Smaczne przekładane ciasto kokosowo-makowe potrafi wprowadzić w świąteczną atmosferę.
Płaty ciasta biszkoptowego przełożyłam rewelacyjną masą budyniową (bez masła! - idealnie zastępuje je śmietanka). Nie mogłoby zabraknąć domowej marmolady i odrobiny czekolady ;)
Składniki na Kokosowo-Makowy Biszkopt:
- 10 białek
- 5 żółtek
- 1 szklanka cukru
- 1/2 opakowania budyniu śmietankowego - proszek
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 150 g wiórków kokosowych
- 120 g maku suchego (niebieskiego)
Mąkę przesiać z budyniem i połączyć z wiórkami kokosowymi i makiem. Odstawić. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier łyżka po łyżce i miksować dopóki kryształki się rozpuszczą. Nie przerywając pracy, następnie dodawać powoli żółtka - jedno po drugim. Na końcu delikatnie (na najmniejszych obrotach miksera, lub łopatką) wmieszać do masy jajecznej suche składniki. Dużą prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć delikatnie masę (nie może opaść!) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*. Piec 40-45 min. Wyjąć i upuścić ciasto w formie z wysokości 50 cm. Wystudzić. Przekroić na pół (spód powinien być grubszy).
Masa Budyniowa:
- 5 żółtek
- 2 i 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 budyń śmietankowy (proszek)
- 2/3 szklanki cukru
Mąkę przesiać z budyniem. Mleko i śmietankę zagotować na małym ogniu. Odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać przesiane suche składniki i zmiksować. Następnie cały czas miksując wlać gorące mleko ze śmietanka. Kiedy składniki się połączą, ponownie przelać masę do rondelka z nieprzywierającym dnem. Zagotować na małym ogniu ciągle mieszając. Kiedy masa zgęstnieje zdjąć z ognia i przełożyć do miski. Przykryć wierzch folią spożywczą i odstawić do przestudzenia. Następnie dobrze schłodzić przez min. 1 godz.
Dodatkowo:
- 250-300 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki żelatyny deserowej
- marmolada śliwkowa
- 2/3 szklanki wody
- 1 łyżka syropu kokosowego
Wodę połączyć z syropem. Naponczować spód ciasta (w formie z brzegami). Posmarować marmoladą śliwkową. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać żelatynę i zmiksować. Do ubitej śmietanki dodawać łyżka po łyżce zimną masę budyniową. Za każdym razem dobrze zmiksować. Wyłożyć na ciasto. Wyrównać. Przykryć drugim płatem ciasta.
Polewa Czekoladowa:
- 150 ml śmietanki 30%
- 1/3 szklanki mleka
- 1 czekolada mleczka
- 2 łyżki kakao (prawdziwego)
Mleko i śmietankę zagotować. Dodać połamane czekolady i kakao. Mieszać na małym ogniu do rozpuszczenia się i połączenia składników. Zdjąć z ognia kiedy polewa zacznie gęstnieć. Lekko przestudzić i polać wierzch ciasta. Schłodzić przez min. 2 godz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)