Menu górne

Piernik na Guinessie z Czekoladowym Ganache


Puszysty, mięciutki piernik z dodatkiem ciemnego piwa Guiness. Smakuje, jak ciasto czekoladowe i taką też ma konsystencję. Przepis pochodzi z Moich Wypieków. Ciasto jest smaczne, a polane Czekoladowym Ganache rozpływa się w ustach. Dla mnie mogłoby być bardziej wilgotne, tak więc poszukiwania piernika doskonałego nadal trwają :D Tak czy inaczej, jeśli macie ochotę na szybkie, łatwe i pyszne ciasto czekoladowe - to przepis dla Was!

Składniki:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka piwa Guinness (ciemne piwo)
  • 4 łyżki prawdziwego kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 200 ml melasy
  • 3/4 szklanki oleju
Piwo zagotować i odstawić do przestudzenia. Przesiać razem mąkę, kakao i sodę. Odstawić. Jajka ubić z cukrem na białą, gęstą i puszystą masę. Następnie powoli dodawać na przemian olej i melasę. Dalej ubijać masę. Kiedy składniki się połączą dodać przesiane suche składniki na zmianę z ciepłym piwem. Delikatnie i krótko zmiksować, lub wymieszać szpatułką. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę, wyrównać i wstawić do piekarnika na 50-55 min, temperatura 175*. Wyjąć i wystudzić. 

Składniki na Czekoladowy Ganache:
  • 1 szklanka mleka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 tabliczki mlecznej czekolady
W rondelku doprowadzić do wrzenia mleko i śmietankę. Dodać kakao, cukier i czekoladę - energicznie wymieszać i gotować do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Posmarować wierzch i boki ciasta polewą, pozostawić do wystudzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz