Kurczak Burger? Proszę bardzo! 
Dziś przepis na proste hamburgery z chrupiącymi stripsami (rodem z popularnej sieciówki). 
Sekret niepowtarzalnego smaku tkwi w połączeniu soczystego kurczaka w mistrzowskiej, chrupiącej panierce i delikatnie roztopionego sera cheddar.  
Do tego ostre i orzeźwiające dodatki. U mnie nie zabrakło świeżego pomidora, cebuli, papryczek jalapeno i kiszonego ogórka. Dopełniając całość smak uwydatniają 
domowy sos serowy (tutaj przepis) i dobry ketchup.Takie chickenburgery zasmakują każdemu :) 
Bardzo polecam!
 Składniki na 8 sztuk stripsów z kurczaka do hamburgerów:
Składniki na 8 sztuk stripsów z kurczaka do hamburgerów:- 2 duże piersi z kurczaka
- 300 ml maślanki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka musztardy w proszku
- 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki soli czosnkowej
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka papryki ostrej w proszku
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka złocistej
- 2 szklanki mąki pszennej
Filety z kurczaka umyć, osuszyć. Podzielić na 8 części, tak aby wielkością pasowały do wielkości bułek do hamburgerów (ja każdą pierś kroję w poprzek na pół - powstają mi 4 cieńsze filety. Każdego z nich przekrawam ponownie na pół - otrzymuję 8 kawałów). Piersi zamarynować w przyprawie do kurczaka i odstawić na 1 godzinę.  
Następnie do miski wbić jajko i wlać maślankę. Całość połączyć trzepaczką. Dodać piersi i delikatnie zamieszać tak. Pozostawić na 30 min. W innym naczyniu wymieszać mąkę z pozostałymi przyprawami. 
Piersi z kurczaka obtaczać w przygotowanej mieszance i wrzucać na patelnię z rozgrzanym olejem (powinien sięgać do połowy wysokości kotletów). Smażyć do mocnego zezłocenia z obu stron na średniej mocy palnika. Zbyt niska temperatura spowoduje, że panierka nie będzie chrupiąca, a zbyt wysoka - że się spali. Odsączyć na ręczniku papierowym.
BRIOCHE CZY TYPOWE BUŁKI DO HAMBURGERÓW Z SEZAMEM?
- 500 g mąki pszennej typ 450
- 1 łyżka mleka w proszku
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru
- 14 g drożdży suszonych
- 80 g masła
Dodatkowo: 1 małe jajko, 1/3 szklanki mleka
 Masło roztopić, przestudzić - powinno być lekko ciepłe. Mąkę przesiać do
 dużej miski. Wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. Dodać jajko, lekko 
ocieplone mleko i wyrabiać całość do względnego połączenia. Następnie 
dalej zagniatając lub wyrabiając masę mikserem z końcówkami do 
drożdżowego - dodawać masło. Po około 7-10 min. kiedy ciasto będzie 
gładkie, elastyczne, lśniące - uformować z niego kulę i pozostawić w 
dużej misce pod przykryciem na 1,5 godziny. 
Po tym czasie ciasto zagnieść i przełożyć na podsypaną mąką stolnicę. 
Uformować wałek i podzielić na 8 części. Z każdej z nich uformować 
kulkę, a następnie rozwałkować ją na kształt koła. Zwinąć jak naleśnik 
wkładając końce pod spód bułki - znów tworząc kulkę. Bułeczki układać w 
odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć folią lub
 lnianą ściereczką i odstawić na 45 min. Po tym czasie posmarować 
rozbełtanym jajkiem z dodatkiem mleka. Piec z termoobiegiem przez około 
25 min. w temperaturze 190*. Wyjąć wystudzić na kratce.
Składniki na Bułki do Hamburgerów z Sezamem (8 sztuk):
- 450 g mąki pszennej
- 1 szklanka mleka 2%
- 2 łyżki mleka w proszku
- 1 duże jajko
- 7 g drożdży suchych
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 duże łyżki cukru
- 50 g masła
 Masło
 roztopić, przestudzić - powinno być lekko ciepłe. Mąkę przesiać do 
dużej miski. Wymieszać z drożdżami, mlekiem w proszku, solą i cukrem. 
