Menu górne

Najlepszy Makowiec Zawijany

 
 

 
 
 
 
Makowiec zawijany to jedno z tradycyjnych polskich ciast świątecznych. W mojej wersji jest w nim więcej ciasta, proporcjonalnie do maku. Ciasto drożdżowe jest wilgotne, a zarazem puszyste. Masę makową przygotowuję sama, nie kruszy się, jest wilgotna, aromatyczna (nie ufam tym sklepowym odkąd przeczytałam ich skład..) Takie drożdżowe ciasto pięknie pachnie makiem, amaretto i wanilią. Z przepisu otrzymacie dwie duże, wyrośnięte strucle z makiem, które zachowają swoją świeżość i smak nawet przez cały tydzień :) Piekę je niezmiennie na każde święta :)

 

 

Składniki na Ciasto: 

  • 900 g mąki pszennej 
  • 70 g drożdży świeżych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 350 ml mleka
  • 70 g masła
  • 90 ml oleju
  • szczypta soli

Drożdże pokruszyć do miseczki, zalać połową ciepłego mleka. Dodać dwie łyżki cukru i jedną łyżkę mąki. Wymieszać. Przykryć naczynie np. talerzykiem i odstawić na 15-20 min. W międzyczasie pozostałą mąkę pszesiać do miski.  W oddzielnym naczyniu ubić jajka z cukrami. Do mąki dodać podrośnięty rozczyn z drożdży, ubite jajka, szczyptę soli oraz resztę mleka. Wyrabiać mikserem z hakami do drożdżowego lub ręcznie. Kiedy składniki wstępnie się połączą powoli, na 3-4 razy, dodawać płynne masło i olej. Wyrabiać ciasto około 10 min., aż składniki się połączą, ciasto będzie jednolite, gładkie i lśniące. Ciasto powinno zostać umieszczone w dużej misce, należy je przykryć lnianą ściereczką lub owinąć naczynie folią. Odstawić ciasto na 1,5 godz. do wyrośnięcia (co najmniej podwojenia objętości). Przygotować dwie długie keksówki (około 15x40 cm) - wyłożyć je papierem do pieczenia (można go przykleić do formy przy pomocy odrobiny masła). 

Ciasto ponownie wyrobić w misce. Wyłożyć na obsypaną mąką stolnicę. Ciasto podzielić na dwie równe części. Pierwszą część ciasta rozwałkować na długi (dłuższy niż keksówka) i szeroki placek o grubości około 3 mm. Wyłożyć połowę przygotowanego nadzienia, rozsmarować delikatnie na całej powierzchni ciasta pozostawiając około 1 cm wolny wzdłuż obu stron. Same końce ciasta (góra i dół) złożyć do środka. Następnie zwinąć ciasto w roladę. Energicznie, wykorzystując obie dłonie przełożyć makowca do keksówki. Delikatnie wstrząsnąć foremką, aby ciasto ładnie się ułożyło. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Ciasta w formach przykryć folią spożywczą lub czystą ściereczką i odstawić na 40 min. do ponownego wyrastania. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* i piec przez około 1 godz. 30 min. lub dłużej. Kiedy wierzch ciasta zacznie się mocno zarumieniać należy położyć na nim arkusz papieru do pieczenia i dalej kontynuowac pieczenie makowców. Przed wyjęciem należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone - patyczek musi byc suchy. Wyjąć, przykryć wilgotną lnianą ściereczką. Zdjąć po 15 min. Wystudzić makowce w formie, a następnie polukrować.

  Składniki na Masę Makową:
  • 600 g maku niebieskiego (mielonego)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2-3 szklanki wody - lub więcej
  • 6 białek
  • 1 łyżka proszku budyniowego o smaku waniliowym, bez cukru
  • szczypta soli
  • 3 kieliszki amaretto
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 30 g masła
  • 3 łyżki bakalii namoczonych w rumie (opcjonalnie, tutaj przepis)

Mak przesypać do garnka z nieprzywierającym dnem (ja wysypuję na ceramiczną głęboką patelnię). Zalać wrzącym mlekiem i uzupełnić gorącą wodą, tak aby przykryła mak. Chwilkę pogotować, aż mak wchłonie cały płyn. Zostawić pod przykryciem do wystudzenia. Jeśli mak jest bardzo wilgotny - należy go odcisnąć przez gazę. Mak zblendować lub zmielić, aż puści tzw. mleczko. Dodać amaretto, płynne masło i miód, budyń w proszku oraz połowę cukru. Zmiksować. Spróbować, masa powinna być słodka, smaczna. W oddzielnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać resztę cukru, partiami, łyżka po łyżce. Ubijać około 7 minut, aż kryształki całkowicie się rozpuszczą. Delikatnie wymieszać białka z masą makową i natychmiast wyłożyć nadzienie na rozwałkowane ciasto.

 

 

 

 Podobne przepisy:

Miodowy Orzechowiec z Budyniem


https://natomamochote.blogspot.com/2020/01/miodowy-orzechowiec-z-budyniem.html

Orzechowe Ciasto Marchewkowe z Budyniem i Jabłkami

https://natomamochote.blogspot.com/2019/10/orzechowe-ciasto-marchewkowe-z-budyniem.html

Delikatne Ciasto Makowe z Czekoladowym Ganache pod Bezową Pierzynką

http://natomamochote.blogspot.com/2016/11/delikatne-ciasto-makowe-z-czekoladowym.html

Serowo-Makowe Ciasto Drożdżowe z Morelami i Malinami

http://natomamochote.blogspot.com/2017/08/serowo-makowe-ciasto-drozdzowe-z.html

Ciasto Miodowe z Kremem Śmietankowym i Budyniowym

http://natomamochote.blogspot.com/2016/11/ciasto-miodowe-z-kremami-smietankowym-i.html

Drożdżowe Makowe Pierożki

https://natomamochote.blogspot.com/2019/11/drozdzowe-makowe-pierozki.html

Makowa Panienka

http://natomamochote.blogspot.com/2017/12/makowa-panienka.html

4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie przepisy :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. I to jest makowiec jaki lubię najbardziej, z lukrem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasta z Pani przepisów

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)