Puszyste, ale i wilgotne, aromatyczne, delikatne ucierane ciasto z
bananami.
Po upieczeniu polane domowym, solonym sosem Toffi i przykryte
lekką bitą śmietaną.
Połączenie idealne.
Doskonale smakuje podane z
mrożoną kawą w upalne dni.
To także doskonały sposób na zużycie "bardzo
dojrzałych" bananów.
Polecam!
Składniki na Ciasto z Bananami:
- 125 g masła w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- 120 ml maślanki
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3-4 dojrzałe banany
- sok z cytryny + 1-2 szklanki wody
Banany obrać. Przekroić wzdłuż i zanurzyć w wodzie wymieszanej z sokiem z cytryny.
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i odstawić na bok. Masło utrzeć z cukrami i solą na jasną i puszystą masę. Następnie dodać jajka - kolejno, jedno po drugim - za każdym razem dobrze zmiksować. Delikatnie miksując na najniższych obrotach, dodać do masy, na zmianę mąki z proszkiem i maślankę. Masę przełożyć do okrągłej formy z średniowysokimi brzegami (użyłam sylikonowej). Wyrównać. Osuszone banany lekko powciskać w ciasto. Nadmiar ciasta na wierzchu wyrównać łyżką przykrywając banany. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175* i piec około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjąć. Wystudzić.
Pozostałe składniki:
- 300 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki jogurtu naturalnego 0%
- 1 łyżeczka żelatyny deserowej
- 2-3 łyżki cukru
- 3 łyżki domowego sosu karmelowego lub gotowej masy kajmakowej (np. Gostyńskiej)
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
Ciasto posmarować sosem karmelowym. Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Kontynuując ubijanie dodać jogurt i żelatynę deserową. Wyłożyć na ciasto i posypać lekko podprażonymi i wystudzonymi wiórkami kokosowymi. Schłodzić przez min. 2 godziny.
Przed podaniem najlepiej pozostawić w temperaturze pokojowej na 15 min.
Polecam także:
Ooo :-) kolejne cudo!
OdpowiedzUsuńPyszne, wszystkim smakuje
OdpowiedzUsuńDobry wieczór, ciasto pyszne tylko mam pytanie czy mogę następnym razem dodać mrożone maliny czy nie wyjdzie ?
OdpowiedzUsuńMaliny mają dużo soku, może wyjść zakalec. Jeśli już - spróbowałabym dodać oprószonych mąką kilka sztuk na sam wierzch ciasta, najlepiej nie na samym środku, a bardziej przy brzegach. Oczywiście bez wcześniejszego rozmrażania.
UsuńSuper ciasto na wykorzystanie bananow. Bardzo smaczne. Za szybko zniknęło z blaszki ;)
OdpowiedzUsuńSzybkie i łatwe, a przy tym bardzo smaczne
OdpowiedzUsuń