Bez tego ciasta nie wyobrażam sobie świąt. Kiedy upiekłam je po raz pierwszy na Boże Narodzenie kilka lat temu, na siłę szukałam okazji aby wstawić je do piekarnika ponownie. W moim domu to jedno z 4 ciast, które bezustannie piekę na każde Święta.
Dundee Cake to wigilijne szkockie ciasto wypiekane tradycyjnie od XIX wieku. Bogate w różne odmiany rodzynek i mocno nasączane szkocką Whisky.
Jest bardzo podobne do pieczonego w Wielkiej Brytanii Christmas Cake, które natomiast wypełnia masa bakali wcześniej moczonych w rumie. Inna nazwa na to Ciasto to także Ciasto Bogacza lub Angielskie Ciasto Świąteczne. Dodatkowo, po upieczeniu ciasto jest nakłuwane polewane rumem, aby po kilkudniowym (lub miesięcznym) leżakowaniu rozpływać się w ustach i stawać numerem jeden przy świątecznym stole.
Ciasto, które ja - już tradycyjnie - piekę od paru ładnych lat jest połączeniem tych dwóch pysznych i świątecznych ciast. Nazywam je Dundee Cake, ponieważ składniki na ciasto pochodzą właśnie z tego przepisu. Modyfikacji poddałam wnętrze ciasta i postępowanie z nim po upieczeniu.
Moje Dundee Cake obowiązkowo musi zawierać daktyle i figi - sprawiają, że smak ciasta jest obłędny, a ponadto dodają mu lepkości i wilgotności. Dodaje także rodzynki, troszkę moreli i suszonych śliwek oraz skórkę lub sok z pomarańczy. Wszystko nasączam w dużej ilości dobrego ciemnego rumu przez co najmniej 1 dzień. Takie bakalie dodaje do ciasta.
Gotowe Dundee Cake, po upieczeniu polewam najlepszej jakości ciemnym rumem, owijam folią i odstawiam na dwa dni. Po tym czasie znów polewam rumem i odstawiam na kolejne 2 dni, a później znów rum - szczelne zawinięcie ciasta. Od tej pory, z każdym dniem jest lepsze do jedzenia.
Ciasto bardzo długo zachowuje świeżość - o ile nie zjecie wszystkiego na święta, zagości z pewnością na sylwestrowym lub noworocznym stole. Bardzo, bardzo, bardzo i bardziej polecam (dla osób, które lubią keksy - przepis obowiązkowy).
- 400 g suszonych daktyli
- 200 g suszonych fig
- 400 g rodzynek
- 10 suszonych moreli
- 10 suszonych śliwek
- sok wyciśnięty z pomarańczy
- 1 i 1/4 szklanki ciemnego, dobrej jakości rumu
Składniki na Ciasto Dundee Cake:
- 250 g masła
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 5 jajek + 1 żółtko
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki ciemnego, dobrego rumu (lub mniej)- do nasączenia upieczonego Ciasta Świątecznego
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło i cukier utrzeć mikserem na białą, puszystą masę. Nie przerywając pracy dodawać kolejno, w odstępach po jednym jajku. Dodać przesiane suche składniki. Połączyć delikatnie przy użyciu miksera lub szpatułki do ciasta. Wmieszać dobrze nasączone rumem bakalie. Dużą blaszkę lekko posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 160* przez około1 godz. i 30 min. (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka - Uwaga! Ciasto powinno być wypieczone w środku, sprężyste, ale zbyt długie wypiekanie spowoduje że będzie suche). Wyjąć, przestudzić. Wyjąć ciasto z formy razem z papierem do pieczenie (nie usuwamy go). Ponakłuwać patyczkiem np. szaszłykowym. Posmarować za pomocą pędzelka cukierniczego wykorzystując 1/3 szklanki rumu. Zawinąć folią spożywczą i odstawić na 2 dni w chłodne miejsce. Po tym czasie powtarzamy czynność. Po kolejnych 2 dniach smarujemy pozostałą 1/3 szklanki rumu, owijamy folią i odstawiamy na min. 1 dzień. Gotowe Ciasto Świąteczne można lekko posmarować Białym Lukrem.
Składniki na Biały lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki wrzącej wody
- 1 łyżeczka rumu
Musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńUpieczone i zawinięte w folię już czeka na Boże Narodzenie 🎄
OdpowiedzUsuń