Menu górne

Drożdżówki z Nutellą, Ananasem i Bananem


Drożdżówki idealne na śniadanie, podwieczorek czy deser. Delikatne, mięciutkie ciasto drożdżowe z nutellą, bananem i ananasem - dla przełamania słodyczy - smakuje tropikalnie :) Dodatkowo posypałam słodkie bułeczki kruszonką, a kilka sztuk zrobiłam z truskawkami. Pycha!

Składniki na 2 blaszki:
  • 4 i 3/4 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka
  • 30 g drożdży świeżych
  • 250 ml mleka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/4 szklanki oleju
Składniki na Kruszonkę:
  • 100 g masła / margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
 Dodatkowo:
  • 3 banany
  • 1/2 ananasa świeżego pokrojonego w kostkę
  • nutella

Do miski wykruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, połowę ciepłego mleka i łyżkę mąki. Połączyć. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia na 15-20 min. W tym czasie przesiać pozostałą mąkę. Z jajek i reszty cukru ubić puszystą masę. Do przesianej mąki dodać rozczyn z drożdży, masę jajeczną, resztę mleka, śmietankę, szczyptę soli. Wyrobić ciasto, ręcznie lub mikserem z odpowiednimi końcówkami. Gdy składniki się połączą dodać powoli, partiami, strużką olej. Wyrabiać ciasto około 10-12 minut. Jeśli wyrabiamy mikserem - po 7 minutach przejść także na zagniatanie ręczne. Ciasta drożdżowego trzeba "dotknąć", zagnieść chwilę rękami. Kiedy będzie gładkie, elastyczne, odchodzące od rąk - gotowe. Odstawić w ciepłe miejsce, w dużej misce na 1 godzinę i 40 minut, do podwojenia objętości. 
Zagnieść wyrośnięte ciasto drożdżowe. Rwać niewielkie kawałki ciasta (dłonie można lekko obsypywać mąką), uformować z nich kulki, lekko spłaszczyć w dłoniach i układać w odstępach na blaszce (urosną!). Na środku bułeczki zrobić wgłębienie dużą szklanką. Wyłożyć łyżkę nutelli, delikatnie rozprowadzić i powciskać kawałki ananasa i banana.
Odstawić na 30 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę łącząc najpierw mąkę z zimnym masłem, później zagniatając z cukrem. 
Brzegi drożdżówek można lekko posmarować rozmąconym żółtkiem z odrobiną ciepłego mleka lub samym ciepłym mlekiem. Posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*, piec około 25-30 minut, do zezłocenia się bułeczek i przypieczenia kruszonki.



Polecam także:


https://natomamochote.blogspot.com/2019/01/bananowy-chlebek-ciasto-bananowe.html

http://natomamochote.blogspot.com/2018/07/ciasto-bananowe.html


http://natomamochote.blogspot.com/2017/06/ciasto-z-bananami-solonym-karmelem-i.html


http://natomamochote.blogspot.com/2017/04/ciasto-3-bit.html

http://natomamochote.blogspot.com/2018/04/drozdzowki-z-nutella-ananasem-i-bananem.html

13 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają z taką ilością kruszonki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie mam śmietanki 30, tylko 36, może być ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Robie :) może byc ananas z puszki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale drożdżówka będzie bardziej słodka - trzeba dobrze odsączyć z syropu ;)

      Usuń
  4. Lubie takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszły fantastyczne ! Świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyszne - u nas z brzoskwiniami zamiast ananasa

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam w formie ciasta. Wszyscy chwalili 😙

    OdpowiedzUsuń
  8. Bułeczki fantastyczne. Zrobiłam z bananami i Nutellą

    OdpowiedzUsuń
  9. Są pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  10. Polecam. Pyszne

    OdpowiedzUsuń
  11. Mięciutkie ciasto i te dodatki. Poezja. Robimy je w tej wersji bardzo często.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)