogurtem lub bitą śmietaną oraz dużą ilością jagód.
Bardzo smaczne, zjedzone z mrozonymi jagodami i śmietaną. Tradycja :D
OdpowiedzUsuń