Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy. Taki dzień można świętować tylko w jeden sposób.
Podobno we Włoszech jest to jedno z ważniejszych świąt w roku.
Nic w tym dziwnego - to kolejna okazja do zjedzenia pizzy!
Dziś przedstawiam przepis na Pizzę Capriciosa (Pizza Capri / Pizza Capricciosa) na średnio-grubym, miękkim i puszystym w środku, a chrupiącym z zewnątrz cieście.
Bardzo Polecam!
Podobno we Włoszech jest to jedno z ważniejszych świąt w roku.
Nic w tym dziwnego - to kolejna okazja do zjedzenia pizzy!
Dziś przedstawiam przepis na Pizzę Capriciosa (Pizza Capri / Pizza Capricciosa) na średnio-grubym, miękkim i puszystym w środku, a chrupiącym z zewnątrz cieście.
Bardzo Polecam!
- 1 kg mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 600 ml ciepłej wody
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 6 łyżek oliwy z oliwek
Składniki na Pizze Capriciosa:
- ser żółty w kostce lub plasterkach - ilość według uznania ;) np. gouda, morski, edamski, kozacki (min. 40% tłuszczu)
- ser mozzarella (wystarczy kulka)
- szynka drobiowa w plasterkach
- pieczarki
- cebula
- żółta papryka
- oregano
- przyprawa do pizzy
- 400 ml przecieru pomidorowego
- 4 ząbki czosnku
- świeże lub suszone oregano
- sól
- sosy do pizzy np. czosnkowy, pomidorowy (przepisy tutaj)
Drożdże
zalać połową ciepłej wody (nie gorącej!). Dodać cukier, dwie łyżki
przesianej mąki i połączyć. Przykryć talerzem i odstawić na 15-20 minut
do wyrośnięcia. W tym czasie przesiać mąkę. Dodać sól, resztę wody i
rozczyn z drożdży. Zagniatać ciasto stopniowo dodając oliwy. Można pomóc
sobie mikserem z hakami do drożdżowego. Wyrabianie powinno zająć około
10-15 minut. Ciasto musi być napowietrzone, elastyczne, jednolite,
błyszczące i nie powinno lepić się do rąk. Odstawić na 1 godz. i 30
minut do podwojenia objetości.
W tym czasie można przygotować składniki.
Przecier
pomidorowy doprawić solą, oregano i przeciśniętym czosnkiem. Szynkę
pokroić w dużą kostkę. W paseczki pokroić paprykę, posiekać cebulę i pieczarki (surowe). Mozzarellę pokroić w plasterki.. Ser żółty
zetrzeć na tarce na małych oczkach.
Wyrośnięte
ciasto krótko zagnieść. Podzielić na dwie części. Kolejno układać
bezpośrednio na dużym kawałku papieru do pieczenia. Ręką, delikatnie,
ale energicznie formować kształt koła lub kwadratu (ewentualnie można
pomóc sobie wałkiem do ciasta). Ciasto powinno być cienkie, pod wpływem
temperatury urośnie. Boki pizzy powinny być grubsze. Pizze z papierem
przełożyć na blaszkę do pieczenia. Przykryć lnianą czystą ściereczką i
odstawić na 15 minut. Po tym czasie posmarować przecierem pomidorowym,
posypać częścią sera żółtego, ułożyć pokrojone pozostałe składniki, a na wierzchu ser mozzarella. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250* i piec przez 25-20 min. Po tym czasie posypać pozostałym serem żółtym i ponownie wstawić na 2 min. do piekarnika.
Sosy do Pizzy (klik):
Robiłam już hawajską i była doskonała, dziś zrobiłam tą i jest równie pyszna. W przyszły piątek też zrobię dzień pizzy bo przychodzą goście :)
OdpowiedzUsuńNajlepsza pizza jaka robiłam do tej pory. Ciasto super
OdpowiedzUsuńTo jest naj smaczniejsze ciasto na pizze. Cienkie i chrupiące. O to chodziło. Dzieki
OdpowiedzUsuńFerie rozpoczynam robieniem pizzy :D mogę użyć mąki 450 ?
OdpowiedzUsuńtak :) Chociaż lepiej takiej do pizzy :)
UsuńSuper ciasto. Gratuluję
OdpowiedzUsuńPizza pyszna tylko jak dla mnie za wysoka temperatura i wyszła za bardzo spieczona
OdpowiedzUsuń