Menu górne

Drożdżówki z Truskawkami i Rabarbarem pod Kruszonką i Cukrem Pudrem


Wiosenne, pachnące już nadchodzącym latem słodkie bułeczki drożdżowe z truskawkami i rabarbarem. Dodatkowo posypałam je kruszonką i cukrem pudrem. Ciasto przygotowałam wieczorem. A z samego rana mieliśmy już ciepłe drożdżówki do porannej kawy i herbaty. 
Zapach jaki unosi się w powietrzu podczas pieczenia jest nie do opisania. Wykorzystajcie swoje zimowe zapasy i urozmaićcie sobie nimi dzień :)

 Ciasto Drożdżowe można przygotować dzień wcześniej pozostawiając je szczelnie zawinięte folią w lodówce ( pierwsze wyrastanie )

Składniki na 2 blaszki:
  • 4 i 3/4 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka
  • 30 g drożdży świeżych
  • 200 ml mleka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 110 g masła (dobrej jakości)
Składniki na Kruszonkę:
  • 100 g masła / margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
 Dodatkowo:
    • truskawki (najlepiej świeże, tym razem wykorzystałam mrożone zapasy, układałam na bułkach po opłukaniu zimną wodą i osuszeniu - nadal zamrożone)
    • 2-3 łodygi rabarbaru (najlepiej świeży, tym razem także zrobiłam z mrożonym)
    • 2-3 łyżki cukru
    Dzień wcześniej, wieczorem do miski wykruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, połowę ciepłego mleka i łyżkę mąki. Połączyć. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia na 15-20 min. W tym czasie przesiać pozostałą mąkę. Z jajek i reszty cukru ubić puszystą masę. Do przesianej mąki dodać rozczyn z drożdży, masę jajeczną, resztę mleka, śmietankę, szczyptę soli. Wyrobić ciasto, ręcznie lub mikserem z odpowiednimi końcówkami. Gdy składniki się połączą dodać powoli, partiami, strużką rozpuszczony i przestudzony tłuszcz. Wyrabiać ciasto około 10-12 minut. Jeśli wyrabiamy mikserem - po 7 minutach przejść także na zagniatanie ręczne. Ciasta drożdżowego trzeba "dotknąć", zagnieść chwilę rękami. Kiedy będzie gładkie, elastyczne, odchodzące od rąk - gotowe. Pozostawić ciasto w dużej misce i przykryć wierzch szczelnie folią. Następnie wstawić do lodówki na całą noc (ja swoje wstawiłam około 23.00, wyjęłam o 8.00).
    Rano, ciasto powinno być mocno wyrośnięte - należy je dobrze zagnieść. Następnie rwać niewielkie kawałki ciasta (dłonie można lekko obsypywać mąką), uformować z nich kulki, lekko spłaszczyć w dłoniach i układać w odstępach na blaszce (urosną!). Na środku bułeczki zrobić wgłębienie dużą szklanką. W środku układać po 3-4 truskawki (większe przepołowić). Odstawić na 30 min ( drugie wyrastanie). W tym czasie pokrojony w kostkę rabarbar podsmażyć na patelni z 2 łyżkami cukru (mała moc palnika). Lekko przestudzić i wyłożyć na bułki. Następnie przygotować kruszonkę łącząc najpierw mąkę z zimnym masłem, później zagniatając z cukrem. 
    Brzegi drożdżówek można lekko posmarować rozmąconym żółtkiem z odrobiną ciepłego mleka lub samym ciepłym mlekiem. Posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*, piec około 25-30 minut, do zezłocenia się bułeczek i przypieczenia kruszonki. Wystudzone bułeczki posypać cukrem pudrem.

    3 komentarze:

    1. Na pewno wypróbuję przepis jak większość z bloga :) śliczny kotek !!!

      OdpowiedzUsuń
    2. Kociak chyba lubi takie pyszności. My kochamy i Pani bloga tez :-)) drożdżóweczki kolejne zaliczone i czekamy na kolejne pomysły. Aa i oczywiście wyszły obłędne !

      OdpowiedzUsuń
    3. Użyłam mrożonych owoców i są bardzo smaczne. Jak zwykle dzieciaki wyjadąją kruszonkę ale bułeczki też im przypadły do gustu. Pomimo tego że są tam te straszne owoce :-D

      OdpowiedzUsuń

    Bardzo dziękuję za komentarz :)