Dodać jajko, lekko 
ocieplone mleko i wyrabiać całość do względnego połączenia. Następnie 
dalej zagniatając lub wyrabiając masę mikserem z końcówkami do 
drożdżowego - dodawać masło. Po około 7-10 min. kiedy ciasto będzie 
gładkie, elastyczne, lśniące - uformować z niego kulę i pozostawić w 
dużej misce pod przykryciem na 1,5 godziny. Po
 tym czasie ciasto zagnieść i przełożyć na podsypaną mąką stolnicę. 
Uformować wałek i podzielić na 8 części. Z każdej z nich uformować 
kulkę. Bułeczki ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do 
pieczenia, przykryć folią lub lnianą ściereczką i pozostawić na 35 min. 
do podrośnięcia.
Masło
 roztopić, przestudzić - powinno być lekko ciepłe. Mąkę przesiać do 
dużej miski. Wymieszać z drożdżami, mlekiem w proszku, solą i cukrem. 
Dodać jajko, lekko 
ocieplone mleko i wyrabiać całość do względnego połączenia. Następnie 
dalej zagniatając lub wyrabiając masę mikserem z końcówkami do 
drożdżowego - dodawać masło. Po około 7-10 min. kiedy ciasto będzie 
gładkie, elastyczne, lśniące - uformować z niego kulę i pozostawić w 
dużej misce pod przykryciem na 1,5 godziny. Po
 tym czasie ciasto zagnieść i przełożyć na podsypaną mąką stolnicę. 
Uformować wałek i podzielić na 8 części. Z każdej z nich uformować 
kulkę. Bułeczki ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do 
pieczenia, przykryć folią lub lnianą ściereczką i pozostawić na 35 min. 
do podrośnięcia.Po tym czasie posmarować rozbełtanym jajkiem z dodatkiem mleka i posypać sezamem. Piec z termoobiegiem przez około 15-20 min. w temperaturze 200*. Wyjąć wystudzić na kratce.
 Pozostałe składniki:
Pozostałe składniki:- 8 bułek do hamburgerów (domowe z przepisu wybranego przepisu powyżej lub kupne)
- ser cheddar (może być topiony w plasterkach)
- sałata lodowa
- papryczki jalapeno
- cebula czerwona lub biała
- pomidor
- ogórek kiszony / konserwowy / surowy / małosolny
- ketchup
- sos curry z miodem
- sos jalapeno
- sos serowy (tutaj przepis)
 Bułki
 do hamburgerów przekroić na pół. Ułożyć na suchej patelni i podgrzewać 
na małej mocy palnika do zarumienienia od wewnątrz, następnie chwilę 
podgrzać z zewnątrz. Spód bułki posmarować ulubionym sosem, ułożyć 
sałatę, cebulę. Stripsa z kurczaka położyć na talerzu. Na jego wierzchu 
ułożyć dwa plasterki sera cheddar. Podgrzać w 
mikrofali. Gorącego kotleta przełożyć na bułkę. Dołożyć pomidora, 
ogórka, papryczki jalapeno (co chcecie). Całość przykryć górną częścią bułki 
posmarowaną od wewnątrz ulubionym sosem.
Bułki
 do hamburgerów przekroić na pół. Ułożyć na suchej patelni i podgrzewać 
na małej mocy palnika do zarumienienia od wewnątrz, następnie chwilę 
podgrzać z zewnątrz. Spód bułki posmarować ulubionym sosem, ułożyć 
sałatę, cebulę. Stripsa z kurczaka położyć na talerzu. Na jego wierzchu 
ułożyć dwa plasterki sera cheddar. Podgrzać w 
mikrofali. Gorącego kotleta przełożyć na bułkę. Dołożyć pomidora, 
ogórka, papryczki jalapeno (co chcecie). Całość przykryć górną częścią bułki 
posmarowaną od wewnątrz ulubionym sosem. Oczywiście z dodatkami możecie kombinować - to tylko moja propozycja ;) Nam w tym połączeniu nie mogło zabraknąć sosu serowego :)















 
Zakochałem się
OdpowiedzUsuńPyszny burger to dla mnie absolutna gratka dla podniebienia! Kombinacja soczystego mięsa, chrupiącej sałaty, soczystych pomidorów i serowego rozkoszowania to prawdziwa uczta dla zmysłów.
OdpowiedzUsuń