Wielu z Was, w listopadzie zagniatało już ze mną ciasto na Piernik Staropolski i przystępowało do jego pieczenia na kilka dni przed Wigilią (tutaj znany Wam przepis). W tym roku proponuję Wam to samo niezawodne ciasto, które zagniatamy wraz z końcem października i odstawiamy do leżakowania na kilka tygodni - ale w nieco innej odsłonie. Tym razem, na 4-5 dni przed Wigilią, jeden z płatów ciasta pieczemy razem z masą miodowo-orzechową. Pozostałe przekładamy śliwkową marmoladą, całość składamy i obciążamy :) Piernik z każdym kolejnym dniem będzie stawał się coraz bardziej kruchy, delikatny i aromatyczny. A smak orzechów zatopionych w miodzie jest obłędny!!!
W tamtym roku po raz pierwszy upiekłam go w tej wersji i już wiem, że w tym roku zrobię tak samo :) Jednak jeśli wolicie możecie skorzystać z bardziej tradycyjnej i prostszej wersji -według której robiłam piernik odkąd skończyłam 17 lat :p (tutaj przepis). Tak, czy tak otrzymacie wyjątkowe, aromatyczne, domowe ciasto idealne na Święta Bożego Narodzenia, które po upieczeniu, owinięte folią spożywczą można jeszcze bardzo długo przechowywać :) Piernik jest bardzo podzielny, starczy i do obdarowania bliskich :) W mojej rodzinie to tradycja, która trwa już od wielu lat.
Dla przypomnienia: Według legend Piernik Staropolski babki zagniatały gdy urodziła się w rodzinie dziewczynka, a piekły w momencie jej zamążpójścia.
Składniki na Ciasto na PIERNIK STAROPOLSKI (zagniatamy na początku listopada):
- 1 i 3/4 szklanki miodu np. wielokwiatowego, akacjowego.
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 220 g masła
- 3 jajka
- 1 kg mąki pszennej typ 450
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- 2 i 1/2 torebki przyprawy do piernika - uwaga! wybierając sklepowe przyprawy, czytajcie ich skład!!!! Niektóre zawierają mąkę, aromaty, a nawet barwniki. Taka przyprawa popsuje cały piernik.
Pozostałe składniki (potrzebne później, po leżakowaniu ciasta):
- 800 g marmolady śliwkowej (może być domowa - tutaj przepis, lub kupna - sprawdzona ;)
- 3 szklanki orzechów włoskich (około)
- 100 g masła
- 8 łyżek cukru
- 3 łyżki miodu
Gotującą się masę maślano-miodową potrzymać na ogniu około 2-3 minut. Będzie dość rzadka. Następnie należy odstawić ją do lekkiego przestudzenia - około 20-30 min. W tym czasie zgęstnieje, ale nadal łatwo będzie ją przenieść do innego naczynia.
W tym czasie przesiać mąkę pszenną dwukrotnie. Sodę rozpuścić w mleku (w temperaturze pokojowej). Do mąki dodać sól, przyprawy - wymieszać. Dodać jajka, przestudzoną masę miodową i rozpuszczoną w mleku sodę. Zagnieść ręcznie lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego -(używam miksera, zajmuje mi to około 5-7 min.). Masa powinna być jednolita, dobrze zagnieciona.
Podobne przepisy:
Miodowy Orzechowiec z Budyniem
Orzechowe Ciasto Marchewkowe z Budyniem i Jabłkami
Domek z Piernika
Delikatne Ciasto Makowe z Czekoladowym Ganache pod Bezową Pierzynką
Waniliowo-Migdałowe Ciasteczka Adwentowe
Zimowe Ciasteczka
Tort Hiszpański z Bezami i Rumem
Ciasto Świąteczne - Dundee Cake
Kostka Hiszpańska
Ciasteczka Bożonarodzeniowe
Kompot Wigilijny z Suszonych Owoców
Waniliowy Sernik Gotowany na Mandarynkowym Cieście Ucieranym
Sernik Świąteczny
Ciasto Piegusek - Ciasto z Kawałkami Czekolady i Rodzynkami
Sernik Rodzynka w Czekoladzie
Strucla z Makiem
Lebkuchen
Piernik Staropolski - Tradycyjny
Czekoladowy Piernik na Guinnssie
Piekę z Panią od kilku lat. Piernik już robiłam z lukrem ze starego przepisu, ta wersja to dla mnie nowość, a że kocham orzechy (i jeszcze w miodzie) to na pewno taki będzie w te święta na stole.
OdpowiedzUsuńDziś robię :)
OdpowiedzUsuńCzy taki pernik po upieczeniu, przełożeniu starczy do podziału dla 3 rodzin czy zwiększyć proporcje ?
OdpowiedzUsuńStarczy - spokojnie :) Na upartego nawet na 4 części można podzielić ;) Ja też dzielę na trzy ;)
Usuń