Menu górne

Ciasto Świąteczne - Dundee Cake


Bez tego ciasta nie wyobrażam sobie świąt. Kiedy upiekłam je po raz pierwszy na Boże Narodzenie kilka lat temu, na siłę szukałam okazji aby wstawić je do piekarnika ponownie. W moim domu to jedno z 4 ciast, które bezustannie piekę na każde Święta.  
Dundee Cake to wigilijne szkockie ciasto wypiekane tradycyjnie od XIX wieku. Bogate w różne odmiany rodzynek i mocno nasączane szkocką Whisky. 
Jest bardzo podobne do pieczonego w Wielkiej Brytanii Christmas Cake, które natomiast wypełnia masa bakali wcześniej moczonych w rumie.  Inna nazwa na to Ciasto to także Ciasto Bogacza lub Angielskie Ciasto Świąteczne. Dodatkowo, po upieczeniu ciasto jest nakłuwane  polewane rumem, aby po kilkudniowym (lub miesięcznym) leżakowaniu rozpływać się w ustach i stawać numerem jeden przy świątecznym stole.
Ciasto, które ja - już tradycyjnie - piekę od paru ładnych lat jest połączeniem tych dwóch pysznych i świątecznych ciast. Nazywam je Dundee Cake, ponieważ składniki na ciasto pochodzą właśnie z tego przepisu. Modyfikacji poddałam wnętrze ciasta i postępowanie z nim po upieczeniu. 
Moje Dundee Cake obowiązkowo musi zawierać daktyle i figi - sprawiają, że smak ciasta jest obłędny, a ponadto dodają mu lepkości i wilgotności. Dodaje także rodzynki, troszkę moreli i suszonych śliwek oraz skórkę lub sok z pomarańczy. Wszystko nasączam w dużej ilości dobrego ciemnego rumu przez co najmniej 1 dzień. Takie bakalie dodaje do ciasta.
 Gotowe Dundee Cake, po upieczeniu polewam najlepszej jakości ciemnym rumem, owijam folią i odstawiam na dwa dni. Po tym czasie znów polewam rumem i odstawiam na kolejne 2 dni, a później znów rum - szczelne zawinięcie ciasta. Od tej pory, z każdym dniem jest lepsze do jedzenia. 
Ciasto bardzo długo zachowuje świeżość - o ile nie zjecie wszystkiego na święta, zagości z pewnością na sylwestrowym lub noworocznym stole. Bardzo, bardzo, bardzo i bardziej polecam (dla osób, które lubią keksy - przepis obowiązkowy).



Składniki na masę bakaliową: 
  • 400 g suszonych daktyli
  • 200 g suszonych fig
  • 400 g rodzynek
  • 10 suszonych moreli
  • 10 suszonych śliwek
  • sok wyciśnięty z pomarańczy
  • 1 i 1/4 szklanki ciemnego, dobrej jakości rumu
Daktyle, figi i śliwki pokroić w dużą kostkę. Morele pokroić na małe kawałeczki. Do miski dodać rodzynki, pokrojone suszone owoce, sok z pomarańczy i rum. Zamieszać i zawinąć folią spożywczą. Odstawić na minimum 1 dzień (a najlepiej na 2-3 dni).

Składniki na Ciasto Dundee Cake:
  • 250 g masła
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  •  5 jajek + 1 żółtko
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki ciemnego, dobrego rumu (lub mniej)- do nasączenia upieczonego Ciasta Świątecznego
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło i cukier utrzeć mikserem na białą, puszystą masę. Nie przerywając pracy dodawać kolejno, w odstępach po jednym jajku.  Dodać przesiane suche składniki. Połączyć delikatnie przy użyciu miksera lub szpatułki do ciasta. Wmieszać dobrze nasączone rumem bakalie. Dużą blaszkę lekko posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 160* przez około1 godz. i 30 min. (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka - Uwaga! Ciasto powinno być wypieczone w środku, sprężyste, ale zbyt długie wypiekanie spowoduje że będzie suche). Wyjąć, przestudzić. Wyjąć ciasto z formy razem z papierem do pieczenie (nie usuwamy go). Ponakłuwać patyczkiem np. szaszłykowym. Posmarować za pomocą pędzelka cukierniczego wykorzystując 1/3 szklanki rumu. Zawinąć folią spożywczą i odstawić na 2 dni w chłodne miejsce. Po tym czasie powtarzamy czynność. Po kolejnych 2 dniach smarujemy pozostałą 1/3 szklanki rumu, owijamy folią i odstawiamy na min. 1 dzień. Gotowe Ciasto Świąteczne można lekko posmarować Białym Lukrem.

Składniki na Biały lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki wrzącej wody
  • 1 łyżeczka rumu
Składniki połączyć np. mikserem do uzyskania jednolitego, śnieżnego lukru. Posmarować ciasto. Jeśli lukier jest zbyt gęsty - dolać odrobinę wody (lub rumu), jeśli zbyt rzadki - dosypać cukru pudru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz