Kurczak Burger? Proszę bardzo!
Dziś przepis na proste hamburgery z chrupiącymi stripsami (rodem z popularnej sieciówki).
Sekret niepowtarzalnego smaku tkwi w połączeniu soczystego kurczaka w mistrzowskiej, chrupiącej panierce i delikatnie roztopionego sera cheddar.
Do tego ostre i orzeźwiające dodatki. U mnie nie zabrakło świeżego pomidora, cebuli, papryczek jalapeno i kiszonego ogórka. Dopełniając całość smak uwydatniają
domowy sos serowy (tutaj przepis) i dobry ketchup.Takie chickenburgery zasmakują każdemu :)
Bardzo polecam!
Składniki na 8 sztuk stripsów z kurczaka do hamburgerów:
- 2 duże piersi z kurczaka
- 300 ml maślanki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka musztardy w proszku
- 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki soli czosnkowej
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka papryki ostrej w proszku
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka złocistej
- 2 szklanki mąki pszennej
Filety z kurczaka umyć, osuszyć. Podzielić na 8 części, tak aby wielkością pasowały do wielkości bułek do hamburgerów (ja każdą pierś kroję w poprzek na pół - powstają mi 4 cieńsze filety. Każdego z nich przekrawam ponownie na pół - otrzymuję 8 kawałów). Piersi zamarynować w przyprawie do kurczaka i odstawić na 1 godzinę.
Następnie do miski wbić jajko i wlać maślankę. Całość połączyć trzepaczką. Dodać piersi i delikatnie zamieszać tak. Pozostawić na 30 min. W innym naczyniu wymieszać mąkę z pozostałymi przyprawami.
Piersi z kurczaka obtaczać w przygotowanej mieszance i wrzucać na patelnię z rozgrzanym olejem (powinien sięgać do połowy wysokości kotletów). Smażyć do mocnego zezłocenia z obu stron na średniej mocy palnika. Zbyt niska temperatura spowoduje, że panierka nie będzie chrupiąca, a zbyt wysoka - że się spali. Odsączyć na ręczniku papierowym.
BRIOCHE CZY TYPOWE BUŁKI DO HAMBURGERÓW Z SEZAMEM?
- 500 g mąki pszennej typ 450
- 1 łyżka mleka w proszku
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru
- 14 g drożdży suszonych
- 80 g masła
Dodatkowo: 1 małe jajko, 1/3 szklanki mleka
Masło roztopić, przestudzić - powinno być lekko ciepłe. Mąkę przesiać do
dużej miski. Wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. Dodać jajko, lekko
ocieplone mleko i wyrabiać całość do względnego połączenia. Następnie
dalej zagniatając lub wyrabiając masę mikserem z końcówkami do
drożdżowego - dodawać masło. Po około 7-10 min. kiedy ciasto będzie
gładkie, elastyczne, lśniące - uformować z niego kulę i pozostawić w
dużej misce pod przykryciem na 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto zagnieść i przełożyć na podsypaną mąką stolnicę.
Uformować wałek i podzielić na 8 części. Z każdej z nich uformować
kulkę, a następnie rozwałkować ją na kształt koła. Zwinąć jak naleśnik
wkładając końce pod spód bułki - znów tworząc kulkę. Bułeczki układać w
odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć folią lub
lnianą ściereczką i odstawić na 45 min. Po tym czasie posmarować
rozbełtanym jajkiem z dodatkiem mleka. Piec z termoobiegiem przez około
25 min. w temperaturze 190*. Wyjąć wystudzić na kratce.
Składniki na Bułki do Hamburgerów z Sezamem (8 sztuk):
- 450 g mąki pszennej
- 1 szklanka mleka 2%
- 2 łyżki mleka w proszku
- 1 duże jajko
- 7 g drożdży suchych
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 duże łyżki cukru
- 50 g masła
Masło roztopić, przestudzić - powinno być lekko ciepłe. Mąkę przesiać do dużej miski. Wymieszać z drożdżami, mlekiem w proszku, solą i cukrem. Dodać jajko, lekko ocieplone mleko i wyrabiać całość do względnego połączenia. Następnie dalej zagniatając lub wyrabiając masę mikserem z końcówkami do drożdżowego - dodawać masło. Po około 7-10 min. kiedy ciasto będzie gładkie, elastyczne, lśniące - uformować z niego kulę i pozostawić w dużej misce pod przykryciem na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto zagnieść i przełożyć na podsypaną mąką stolnicę. Uformować wałek i podzielić na 8 części. Z każdej z nich uformować kulkę. Bułeczki ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć folią lub lnianą ściereczką i pozostawić na 35 min. do podrośnięcia.
Po tym czasie posmarować rozbełtanym jajkiem z dodatkiem mleka i posypać sezamem. Piec z termoobiegiem przez około 15-20 min. w temperaturze 200*. Wyjąć wystudzić na kratce.
Pozostałe składniki:
- 8 bułek do hamburgerów (domowe z przepisu wybranego przepisu powyżej lub kupne)
- ser cheddar (może być topiony w plasterkach)
- sałata lodowa
- papryczki jalapeno
- cebula czerwona lub biała
- pomidor
- ogórek kiszony / konserwowy / surowy / małosolny
- ketchup
- sos curry z miodem
- sos jalapeno
- sos serowy (tutaj przepis)
Bułki
do hamburgerów przekroić na pół. Ułożyć na suchej patelni i podgrzewać
na małej mocy palnika do zarumienienia od wewnątrz, następnie chwilę
podgrzać z zewnątrz. Spód bułki posmarować ulubionym sosem, ułożyć
sałatę, cebulę. Stripsa z kurczaka położyć na talerzu. Na jego wierzchu
ułożyć dwa plasterki sera cheddar. Podgrzać w
mikrofali. Gorącego kotleta przełożyć na bułkę. Dołożyć pomidora,
ogórka, papryczki jalapeno (co chcecie). Całość przykryć górną częścią bułki
posmarowaną od wewnątrz ulubionym sosem.
Oczywiście z dodatkami możecie kombinować - to tylko moja propozycja ;) Nam w tym połączeniu nie mogło zabraknąć sosu serowego :)
Zakochałem się
OdpowiedzUsuńPyszny burger to dla mnie absolutna gratka dla podniebienia! Kombinacja soczystego mięsa, chrupiącej sałaty, soczystych pomidorów i serowego rozkoszowania to prawdziwa uczta dla zmysłów.
OdpowiedzUsuń